Albayrak, bir yıllık çalışmaları değerlendirdi

Çerkezköy Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Tamer Avcılar ve Yazı İşleri Müdürü Uğur Can Avcılar, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan ziyarette, Başkan Albayrak ile küçük çaplı bir röportaj gerçekleştirildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Şefik Yazan’la birlikte 31 Mart günü seçildikleri günden bu yana bir senelik zamanın dolacağını belirterek geçen zaman içinde yaptıkları çalışmaları değerlendirdi ve Yatırım Bütçesinin açıklanmasının ardından yapılan eleştirilere cevap verdi

Albayrak, bir yıllık çalışmaları değerlendirdi
19 Mart 2015 Perşembe 19:00

 100 GÜN SÜRE İSTEDİK


Seçilir seçilmez hızla Büyükşehir kadro ve kurumlarını oluşturmak için kolları sıvayarak çalışmaya başladıklarını söyleyen Albayrak “Genel Sekreteri 60 günde TESKİ Genel Müdürünü 75 günde atadık.  Bir sözüm vardı. 100 gün bizlere izin verin dedik. 69. gününde daire başkanlarımın %75'ini atamış durumda basının karşısına çıktım. Belli ölçülerde hizmete başladık.” dedi.

KURUCU MECLİS GİBİSİNİZ

İlk Büyükşehir Meclisi'nin 18 Nisan 2014'te toplandığını belirten Albayrak "O gün tarihi bir gündü. 60 Büyükşehir Meclisi üyesine kurucu reis gibisiniz dedim. 44 CHP, 13 AKP, 3 tane de MHP'li arkadaşımız var. İlk mecliste onlara dedim ki parti isimlerini son kez söylüyorum. Bundan sonra hepimiz bir aile olacağız. Kararları beraber vereceğiz.” dedi.

Daha sonra norm kadroların belirlendiğini, bütçelerin oluştuğunu ve 5 yıllık stratejik planın yapıldığını bildiren Albayrak "Bir yandan da TESKİ'yi kurmaya başladık. Ayrı bir yönetim kurulu ve genel müdürü olan bir birim. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanına bağlı bir birim. Mayıs ayında da TESKİ Genel Kurulu'nu topladık. TESKİ'nin norm kadroları belirlendi, bütçeler oluşturuldu ve çalışmaya başlandı" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na oturduğu zaman havuz içerisinde 1300 tane eleman olduğunu belirten Albayrak "Kapatılan belde ve belediyelerden gelen, İl Özel İdaresi'nden gelen, mevcut Belediyelerden aktarılan bir guruptu. Organizasyonu epey zaman aldı. Sistem içerisine adapte olup çalışmaya başladılar" dedi.

Bir yandan Bürokratik işlemlerin de devam ettiğini ve Büyükşehir ile birlikte 355 adet mezarlığın devralındığını belirten Albayrak "Sağlık Daire Başkanlığına bağlı mezarlık birimleri Büyükşehir'e geçti. Mezarlıkların %80'i tarla gözüküyordu. Hepsinin tapu tescilleri, yeniden kayıtlara alınması, İl tasviye kurulu tarafından bize devredilen demirbaşların sayımı ve toparlanması, Mayıs sezonunda da tüm kırsal kesimlerden yol bakım onarım talepleri geldi" ifadelerini kullandı.

ASFALT KAPASİTEMİZİ ARTTIRDIK

İlk etapta Fen İşleri Daire Başkanlığını oluşturduklarını dile getiren Albayrak "Alınan makinelerin %40'a yakını ekonomik ömrünü doldurmuştu. İşe yarayacak olanları revizyona gittik. 24 Milyon liralık bir iş makinesi alımı yapıldı. Günlük 600 ton olan asfalt kapasitesi 3200 tona çıkarıldı" dedi.

3 tane gurup yolunun ihalelerinin tamamlanma aşamasında olduğunu belirten Albayrak "Sıcak asfalt çalışmaları yapacağız. Birisi Ulaş'tan başlayıp Saray'dan çıkan bir grup yolu. 43 kilometrelik bir sıcak asfalt çalışması yapacağız. İkinci grup yolu Seymen'den başlayıp Hayrabolu'ndan çıkan bir gurup yolu. Bu yol da 38 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Üçüncü gurup yolu da Süleymanpaşa'dan Şarköy'e giden 30 kilometrelik bir grup yolu" şeklinde konuştu.

Bunların yanı sıra Fen İşleri olarak da yapacakları yolların olduğunu söyleyen Albayrak "Yatırım programının dışında yer alan ve Büyükşehir'e ait olan yollarda bakım onarım işlemlerinin hepsi Büyükşehir tarafından yapılacak" dedi.

Tarımsal Hizmet Daire Başkanlığı'nın yaptığı çalışmalara da değinen Albayrak "Tekirdağ'ın tamamında 325 bin dönüm mera var. Bu sene 32 bin 500 dönüm merayı gübre koyarak ıslah edeceğiz. 800 bin kilogram gübre ile 9 İlçe'de toplam 18 köyde besicilik ve süt üretimini arttırma amaçlı ıslah çalışmaları yapacağız. Bunun yanında Arıcılık için 8 İlçe'de kurslar açtık. Tekirdağ'da 50 bin adet kovan var. 5 yıl içerisinde Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte 50 bin kovan daha vereceğiz. Yine, Saray'da mandacılık için 1 milyon liralık bir destek kredisi verildi. Geçtiğimiz günlerde fırtına ve kötü hava şarlarından dolayı zarar gören Seralar için Naip'te bulunan köylülere 70 bin lira civarında bir destek verdik" dedi.



UKOME’DE ÇOK HIZLI HAREKET ETTİK

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nında çalışmalarının olduğunu belirten AlbayrakUlaşım ve Daire Başkanlığı'nın yaptığı çalışmalardan bahsetti. Albayrak "14 yeni Büyükşehir Belediyesi içinde  UKOME’de çok hızlı hareket ettik ve ilk kuran biz olduk. UKOME, 11 İlçemizi kapsayacak bir master plan içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Tüm İlçelerde gerekli incelemeler araştırmalar yapılıyor. Haziran ayında bu planın bitmesi hedefleniyor. Büyük yenilikler var, kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Başkan Albayrak, Sağlık Daire Başkanlığı'nın çalışmaları ile ilgili de bilgiler verirken "Sağlık Daire Başkanlığı'na 7 tane yeni cenaze aracı alındı. Bunun yanında mezarlıkların sene içerisinde 2 kere temizliği yapılıyor" dedi. Başkan Albayrak ayrıca, her İlçe'de Büyükşehir Hizmet Binaları'nın açıldığını içerisinde, TESKi, Su Kanalizasyon, İtfaiye, Ulaşım, Sağlık, Zabıta, Otopark ve Otogar yetkililerinin yer aldığını belirtti.

YATIRIM PROGRAMININ İLÇELERE GÖRE DAĞILIMI

2015 Yatırım Programı'nın İlçelere dağılımından bahseden Albayrak "Çerkezköy'de 2015 yılı içerisinde başlayacak olan programlardan 9 ayrı yatırım için 6 milyon 975 bin lira, Çorlu'da 8 ayrı yatırım için 8 milyon 150 bin lira, Ergene'de 10 ayrı yatırım için 10 milyon 550 bin lira, Hayrabolu'da 9 ayrı yatırım için 9 milyon 780 bin lira, Kapaklı'da 10 ayrı yatırım için 11 Milyon lira, Malkara'da 10 ayrı yatırım için 12 milyon 165 bin lira, Ereğli'de 4 ayrı yatırım için 6 milyon 500 bin lira, Muratlı'da 4 ayrı yatırım için 2 milyon 500 bin lira, Saray'da 7 ayrı proje için 9 milyon 385 bin lira, Şarköy'de 11 yatırım için 2 milyon 850 bin lira ve Süleymanpaşa'da 16 ayrı yatırım için 31 milyon liralık bir bedel ayrıldı" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın Merkezi'nin Tekirdağ'da olmasından dolayı Büyükşehir'e yapılacak olan tüm yatırımların Süleymanpaşa'ya yapılıyormuş gibi gözükebileceğini belirten Albayrak "31 Milyonluk bedelin içerisinde kamulaştırma bedelleri var. 4 tane Kavşak projesi var. 31 milyonun 11 milyonu zorunlu kamulaştırmadan doğan bir rakamdır" dedi.

Çerkezköy'e ayrılan 6 milyon 975 bin liralık bedel ile ilgili konuşan Albayrak "Atıksu arıtma tesisi yapılıyor. 20 milyon liralık bir yatırım. TESKİ'den parayı aldık DSİ yapacak. Arıtma tesisi yapıldıktan sonra kollektör hattı ve terfi istasyonu için İller Bankası 27 milyon lira para çıkardı. Bu paranın garantisini de Büyükşehir olarak biz verdik. Mart ayı Belediye Meclisi'nde buna kefiliz diye olurunu çıkardık. İç İşleri Bakanlığı'na götürdük ve onay aşamasında şuanda. Çerkezköy'e 27 milyonluk bir kollektör hattı yapacağız, kanalizasyonlarını yapacağız" dedi.

Çerkezköy'ün en önemli sorunu olan Pınarça deresi'nin taşma sorununu ortadan kaldıracaklarını belirten Albayrak "Dere için geçici olarak 1 milyon 500 bin lira para Büyükşehir'den TESKİ'ye tahsis edildi. Yatırımın dışında ortak projelerimiz var. 2014 yılında Çerkezköy'e 850 bin TL verdik. Bu sene 2 milyon 850 bin lira daha verdik. Şuanda 57 milyon liralık bir para Çerkezköy'e bu sene yatırım olarak gelecek. Ayrıca 10 milyonluk bir borcunu ödüyoruz. Mümkün olsaydı Çerkezköy'ü rahatlatmak için borcun tümünü alacaktık. Ama yasal engele takıldık" dedi.

ŞEÇİM PROGRAMIMDA OLAN HERŞEYİ YAPACAĞIM

2015 yatırım programının bu şekilde kalmayacağını ve devam edeceğini belirten Albayrak "Kültür parkı projesi, Bağlık Köprüsünün yeniden yapımı, Çerkezköy'e  Şehir Stadyumu, İçme Suyu Şebekesinin yenilenmesi gibi Şeçim Programımda olan Büyükşehir'in Çerkezköy'e yapacağı önemli projeler var. Bunun yanında Vahap Bey ile de ortak projelerimiz var" ifadelerini kullandı. Başkan Albayrak daha sonra sorularımıza yanıt verdi.


YATIRIM PROGRAMI DIŞINDA OLANLARIDA YAPACAĞIZ

"Kızılpınar'da cadde düzenlemesi var. Fakat hangi cadde olduğu belli değil. Aynı şekilde Çerkezköy’de de benzer durumda olan cadde ve sokaklar var, yatırım programında yazmıyor? " sorusuna cevap veren Albayrak " Onları kendi imkanlarımız ile yapacağız. Asfalt şantiyemizin kapasitesini arttırarak bu konuda hertürlü desteğimizi vereceğiz. Fen İşleri Daire Başkanlığı bütçesinden yapılacak" dedi.

ÇERKEZKÖY ÇÖZEMEZSE BÜYÜKŞEHİR DEVREYE GİRECEK

"Çerkezköy'de 2 tane kavşak projesi bulunuyor. Atatürk Viyadüğü ve Tepe Emlak Konutlarının orası. Atatürk Viyadüğü'nün proje bedeli 1 milyon 250 bin lira iken 2015 yılında 350 bin lira verilmiş, Tepe Emlak Konutlarına da 200 bin lira verilmiş. Sizce bu bedeller yeterli midir?" sorusuna cevap veren Albayrak "Bu paraları bu sene ayırdık ama iş hızlı giderse yeniden para vereceğiz. Çerkezköy oradaki kamulaştırmaları çözemediği anda devreye Büyükşehir girecek" dedi.

GENEL SEKRETER YAZAN

İHALELER 2016’YA SARKMAZ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Şefik Yazan da konu ile ilgili açıklamalarda bulunurken "Kritik bir nokta var. Tedbiren konulan bir ödenek bunlar. Atatürk Viyadüğü 6 yolun birleştiği bir kavşak. Çözümü zaman gerektirecek. Trafik ölçümleri, araç sayıları gibi çalışmaları tamamlıyoruz. Daha sonra projelendireceğiz. Bununla eş zamanlı olarak yakın çevrenin mülkiyet durumunun tespiti çalışmalarını başlattı. Çalışmalar Sonbahar ortasına bulabilir. Bu sene sadece inşaat ihalesine çıkabilecek bir bedel ile sınırlı tuttuk. Sonbahar başına çıkarsak yıl sonuna kadar iş tamamlanacak. İhale 2016'ya sarkmaz" dedi.

Tepe Emlak Konutları'nın oradaki kavşak düzenlemesi ile ilgili de bilgiler veren Genel Sekreter Yazan "Zaman gerektiren bir şey var o da Karayolları güzergahı olması. Bu konuda daha ilerideyiz ve yazışmalarımızı başlattık. Karayolları ben yaparım diyebilir ya da siz yapın deyip prokol imzalayabiliriz. Projelendirmesini, ihalesini ve finansmanını üstleniyoruz. Yalnızca projemizin onayı gerekecek Karayollarından. 2016 yılına sarkmadan ihaleye çıkmasının umut ediyorum. Burayı da inşaat ihalesine çıkabilecek bir bedel ile sınırlı tuttuk. Yoksa bu projenin imalatı tamamen Büyükşehire aittir" ifadelerini kullandı.


ALBAYRAK'IN TALİMATI İLE YENİ BELEDİYELERE DESTEK

 

"İller Bankası'ndan %90 nüfus, %10 yüzölçümüne göre gelen ödenekler 2014 yılında %50 nüfus %50 yüzölçümü olarak belirlendi. Bu sene ise %33 nüfus %33 TESKİ aboneliği %33 ise yüzölçümü olarak belirlendi. Bu durum neye göre belirleniyor?" sorusuna cevap veren Genel Sekreter Yazan "2015 yılı ile beraber meclise arz edilen tasarı 30 milyondu. 10 milyon yaz nüfusuna göre, 10 milyon kış nüfusuna göre, 10 milyon yüzölçümüne göre idi. Başkanımızın talimatı ile yeni kurulan Belediyelere destek olduk. %33, %33, %33'lerden sonra %3'lük bir kesinti yaptık. O %3 puanı %1.5 Ergene'ye, %1 Kapaklı'ya, %0.5 ise Süleymanpaşa'ya ayırdık. Komisyonlar yeniden çalıştı ve %25 yüzölçümü %50 kış nüfusu %25 yaz nüfusu olarak revize edilip kabul edildi. Bundan sonra yeni kurulan Belediyelere destek %2 olacak. Marmara Ereğlisi ile Şarköy’ün yaz nüfusu taktir edersinizki kış aylarına göre büyük farklılık arz ediyor. Bunun dikkate alınmaması söz konusu olamaz." dedi.

DSİ BARAJ İNŞAATINI BAŞLATTIĞI AN İŞLER HIZLANIR

"Çerkezköy'e geldiğinizde dere ıslahı ve buna bağlı olarak istimlak konusunda 'DSİ topu taca attı' biz bu konuda gerekli işlemleri yapacağız demiştiniz. İstimlakla ilgili herhangi bir çalışma olmaması Çerkezköy Belediyesi’nin planladığı Kent Park Projesi’ninde hayata geçmesini imkansız kılıyor, Büyükşehir bazında gelinen nokta nedir?" sorusuna cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak "DSİ Bölge Müdürlüğüne gittik. Vahap Bey, TESKİ ve Büyükşehir olarak. Ciddi kamulaştırmalar çıktı. 30-40 milyonu bulan kamulaştırma çıktı.  DSİ’den bize buraya baraj yapacağız, suyu burada tutacağız dediler. Taşkın riski azalıyor dediler, kamulaştırmaya gerek kalmayacak dediler. Bizler de herhangi bir problem yaşanmasın diye bir keşif çıkardık, 1 milyon 500 bin liralık bir bütçe Fen işleri Daire Başkanlığı kanalı ile Çerkezköy'e  tahsis edildi. DSİ baraj inşaatını başlattığı an bizim işlerimiz hızlanacaktır. Bu durumda kamulaştırmayı gerektirecek bir durum yok." ifadelerini kullandı.

ÇÖPLÜK İLE İLGİLİ ETÜD AŞAMASINDAYIZ

"Geçtiğimiz günlerde gazetemizde de 'Zehirleniyoruz' başlıklı haberde Çerkezköy çöplüğünün yandığına dikkat çektik. Çöplük hala yanmaya devam ediyor. Çalışmalarınız var mı?" sorusuna cevap veren Genel Sekreter Yazan "Ağustos ayında Katı Atık yönetimini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın öngördüğü hukuki düzenlemeler çerçevesinde çözüme kavuşturacağımızı bir termin planına bağladık. Noterde tasdik ettirdik. Bakanlığımıza gönderdik ve 2014 Eylül ayında kabul edildiği Çevre İl Müdürlüğümüze geldi. Ana hatlarında 37 tane vahşi depolama alanı var. 2 tane düzenli depolama alanımız var. 37 taneyi ilk aşamada 31 tanesini kapatmak üzere, orta vadede de diğerlerini kapatmak üzere hazırladık. Süleymanpaşa ve Çorlu'da 2 tane düzenli depolama olacak" dedi.

"Vahşi depolamalar kapatılana kadar bu yangın devam edecek mi?" sorusuna da cevap veren Genel Sekreter Yazan "Vahşi depolama alanlarını işletmek üzere hizmet alımı sözleşmemizi yaptık. Dikenli tellerle çevirdik. Evsel olmayan atıklarla ilgili de çalışmalarımız vardı. Kısa vadeli bir çözüm geliştirmemiz gerekti. Büyükşehir Belediyemiz tüm vahşi depolama tesislerinde hizmet alımı suretiyle teşkilatlanmış oluyor. Bundan sonra tekrar tekrar yangının kıvılcımlanmasının önünü almak üzere gerekli tedbir buydu ve hayata geçiriyoruz. İşletme süresince bunların rehabilitasyonu gündeme gelecek, gaz bacaları ile donatılıp, yeşillendirilmesi ile uzun vadeli çözümü hayata geçirmiş olacağız. Etüd aşamasındayız. Uygulamaya geçmek üzere projelendirme çalışmaları da başladı" ifadelerini kullandı.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kenan kenan - 9 yıl önce
çerkezköyde nefes alınmıyor halka zehir solutuyorsunuz ufacık bebeklerin vebalini kim ödeyecek beceriksizlik 3 aydır aynı sorun hiç mi çözülmez kimse kılını kıpırtdatmıyor suç işliyorsunuz suçççç halkın sağlığıyla oynuyorsunuz
Avatar
SALİM EKEN KIZILPINAR - 9 yıl önce
büyüksün başkan
Avatar
vatandaş - 9 yıl önce @kenan kenan
yeni mi gördünüz 10 senelik çöplüğü be 35 senedir çerkezköyde organize sanayi var yeni mi gördünüz bunları? kime oy verdiyseniz oraya sorun.
Avatar
kenan kenan denilen arkadaş - 9 yıl önce
o zaman gidip oyunu verdiğin 2 dönbem iktidar partisi desteğine rapmen hiçbir şey yapmayanlara soracaksın hesabını.