Artık son 6 gün!

12 Haziran'da yapılacak olan 24. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde artık son haftaya girilirken tansiyon da giderek artıyor. Siyasi partiler yarıştan 1. sırada çıkmak için tüm imkanlarını seferber ederken Tekirdağ bugüne kadar AKP, CHP, MHP, DSP, DP, HAS Parti, BBP, Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanlarını ağırladı.

Artık son 6 gün!
06 Haziran 2011 Pazartesi 00:00

Mitingler, esnaf ziyaretleri, konserler, piknikler, şölenler derken 12 Haziran'da yapılacak olan Genel Seçimlere artık sayılı günler kaldı. Seçimlere son 6 gün kala adeta nefesler tutuldu ve Tekirdağ'daki kapışmadan kimin galip geleceğine gözler çevrildi.
CHP'DE HEDEFLER BÜYÜK
Tekirdağ'da en güçlü parti konumundaki CHP seçimlerden Tekirdağ'da 1. parti çıkacağına ve en az 3 Milletvekili çıkaracağına yürekten inanırken, İl Başkanı Kadir Albayrak ise 5 Milletvekili çıkaramamaları durumunda Teşkilatlar olarak başarısız olacaklarını açık yüreklilikle ifade ediyor.
CHP'nin ilk üç sırasında Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Dr. Candan Yüceer ve Avukat Emre Köprülü yer alırken, 9 yıldır iktidar olan ve Çerkezköy dışında pek istediği sonucu Tekirdağ'da alamayan AK Parti'nin hedefi ise en azından 2 Milletvekilini koruyup, üzerine de 3. sırada bulunan Sait Yazı'yı Meclise taşımak var.
AKP YAZI'YI DA TAŞIMAK İSTİYOR
2002 ve 2007 yıllarına göre daha hareketli ve agresif bir seçim kampanyası sürdüren AK Parti Çerkezköy ve beldelerini adeta sokak sokak, ev ev geziyor ve AKP Adayı Sait Yazı'ya destek istiyor. İktidar partisi olmanın avantajını da kullanan AK Parti İlçe Teşkilatı'nın bir başka hedefi de Çerkezköy'de yine 1. parti çıkarak, Genel Merkez nazarındaki itibarını korumak.TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve son 2 dönemin Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut'un ilk sırada yer aldığı AK Parti'de 2. sırada CHP'den AKP'ye geçen Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Özlem Yemişçi yer alırken, 3. sırada ise Makina Mühendisi ve aynı zamanda 7 yıldır AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı yapan Sait Yazı bulunuyor.
MHP İKİYİ ZORLUYOR
CHP ve AK Parti cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, MHP'de ise Bülent Belen ile Hamdi Budak rüzgarı esiyor. Listesinin ilk iki sırasında Çorlu ve Tekirdağ'da sevilen isimlere yer veren MHP'nin hedefi Tekirdağ'da en az 2 Milletvekili çıkarmak. Bu uğurda ev ev dolaşan, ziyaretlerde bulunan MHP'lliler, seçmenin kendilerine olan teveccühünden son derece memnun olduklarını belirterek, özellikle Çorlu ve Çerkezköy'de oy patlaması yapacaklarını ifade ediyorlar.
HAS PARTİ VE BBP DE ÇOK ASILIYOR
AKP, CHP ve MHP'de bu gelişmeler yaşanırken, kamuoyu yoklamalarında ve anketlerde baraj altı gösterilen diğer siyasi partiler de bu anketlere ve kamuoyu araştırmalarına hiç itibar etmeden var güçleri ile çalışıyorlar. HAS Parti ve BBP yaptıkları propagandalar ve çalışmalar ile ön plana çıkarken, DP ile SP ise Çerkezköy sokaklarında pek görülmüyor.
SEÇMEN SAYIMIZ NE?
Pazar günü yapılacak olman 24. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Tekirdağ genelinde 581 bin 779 vatandaş sandık başına gidecek. 22 Temmuz 2007 yılında yapılan Genel Seçimlerde Tekirdağ'ın 454 bin 737 olan seçmen sayısı 4 yıl içinde 127 bin 42 kişi artarak, 581 bin 779'a ulaştı.
EN FAZLA SEÇMEN ÇORLU'DA
12 Haziran'da yapılacak olan 24. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde Çorlu'da 182 bin 992 seçmen sandık başına giderken, Çorlu'dan sonra en fazla seçmen 125 bin 110 seçmen ile Tekirdağ/Merkez oldu.
ÇERKEZKÖY 3. SIRADA
Tekirdağ/Merkezi 111 bin 539 seçmen ile Çerkezköy takip ederken, Çerkezköy'ü 41 bin 992 seçmen ile Malkara, 34 bin 624 seçmen ile Saray, 26 bin 882 seçmen ile Hayrabolu, 23 bin 598 seçmen ile Şarköy, 19 bin 771 seçmen ile Muratlı ve 15 bin 271 seçmen ile Marmara Ereğlisi takip etti.
MERKEZ, ÇORLU VE ÇERKEZKÖY'Ü ALAN İPİ GÖĞÜSLER
Sandığa gidecek seçmenin yaklaşık 3/4'ü Çorlu, Çerkezköy ve Tekirdağ/Merkez'de sandık başına giderken, geriye kalan 1/4'lük kısım ise diğer ilçelerde sandığa gidecek. Çerkezköy, Çorlu ve merkezde toplam 419 bin 641 kayıtlı seçmen bulunuyor. Geriye kalan ilçelerde toplam seçmen sayısı ise 162 bin 138.2007 yılında yapılan Genel Seçimlerde 5 Milletvekili çıkaran Tekirdağ seçmen sayısındaki artıştan dolayı bu sefer 6 Milletvekili çıkarıp, Meclise gönderecek. Geçtiğimiz dönem yapılan seçimler sonucunda 2 CHP, 2, AKP ve 1 tane de MHP Tekirdağ'dan Milletvekili çıkarmayı başarmıştı.
Şimdi gözler 12 Haziran'da yapılacak olan Genel Seçimlere çevrildi. 581 bin 779 seçmenin oy kullanacağı Milletvekili Seçimlerinde herhangi bir siyasi partinin 1 Milletvekili çıkarması için en az o partinin 60 bin oy alması ve partinin %10'lük seçim barajını geçmesi gerekiyor.
VEKİLLİK NASIL HESAPLANIYOR?
581 bin 779 seçmenin oy kullanacağı 12 Haziran Genel Seçimlerinde Tekirdağ genelinde toplam 500 bin oyun sandığa gittiğini varsayalım. Yani Tekirdağ genelinde seçime katılım oranı %85 olsun. Kullanılan bu 500 bin oyun 120 binini A Partisi, 62 binini B Partisi, 205 binini ise C Partisi'nin aldığını ve geriye kalan 133 bin oyun ise Türkiye barajını geçemeyecek olan siyasi partileler arasında dağıldığını varsayalım.
3-2-1 NASIL OLUR?
A,B ve C Partisi dışındaki partilere verilen oylar Türkiye'de uygulanan %10'luk ülke barajından dolayı bu oyların bir Milletvekili çıkarmada bir geçerliliği olmayacak. Geriye kalan A, B ve C Partisi'nin aldığı oyların dağılımı sonrasında hangi partinin kaç vekil çıkaracağı belli olacak.
İlk önce en fazla oyu alan C Partisi 1 Milletvekili çıkarmayı garantileyecek. Sonra C Partisi'nin 205 bin oyu 2'ye bölündüğünde çıkan 102 bin 500 oy, A Partisi'nin oyundan az olduğu için A Parti'si de 1 Milletvekili çıkaracak. Her iki partinin oyları bir kez daha bölündüğünde devreye 62 bin oy alan B Partisi de girecek ve 1 Milletvekili çıkarmış olacak. Dolayısı ile C Partisi 3, A Partisi 2 ve B Partisi 1 Milletvekili çıkarmış olacak.
4-1-1 NASIL OLUR?
Başka bir örnek verelim. A Partisi 90 bin, B Partisi 60 bin ve C Partisi 230 bin oy almış olsun. Bölünerek yapılan hesaplama sonucunda C Partisi 4, A ve B Partisi ise 1'er tane Milletvekili çıkarır.
2-2-2 NASIL OLUR?
Mesela yine A Partisi 130 bin, B Partisi 120 bin ve C Partisi ise 140 bin oy almış olsun. Yapılacak olan bölme hesabının ardından 3 partide 2'şer tane Milletvekilini TBMM'ye gönderir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.