Ayçiçeğinde yağmur bekleyişi

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, hava şartlarının mahsullere olan etkilerinden bahsederek yakın zamanda yağmur yağmazsa çiftçinin ayçiçeğinden umudunu keseceğini söyledi

Ayçiçeğinde yağmur bekleyişi
31 Temmuz 2015 Cuma 16:31

 10 – 15 GÜNE YAĞMUR YAĞMALI

Kış yağışlarının buğdayı vurduğunu ve kurak geçen şu günlerin de ayçiçeğine zarar verdiğini belirten Toprak, “Çiftçinin karnını yarmışlar, 40 tane gelecek yıl çıkmış. 2015 yılında çiftçinin umudu tekrar seneye kaldı. Buğdaylarda kış yağışlarından dolayı verim düşüklüğü yaşandı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğdayımızın tamamını almamasından dolayı tüccara mahkum kaldık ve fiyatlar düştü. Bu etkenler çiftçinin buğdaydaki beklentisini boşa çıkardı. Umudunu ayçiçeğine bağlayan çiftçi son iki ayın kuraklığından dolayı, 10 – 15 gün içinde bir yağmur daha yağmazsa ayçiçeğinden de umudunu kesecek. Ağustos 15 itibariyle ayçiçeği hasadı da başlar.” diye konuştu.

“TAŞIMA SUYU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ”

Türkiye’ye ithal edilen büyükbaş hayvanlarla ilgili sorduğumuz soruya cevap veren Hasan Toprak, “Taşıma suyu ile değirmen dönmez. Hayvancılığın Türkiye’deki tek ana kaynak maddesi sütün para yapmasıdır. Süte bin lira destekleme verilmediği sürece Türkiye et ve süt bakımından dışa bağlı olmaya mecbur kalacaktır. Dışarıdaki ithalatçılar Avrupa’da hayvan bulmakta zorlanıyorlar. Avrupa’nın bütün hayvanlarını toplasalar bizim İstanbulumuza bir yıl yetmez. Kendi ülkemizde üretime geçilmediği sürece et ve süt sıkıntısı Türkiye’de her geçen gün biraz daha çoğalacaktır. Bunun da tek faktörü sütün para yapmasıdır. Süte destekleme verilmediği takdirde bu sıkıntı her geçen gün biraz daha çoğalacaktır.” dedi.

DEVLETİN FİYAT POLİTİKASI VE KURAKLIK SEBEP OLUYOR

Son olarak hasattan istediği verimi alamayan çiftçinin borçlarını ödemek için tarlasını satmak zorunda kaldığını ve bunun sebebinin de kuraklıkla devletin fiyat politikasının olduğunu vurgulayan Toprak, “Bizim Çerkezköy çiftçisi şanslı ama. Topraklar çok para yapıyor. Satıp bir tarlasını borçlarını ödüyor. Çerkezköy çiftçisi, Sanayi Bölgesi’ndeki çiftçilerin yine şansı var tarla ve arsaları para ediyor. Ama toprağı para etmeyen çiftçi ne yapsın? Bu kuraklık ve bu devletin fiyat politikası çiftçinin elindeki tarlayı satmasına sebep oluyor. Köylerde ve ilçelerde satılan toprakların bir metrekaresini bile buradan bir çiftçi almıyor. Tamamını İstanbul’dan gelen yatırımcı ve sanayiciler alıyor.” ifadelerini kullandı.

Haber: Uğur Kılıç 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.