Ayçiçek ekimi başladı

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bölgemizde ayçiçeği ekiminin başladığını belirterek, “Hava şartlarının iyi gitmesi nedeni ile bölgemizdeki çiftçilerimiz ayçiçeği ekimlerine başladı. Toprağı tava gelen ekimi yapıyor” açıklamasında bulundu

Ayçiçek ekimi başladı
14 Nisan 2014 Pazartesi 08:13

Hava şartlarının güzel gitmesinden dolayı bu yıl toprağın ayçiçeği ekimi için yaklaşık 15-20 gün önceden tava geldiğini ve ekimlerin erken başladığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Çiftçilerimiz ayçiçeği tarlalarını ekmeye başladı. İnşallah sorunsuz bir ekim dönemi geçer ve arkasından nisan yağmurları yağar. Çünkü bölgemiz çiftçisi için nisan yağmurları çok önemli” ifadelerini kullandı.
BUĞDAY NE DURUMDA?
Ayçiçek üreticisi kadar buğday üreticisinin de Nisan ayı yağmurlarına ihtiyacı olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Şuanda buğdaylarımızda hiçbir sıkıntı yok ve buğdaylar başak yarma yani gebeleşme evresinde. İnşallah Nisan ayının ikinci yarısında beklenen yağmurlar yağar ve çiftçinin umudu artar. Aksi takdirde rekoltede büyük düşüş yaşanır” dedi.
YAĞMUR DÜŞERSE REKOLTE BEKLENTİSİ VAR
“Eğer Nisan ayının ikinci yarısında yeterli miktarda yağış bölgemize düşer ise hem ayçiçeğinde, hem de buğday da yıllardır alınamayan rekolteyi alırız” diyen Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Trakya’nın bazı kesimlerinin don ve yanmadan dolayı zarar gördüğünü belirterek, “Çok şükür bizim bölgemizde ne don görüldü, ne de yanma. Bu nedenle çok umutluyuz. İnşallah Nisan yağışları devam eder ve tüm çiftçi derin bir nefes alır” diye konuştu.
TARIM POLİTİKALARINI ELEŞTİRDİ
Hükümetin yanlış tarım politikaları yüzünden artık devletten bir şey beklemediklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Çiftçiler olarak artık devletten bir şey beklemiyoruz, Allah’tan bekliyoruz. İnşallah Nisan yağmurları bereketli düşer de çiftçinin yüzünü Allah güldürür” temennisinde bulundu.
ÖRNEKLER VERDİ
2012 yılında ayçiçeğinin 1.6 TL ederken, 2013 yılında 1.1 TL ettiğini, 2012 yılında 35 kuruş destekleme verilirken, 2013 yılında 24 kuruş destekleme verildiğini ve ayçiçeği üreticisinin girdi maliyetleri karşısında ezildiğini ifade eden Oda Başkanı Hasan Toprak, “Buğday üreticisi, ayçiçeği üreticisi girdi maliyetleri karşısında eziliyor. Ürettiği ürün para etmiyor, değerinde satılmıyor. 2002 yılında 47 kuruşa buğday satarken, buğday 12 sene sonra 70 kuruş seviyelerinde. Pekiyi çiftçinin girdi maliyetleri aynı kalıyor mu? Hayır, kesinlikle kalmıyor. Her yıl bir önceki yıla göre iki kat artıyor neredeyse” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.