Ayçiçek hasadı bitiyor

Ağustos ayı içerisinde başlayan ayçiçeği hasadı bölgemizde tamamlanma aşamasına gelirken Trakya Birlik'e bağlı 972 Sayılı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nafis Ünal, şuana kadar alınan ayçiçeği miktarının 4 bin tonu geçtiğini belirterek, “Alımlarımız devam ediyor. Tüm ortaklarımızın ürünlerini alana kadar alımlarımız sürecek” açıklamasını yaptı

Ayçiçek hasadı bitiyor
03 Eylül 2014 Çarşamba 07:45

Ağustos ayının ikinci yarısında ayçiçeği alımlarına başladıklarını belirten 972 Sayılı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nafis Ünal, “Ayçiçek hasadı bölgemizde tamamlanmak üzere. Şuana kadar 972 Sayılı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi olarak 4 bin tonun üzerinde ayçiçeği alımı yaptık. Alımlarımız Yanıkağıl’da bulunan Alım Merkezimizde devam ediyor” dedi.

VERİMLİ BİR HASAT DÖNEMİ OLDU
Bu yılki hasat ve alım döneminde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını ve ortaklarını mağdur etmeden ayçiçeği alımlarını yaptıklarını ifade eden 972 Sayılı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nafis Ünal, “Bu yıl hasat dönemi önceki yıla göre daha verimli ve güzel geçti. Bir önceki yıl dekardan 100 ile 200 kg. arasında ürün alınırken, bu yılki hasat döneminde 180 ile 270 kg. arasında değişen bir verim artışı oldu” değerlendirmesini yaptı.

200 KG. ALTINA DÜŞEN ÇİFTÇİ AZ

Son yılların en verimli ve bereketli hasat dönemini geride bırakmak üzere olduklarını kaydeden Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nafis Ünal, "Dekarda 200 kg.'nin altına düşen çiftçimiz çok az. Bu yıl ortalama verim 200 ile 230 kg. civarında ürün alınıyor" dedi.

ALIMLAR SÜRÜYOR
Ayçiçek alımlarının Yanıkağıl’da bulunan alım merkezinde sürdüğünü ifade eden Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nafis Ünal, “Hasadın başladığı günlerdeki yoğunluk kalmadı. Artık günde 5-6 ortak ayçiçeği getiriyor. Bir aksilik olmaz ise hafta sonuna kadar bölgemizdeki ayçiçeği hasadı tamamlanır” diye konuştu.

ÇİFTÇİ TEDİRGİN
Ayçiçek hasadının bitmek üzere olduğu bölgemizde çiftçiler arasında ise tedirginlik giderek artıyor. Ayçiçeklerini sorunsuz şekilde tarladan topladıklarını ve teslim ettiklerini belirten çiftçiler, ürünün para etmediğinden ve girdi maliyetlerini karşılamadığından yakınıyorlar. Bu yıl ayçiçeği ve buğdayda verimin iyi olduğunu belirten çiftçiler, “Verim iyi ama ne buğday, ne de ayçiçeği para ediyor. Ne yapacağımızı şaşırdık” açıklamasında bulundular

1.1 TL KORKUSU
Bu yıl dekarda ortalama 200 ile 230 kg. arasında ürün aldıklarını belirterek, “Verim bu yıl geçen yıllara göre daha iyi ama açıklanacak olan fiyattan endişe ediyoruz. Piyasada 1.1 TL gibi rakamların dolanması hepimizi ürkütüyor” değerlendirmesini yaptılar.

ÇİFTÇİ KARAMSAR
Haziran ayında gerçekleştirdikleri buğday hasadının da veriminin iyi olduğunu fakat ürünlerinin para etmediğini belirten çiftçiler, “Ofis’te bu yıl buğday almayınca tamamen tüccarın insafına bırakıldık. Hasat başında 780 kuruş kadar eden buğday bugünlerde 630 kuruşa kadar düştü. Bu şartlarda çiftçiliğe nasıl devam ederiz bilmiyoruz” açıklamasında bulundular.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.