Bakan Işık; ‘Yatırım yaparak Türkiye’ye güvenen asla pişman olmadı’

ÇOSB’de faaliyet gösteren Koçak Farma şirketinin Biyoteknolojik ilaç üretim tesisinin temel atma töreni katılmak üzere Çerkezköy’e gelen Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, “Biyoteknolojik İlaç Üretimi alanında hizmet verecek olan bu tesisin ilaç sanayimiz ve tüm Türkiyemiz için hayırlı olmasını diliyorum. İnanıyorum ki bu tesis, planlandığı gibi 2015 yılı Haziran ayında tamamlanıp hizmete girecek, ülkemize ve ilaç sektörümüze önemli katkılar sağlayacak. Böylesi önemli bir yatırım dolayısıyla ilaç sektörümüzün önemli temsilcilerinden olan Koçak Farma’yı tebrik ediyorum. Koçak Farma Genel Müdürü Hakan bey ve onun değerli arkadaşlarına bizim teşekkür borcumuz var. İyi ki varsınız, iyi ki bu yatırımları yapıyor ve iyi ki Türkiye’ye güveniyorsunuz. Bugüne kadar şunu da çok iyi biliyoruz ki Türkiye’ye güvenen asla pişman olmadı” dedi

Bakan Işık; ‘Yatırım yaparak Türkiye’ye güvenen asla pişman olmadı’
25 Eylül 2014 Perşembe 08:13

KATILIM ÇOK YOĞUN OLDU
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Koçak Farma şirketinin Biyoteknolojik ilaç üretim tesisinin temel atma töreni Çarşamba günü saat 16.00’da gerçekleştirildi. Düzenlenen temel atma törenine Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, AKP Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, NKÜ Rektörü Prof.Dr.Osman Şimşek, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Kamuran Ersan, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Kurum Müdürleri, Sektör temsilcileri, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak, Koçak Farma CEO ve Genel Müdür Hakan Koçak, Koçak Farma Dış İlişkiler Direktörü Cem Koçak ile fabrika temsilcileri ve çok sayıda sanayici katıldı.

BAKAN IŞIK’I PROTOKOL ÜYELERİ KARŞILADI

Tekirdağ’dan Çerkezköy’e temel atma törenine gelen Bakan Işık’ı Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, AKP Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak ile kurum müdürleri ve fabrika temsilcileri karşıladı. Bakan Işık ve davetliler daha sonra Koçak Farma tesisleri içindeki konferans salonuna geçerken, programda ilk konuşmayı Koçak Farma Ceo’su Hakan Koçak yaptı.



DIŞ TİCARET AÇIĞI NEDENİYLE SORUNLAR YAŞANMAKTADIR
Hakan Koçak yaptığı konuşmada, “Dünya global bir köy haline gelmesine rağmen ekonominin esasları değişmedi. Günümüz koşullarında katma değeri yüksek, teknolojik ve yenilikçi ürün üreten ülkeler, ihracat olanakları ile dış ticaret fazlası verirken, sanayide yapısal değişikliğini gerçekleştiremeyen ülkeler dış ticaret açığı nedeniyle ekonomik sorunlar yaşamaktadır” açıklamasında bulundu.

YATIRIM TEŞVİKİ 1 MİLYAR 100 MİLYON TL’YE ULAŞTI
Türkiye ilaç sanayisinin, yüksek katma değerli, ileri teknoloji gerektiren ilaçlarda tamamen ithalata bağlı olduğunu ifade eden Koçak, “İlaç sanayinin, katma değeri yüksek yenilikçi ürünler üretmeden, mevcut teknoloji ve konvansiyonel ilaçlarla sektörel dış ticaret açığını negatiften pozitife dönüştürmesi mümkün gözükmemektedir. Firmalarının, geleceğin ilaçlarına yönelik araştırma, inovasyon etkinliklerini yürütmek amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı AR-GE merkezi kurdu. Şirketimiz, AR-GE ve pilot üretim çalışmalarının sanayi üretimine dönüştürülmesi için ÇOSB’de 684 milyon 889 bin TL sabit yatırım tutarında 302 bin 400 litre/yıl biyoteknik ilaç üretimi için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun proje onayına istinaden Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan 416 milyon TL tutarlı büyük ölçekli yatırım ile birlikte yatırım teşviki toplamı 1 milyar 100 milyon TL’ye ulaşmıştır” dedi.

KOÇAK FARMA YENİ YATIRIMLARA ÖNCÜLÜK EDECEK
Hakan Koçak konuşmasının sonunda ise, “İlaç sanayinin geleceğini oluşturan ve dünyada sınırlı sayıda çok uluslu şirketin tekelinde olan biyoteknoloji konusundaki bu yatırımın, ülkede biyoteknolojik ilaç üretimine öncülük ederek, yeni yatırımları teşvik edecek” açıklamasında bulundu. Koçak’ın konuşmasının ardından Koçak Farma firmasının tanıtıcı videosu katılımcılara izlettirilirken, ardından da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık kürsüye geldi.

600 MİLYAR DOLARA MAL OLACAK
Gerçekleştirilen yatırımın Tekirdağ, Çerkezköy ve Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Işık, “Bugün sizlerle birlikte Koçak Farma tarafından ilk aşamada 200 milyon dolar, tamamlandığında ise 600 milyon dolara mal olacak önemli bir tesisin temelini atacağız. Biyoteknolojik İlaç Üretimi alanında hizmet verecek olan bu tesisin ilaç sanayimiz ve tüm Türkiyemiz için hayırlı olmasını diliyorum. İnanıyorum ki bu tesis, planlandığı gibi 2015 yılı Haziran ayında tamamlanıp hizmete girecek, ülkemize ve ilaç sektörümüze önemli katkılar sağlayacak. Böylesi önemli bir yatırım dolayısıyla ilaç sektörümüzün önemli temsilcilerinden olan Koçak Farma’yı tebrik ediyorum” dedi.



ÜRETİM EKOSİSTEMİN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR
Bakan Fikri Işık konuşmasının devamında rekabet gücünü ve yerli üretimi arttırmak istedikleri sektörlerden biri olan ilaç sektöründe, böylesi bir yatırımın çok değerli ve önemli olduğunun altını çizerek, “Bu kıymetli yatırım, ilaç endüstrimize büyük güç katacaktır. Bu üretim tesisinin ilaç sektörünün geleceği olarak gösterilen Biyoteknolojik alanda olması ise ayrıca değerlidir. Biyoteknolojik İlaç Pazarı 2012 yılı itibariyle toplam ilaç pazarı içerisinde 170 milyar dolarla yüzde 18’lik bir değere ulaşarak, katma değer oranını ve ihracat gücünü geliştirmiştir. Koçak Farma Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisi böylesi girişimleri teşvik edecek, ülkemizde Biyoteknolojik yatırım ve üretim ekosisteminin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

MAALESEF SPORCULAR VE SANATÇILAR ÖN PLANDA OLUYOR
Bakan Işık, bizde maalesef sadece sporcular ve sanatçılar medyada ön sayfalarda yer alıyor diyerek devam ettiği konuşmasında, şunları söyledi; “Aslında medyamızın Hakan bey gibi insanları sayfalarının önüne taşıması gerekir. Biyoteknolojik ilaç üretimine girmek bir kahramanlıktır. Hakan bey ve bütün Koçak Farma idarecileri ile çalışanlarını tebrik ediyorum. Türkiye için ne kadar büyük bir iş yaptıklarını bu konulara yoğun mesailer harcayan insanlar çok iyi biliyorlar ve bizler de çok iyi biliyoruz. Eğer biyoteknoloji gibi gelecek açısından son derece stratejik bir alana yerli firma yatırım yapıyorsa bunu bizim ayakta alkışlamamız lazım. Şu anda yapılan iş ayakta alkışlanacak bir iştir”

İYİ Kİ BU YATIRIMLARI YAPIYORSUNUZ
Türkiye’nin yüksek teknolojiyle üretim yapması gerektiğine değinen Fikri Işık, “Türkiye’nin katma değeri yüksek ürün üretmesi lazım ve işte katma değeri yüksek ürün, Türkiye’nin stratejik alanlara yatırım yapması lazım ve en stratejik alan bu işte. Hakan bey ve onun değerli arkadaşlarına bizim teşekkür borcumuz var. İyi ki varsınız, iyi ki bu yatırımları yapıyor ve iyi ki Türkiye’ye güveniyorsunuz. Bugüne kadar şunu da çok iyi biliyoruz ki Türkiye’ye güvenen asla pişman olmadı. İnanıyorum ki bu yatırım hem size hem Koçak Farma’ya hem çalışanlara hem de ülkemize çok ciddi kazanç sağlayacak. Bu yatırımlara devam etmek lazım” dedi.

TEDAVİ SÜRECİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’nin ileri teknoloji yönünden böyle bir pazarda var olmasının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Işık,  Bakanlık olarak, bu alanda desteklerinden de bahseden Işık, yerli üretimin arttırılmaması durumunda sürdürülebilir bir ilaç politikasını zor yürütüleceğini ifade etti. Türkiye’de üretimi en zor alanlardan birinin biyoteknolojik ilaç olduğuna değinen Fikri Işık, “bu noktada AR-GE çok önemli ve malesef ülkemizde AR-GE’nin en az kesiştiği alanlardan biri tıp. Burada, tedavi sürecine yönelik çalışmalar Türkiye için çok önemli” diye konuştu.

BUTONA HEP BİRLİKTE BASTILAR

Bakan Işık’ın konuşmasının ardından konuklar temel atma töreninin yapılacağı alana geçerken, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak tarafından Bakan Fikri Işık’a plaket takdim edildi. Programın devamında, Bakan Işık, Tekirdağ Valisi Vali Yerlikaya, AKP Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Çerkezköy Kaymakamı Kubilay ve Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak temel atma işlemini gerçekleştirecek butona hep birlikte bastılar.

Haber: Emrah ÇOĞALAN-Uğur Can AVCILAR

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.