Buğdayda şimdilik sorun yok

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Edirne’de 1 milyon 200 bin dekarlık arazide ekili buğdayın, henüz cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararmaya başlamasının ardından durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Edirne’nin neredeyse tamamında, Tekirdağ ve Kırklareli’nde de bazı bölgelerde bu virüsün görüldüğünü belirten Toprak, Çerkezköy’de henüz böyle bir şikayetin olmadığını ifade etti

Buğdayda şimdilik sorun yok
19 Nisan 2016 Salı 16:04

 ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Edirne’de 1 milyon 200 bin dekarlık arazide ekili buğdayın, henüz cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararmaya başlamasının ardından açıklamalarda bulunan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı hasan Toprak, “Edirne’nin neredeyse tamamında; Tekirdağ ve Kırklareli’nde de bazı bölgelerde bu durum görüldü. Çerkezköy’de henüz bu konuyla ilgili bir şikayet yok ama ileride olmayacağı anlamına gelmez. İlçe Tarım Müdürlüğümüz süne tespit çalışmasıyla bu virüsün araştırma çalışmasını birlikte yürütüyor.” dedi.

VİRÜSÜN BULGARİSTAN’DAN GELDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürüyle görüştüğünü ve konuyla ilgili bilgi aldığını söyleyen Toprak, “Virüsün Türkiye’ye Bulgaristan’dan geldiği tahmin ediliyor. Geçen yıl Meriç Nehri’nin boylarında, Bulgaristan’ın 1 - 2 köyünde vardı. Bu sene ise Edirne’nin neredeyse tamamında görülüyor” ifadelerini kullandı.

BUĞDAYIN ÇÖKÜŞÜNE NEDEN OLUYOR

Virüsün buğdaylarda çürümeye yol açtığını belirten Toprak, “Yaprak sararması ve buğdayın çöküşüne neden oluyor. Buğday başak vermeden kurumaya gidiyor.” diye konuştu. Virüsün tespiti ve ilaç bulma çalışmalarına başlandığını dile getiren Toprak, “Trakya Üniversitesi konuyla ilgili çalışmalara devam ediyor. Ege Üniversitesi de bu çalışmalara başladı ama henüz bir ilaç bulunabilmiş değil.” dedi.

ÇERKEZKÖY’DE TARIMIN DURUMU İYİ

Çerkezköy’ün bu yılki mahsulü hakkında da bilgiler veren Toprak, “Ekim şartları olumlu olduğundan mahsul güzel. Şu sıralar pas ilaçları atılıyor. Ayçiçek ekimimiz yüzde 100 tamamlanmış vaziyette.” dedi. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre Çerkezköy’de 70 bin dekar ekili alanın olduğunu ve bunların 50 bin dekarının buğday, 20 bin dekarının ise ayçiçeği olduğunu belirten Toprak, “Resmi olmayan kayıtlara göre yaklaşık 100 bin dekar dikili alanımız var. Bunların 70 bin dekarında buğday, 30 bin dekarında ise ayçiçeği ekili. Buğday hasadımız Temmuz; ayçiçeği hasadımız ise eylül aynında başlar.” açıklamalarında bulundu.

Haber: Uğur Kılıç 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.