Çanakkaleler hiç geçilmeyecek!

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101’inci Yıldönümü için Çerkezköy Şehitliği ve Halk Eğitim Merkezi’nde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Çerkezköy Belediyesi’nin düzenlediği yürüyüşte, programa katılan vatandaşlar Belediye Hizmet Binası önünden Çerkezköy Şehitliği’ne kadar yürüdüler

Çanakkaleler hiç geçilmeyecek!
18 Mart 2016 Cuma 17:55

YOĞUN KATILIM YAŞANDI

Çerkezköy Belediyesi tarafından yapılan yeni düzenlemeyle Çerkezköy Halkı’nın beğenisi kazanan Çerkezköy Şehitliği’nde gerçekleştirilen Çelenk Sunma Töreni ve akabinde Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliklere, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Çerkezköy Başsavcısı Hacı Ünal, Merkez Komutanı Piyade Binbaşı Fuat Dönmez, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Göksel Söylemez, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, Adalet ve Kalkınma Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, Halk Eğitim Müdürü Necmi Akman, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Metin Aysal, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve üyeler, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve üyeler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, Çetin Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Çerkezköy’de görev yapan okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

YENİ DÜZENLENEN ŞEHİTLİK’TE BAŞLADI

Dün sabah saat 09.00’da Çerkezköy Belediyesi Hizmet Binası önünden başlayan yürüyüşle Çerkezköy Şehitliği’ne yürüyen vatandaşlar, burada yapılan Çelenk Sunma Töreni’ne katıldılar. Sırasıyla Kaymakamlık, 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri sunumunun gerçekleşmesinin ardından maliye Teğmen Muhammed Gedik, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştirdi. Teğmen Gedik konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“MİLLETLER, TARİHLERİNDEN DERS VE GÜÇ ALARAK AYAKTA KALIRLAR”

“Aziz hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillere, Türk’ün neleri yapmaya muktedir olduğunu göstermek maksadıyla Çanakkale Zaferi’nin yeni bir yıldönümünü daha kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Tarih öyle bir aynadır ki, insan ona baktıkça geçmişin derinliklerine sürüklenmekten kendini alamaz. Millet hayatı için bu hakikat aynasının önemi büyüktür. Milletler, tarihlerinden ders ve güç alarak ayakta kalırlar. Ya da yaptıklarıyla tarih olur, sadece isimlerini yaşatırlar. Tarih, bir yandan acıları, üzüntüleri gözler önüne sererken, diğer yandan da kahramanlıklara ışık tutar. İşte Türk Tarihi de böyledir. Türk Milletinin mazisi, adeta bir kahramanlıklar dizisi ve abideleşmiş şahsiyetlerin mekanı gibidir. Tük çocukları yüzyıllarca Mete Hanların, Atillaların, Bilge Kağanların, Alparslanların, Fatih’lerin, Mustafa Kemallerin ve daha nice toprağa düşerek ‘Herc ü merc’ olmuş isimsiz kahramanların destanlarıyla büyümüştür. Onlar yeni nesle şunu öğretmişlerdir:

 

 

“VATAN SEVGİSİNİN EN BÜYÜK BEDELİDİR”

Bugünkü Türk Yurdu, yüzyıllarca verilen mücadelelerin, her bir tümseğin altında yatan binlerce kefensiz şehidin, yaşanmayan gençliklerin, kavuşulamayan hasretliklerin ve ölürcesine tapılarak tezahür eden Vatan Sevgisinin en büyük bedelidir. Adeta, baştan sona Türk’ün, o mübarek kanıyla yıkanarak Milli bir mabed haline gelen, o küçük yarımadada, Çanakkale’de yazılan destan bu tezahürlerden birisi olmuştur.

“ÇANAKKALE MAZLUM MİLLETLERİN HAKLI GURURUDUR”

Çanakkale Muharebeleri, sadece Türk tarihinin değil, Dünya tarihinin de dönüm noktalarından birini teşkil etmiştir. Çanakkale, öldü zannedilen bir Milletin, bütün Dünyaya ölmediğini haykırışıdır. Çanakkale, zamanın süper güçlerinin en büyük ayıbı, mazlum milletlerin haklı gururudur. Çanakkale, Türk Milletinin binlerce evladını mukaddes Vatan Toprağına uzattığı ana namusunu çiğnetmediği kahramanlığın destanıdır.

“ÇANAKKALE MUHAREBESİNİ KAZANDIRAN BU YÜKSEK RUHTUR”

Çanakkale Zaferi’nin anlamı ve önemini, Savaşı anlatarak açıklayan Teğmen Gedik, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bağımsızlık uğruna nice yiğitlerin toprağa verildiği Çanakkale’de Türk Milleti’nin ufkuna bir güneş gibi doğan Mustafa Kemal, buradaki Zaferin kazanılmasının sebebini şöyle açıklıyordu: ‘Bu, Türk Askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmasınız ki Çanakkale Muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur.’ Çanakkale’de Türk, yüz binlerce şehidine karşılık, düşmanı toprağına adım attırmayarak, onu bir kez daha vatanlaştırmış ve abideleştirmiştir. Çanakkale’de Türk; insanın, inancın, azmin, yeri geldiğinde imkansız zannedileni başarabileceğini göstermiştir. Çanakkale’de Türk, kendine uzanacak kötü niyetli elleri kıracağını bütün dünyaya bir kez daha haykırmıştır. Çanakkale’de Türk, emsalsiz bir kahramanı, usta bir Asker ve Komutanı, Mustafa Kemal’i kazandı. O usta, bu Millete azim verdi, ruh verdi ve ‘Bir Milletin ruhu elde edilmedikçe, bir Milletin azim ve iradesi kırılmadıkça, o Millete egemen olunamayacağını’ öğretti. Ne mutlu bizlere ki Atatürk gibi önder kahramanlara sahibiz. Ne mutlu bizlere ki Çanakkale gibi zaferlerle dolu, şanlı bir tarihimiz var.

“GÖK KUBBEDEN AY YILDIZLI AL BAYRAK HİÇ İNMEYECEK”

Her karış toprağını mübarek kanlarıyla sulayarak bu vatanı bize emanet eden, başta Çanakkale Kahramanları olmak üzere bütün Şehit ve Gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Söz veriyoruz ki Çanakkaleler hiç geçilmeyecek, gök kubbeden Ay Yıldızlı Al Bayrak hiç inmeyecek, Türk Yurdu’nda serhat boylarında ezanlar susmayacaktır. Ve yine böyle destanlar yazabilecek güç, azim, Milli birlik ve beraberlik duygusu içinde seve seve canımızı vermeye hazır olduğumuza and içiyoruz.”

ŞEHİT MEZARLARI GEZİLDİ

Maliye Teğmen Muhammed Gedik’in konuşmalarının ardından, katılımcılar Çerkezköy Şehitliği’ni gezerek şehit mezarlarına karanfil bıraktılar. Okunan Kur’an eşliğinde dua eden katılımcılar daha sonra Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’ne geçerek, düzenlenen etkinlikleri izlediler.

ALİ ERCAN, KATILIMCILARI DUYGULANDIRDI

Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen program, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ali Ercan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Ercan’ın konuşmaları katılımcılara duygusal anlar yaşatırken, Ali Ercan davetliler tarafından ayakta alkışlandı.

‘ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE’ ADLI ŞİİR SESLENDİRİLDİ

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencilerinden Muhammed Fatih Akşamoğlu, ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiiri seslendirdi.

ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

Program, 18 Mart konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren birinci Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi’nden Selin Taşkın, ikinci Pakize Narin Anadolu Lisesi’nden Fahriye Gündoğdu ve üçüncü Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi’nden Helin Han’a Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın ödüllerini takdim etmesiyle devam etti.  

“SAYGI, RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM”

Kompozisyon yarışmasında derece elde eden öğrencileri tebrik eden Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, “İlk olarak 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101’inci Yıldönümü nedeniyle bu anlamlı etkinlikleri düzenleyen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. İstiklal Marşı Okuma Yarışması’nda Tekirdağ İl Birincisi olan Gizem kızımız başta olmak üzere, ödül alan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bugünlerimizi borçlu olduğumuz, huzurlu yaşamamızı sağlayan tüm Aziz Şehitlerimiz ile Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları başta olmak üzere tüm kahraman Gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Biz bugün, onların sayesinde varız. Canını, vatanı için feda eden Şehitlerimizi ve aramızdan ayrılmış olan Gazilerimizi anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

KAYMAKAM KUBİLAY, BAŞKAN AKAY’A TEŞEKKÜR ETTİ

Çerkezköy Şehitliği’ne yapılan düzenlemeyle ilgili de konuşan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, “Şehitliğimizi güzel bir şekilde düzenledikleri için Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca tüm programlarımızda yanımızda olan Tugay Komutanımız ve Başsavcımıza da teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.

ŞİİR YARIŞMASI İÇİN ÖDÜLLER VERİLDİ

Kaymakam Kubilay’ın konuşmalarının ardından 18 Mart konulu şiir yarışmasında derece kazananlara ödülleri takdim edildi. Birinci Veliköy Ortaokulu’ndan Hilal Karademir, ikinci Raif Dinçkök Ortaokulu’ndan Rıdvan Arslan ve üçüncü Nurullah narin Ortaokulu’ndan Beyzanur Turan’a Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım ödüllerini vererek öğrencileri tebrik etti.

RESİM YARIŞMASINDA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

18 Mart konulu resim yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini vermek üzere sahneye çıkan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay; birinci Özel Gülerçin İlkokulu’ndan Melisa Bilgen, ikinci Çerkezköy Tepe İlkokulu’ndan Simge Şuekinci ve üçüncü Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu’ndan Miray Sude Saz’ı tebrik etti.

TİYATRAL OYUN SAHNELENDİ

Program, Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı ‘Çanakkale’ konulu tiyatral gösterinin sahnelenmesiyle son buldu. Gösteri sona erince Protokol mensupları sahneye çıkarak, programda görev alan öğretmen ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekildiler.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.