Cemaat ne derse desin İmam bildiğini okuyor!

Çerkezköy ve Kapaklı İlçesi sınırları içerisinde kalacak şekilde yapılması planlanan ‘termik santralle’ ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerince bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılım oldukça az olurken; toplantının hemen başında Stratejik Eğitim Danışmanı Sevde Güner’in katılımcılara sergilediği tutum nedeniyle vatandaşların büyük bir bölümü toplantıyı terk etti. Bilgilendirmeyi salonda kalan yaklaşık 40 kişilik bir gruba yapan yetkililer özetle “Siz ne derseniz deyin buraya termik santral yapılacak. Biz buraya, aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye geldik” dediler.

Cemaat ne derse desin İmam bildiğini okuyor!
06 Aralık 2017 Çarşamba 13:36

VATANDAŞA KARŞI YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Çerkezköy ve Kapaklı İlçesi sınırları içerisinde kalacak şekilde yapılması planlanan ve İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu gözetiminde yoğun güvenlik önlemi alınan termik santralle ilgili bilgilendirme toplantısına Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, Maden Sahaları Daire Başkanı Cumali Taşdekin, Maden Etüd Müdürü Ebru Ata ve Stratejik Eğitim Danışmanı Sevda Güner konuşmacı olarak katılırken; 100’e yakın vatandaş da bilgi almak üzere Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’ne geldi. Öte yandan programa Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı Uğur Can Avcılar da katılırken, salonu terk eden vatandaşlara destek olup onlar da salondan ayrıldı. Katılımcıların arasında bulunan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak da, toplantının başında bilgilendirme esnasında seslerini yükseltmeye başlayan vatandaşlara tepki gösterirken; soru – cevap bölümünde ise gür bir sesle termik santrale karşı olduğunu vurgulayan söylemlerde bulundu.
SEVDA GÜNER ÖNCE GAZETECİLERİ GERDİ
Toplantının başlamasına kısa bir süre kala, vatandaşlar henüz salona girmeden kürsüye çıkan Stratejik Eğitim Danışmanı Sevda Güner’in yerel basın kameralarını işaret ederek “Bu kameralar kayıt yapmayacak, sadece devlet kanalı yayın yapabilir. Toplantının belli bir bölümünden sonra yerel kameralar açılacak.” demesi ve Çerkezköy Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Şaban Kardeş’in duruma itiraz etmesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Olayı duyan vatandaşlar da “Kameralar kapatılırsa bizler de toplantıya katılmayız” diye tepki verince Sevde Güner kararından vazgeçerek kameraların kayıtta kalabileceğini ifade etti. Öte yandan Şaban Kardeş’in göstermiş olduğu tepkinin ardından Sevda Güner’in Şaban Kardeş’e sorduğu “Biz size 15 Temmuz’dan sonra ödül vermemiş miydik?” sorusuna da katılımcılar tarafından anlam verilemedi.
SONRA VATANDAŞLARLA TARTIŞTI
Bilgilendirme toplantısının başlamasının ardından kürsüye ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik Eğitim Danışmanı Sevda Güner çıktı. Güner, konuşmasına başladıktan bir süre sonra, çevreci bir vatandaşın soru sorma isteğini bastırmaya çalışarak “Önce biz durumu sosyal ve teknik açıdan sizlere aktaralım, daha sonra soru-cevap kısmına geçeceğiz” dedi. Bunun üzerine çevreci vatandaşlar seslerini yükselterek soru sormaya kalkınca Sevda Güner de “Bu şekilde devam ederseniz sizleri dışarı çıkarmak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı. Güner’in bu tutumu üzerine ise katılımcıların büyük çoğunluğu duruma tepki göstererek salonu terk etti. Salondan ayrılan vatandaşlar bir süre alkışlı protesto yaptı ve “Burada polisin ne işi var? Biz hırsız mıyız? Bilgilendirme toplantısına bu kadar sıkı güvenlik önlemi almanın amacı nedir? Kimden ya da neyden korkuyorsunuz? Buraya termik santral yaptırmayacağız” gibi söylemlerde bulundu.



PROTESTOLARA ALDIRIŞ ETMEDİ

Toplantının bir kısmını dışarıdan gelen “Termik santral istemiyoruz” sloganlarına aldırış etmeden sürdüren Sevda Güner, kendisine tepki gösteren grubun dağılmasıyla bilgilendirmelerine sessiz bir ortamda devam etti.
DEVLET ESKİDEN ANLATMAZDI
Önceden Türkiye’de devletin yapıp ettiklerini vatandaşlara anlatmak gibi bir tutumu olmadığını ifade ederek sözlerine başlayan Sevda Güner, “Ama artık iletişim çağındayız. Devlet, projeleri yapmadan önce vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyor. Bizler de yaptığımız araştırmalar sonrasında bazı grupların, samimi halkın kaygılarını yanlış bilgilerle artırdıklarını gördük.” dedi.
SÖYLEM ANALİZİ YAPTIK
Çerkezköy’e gelmeden önce bir söylem analizi yaptıklarını ve halkın termik santral konusunda en çok neleri dile getirdiklerini gördüklerini ifade eden Güner, “Bunları bilimsel anlamda anlatmamız gerektiğini düşündük.” ifadelerini kullandı.
GÜNER’DEN AYRIŞTIRMACI YAKLAŞIM
Konuşmalarına “Burada 3 çeşit insan tipi var” diye ayrıştırmacı bir yaklaşımla devam eden Güner, “Bir şeyi ‘anlamak istemiyorum’ diyerek topyekun karşı çıkan, hiçbir bilgi verilmese de kabul eden ve ‘kaygılarım var ama anlamaya çalışıyorum’ diyen samimi kesim… Bunların arasında niyet farkı vardır ve bizler burada kaygıları olan samimi kesimi bilgilendirmek için geldik” dedi.
GÜNER’İN VERDİĞİ SAYISAL BİLGİLER ASILSIZ MI?
Bilgilendirmelerinin devamında kömürün alternatif değil de ‘zorunlu’ kaynak olduğunu belirten Güner, “Devlet artık getirebileceği teknolojisine güveniyor. Dünya kömürü bırakmıyor. Evet, Almanya ömrü dolan santralleri kapatıyor ancak yanına yenisini yapıyor. Kömürün elektrik üretimindeki payı; Almanya’da yüzde 45, Çin’de yüzde 75, ABD’de yüzde 35’tir. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12,5’tur.” açıklamalarında bulundu. Dünyanın hiçbir yerindeki ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarının (güneş ve rüzgar enerjisi) ülke enerji üretiminin yüzde 25’inden yukarı çıkmadığını da ifade eden Güner, internet kaynaklarında yer alan bilgilerle çelişti. “Bunlar doğa olaylarına bağımlı enerji kaynaklarıdır. Güneş çıkarsa paneller beslenir, rüzgar eserse türbinler döner.” diyen Güner’in açıklamalarının ardından yapmış olduğumuz araştırmalara göre Almanya'da yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin oranı, 2000 yılında ulusal toplamda yüzde 6.3'ten, 2009 yılında yüzde 16.1'e yükselmiştir. 2009 yılında, Almanya'nın yenilenebilir enerji sektörüne toplamda 20 milyar Avro'yu bulan miktarda yatırım yapıldı. Resmi rakamlara göre, özellikle ufak ve orta boy işletmelerde, 2009 yılı itibarıyla 300.500 kişi Almanya'nın yenilenebilir enerji sektöründe çalışıyor. Bu istihdamın yaklaşık üçte ikisi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası'na dayanıyor. 1997 yılında Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi Talimatı'nın onaylanmasından bu yana, Almanya ile Avrupa Birliği'nin diğer ülkeleri, 2010 yılına kadar % 12 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşmaya çalıştılar. Almanya, bu hedefi 2007 yılının başlarında elektrik tüketiminde yenilenebilir enerjinin oranı % 14'e ulaştığında aşmış oldu. 2010 Eylül ayında Alman hükümeti, aşağıdaki yeni enerji hedeflerini açıkladı:
•Elektrik tüketiminde yenilenebilir enerjinin oranı – 2020'de % 35, 2050'de % 80
•Enerji tüketiminde yenilenebilir enerjinin oranı – 2020'de % 18, 2030'da % 30, 2050'de % 60
•Enerji verimliliği – 2050'ye kadar ulusal elektrik tüketimini, 2008 seviyesinden % 50 azaltmak.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik Eğitim Danışmanı Sevda Güner’in, dijital ortamda yapılan araştırmalarda karşımıza çıkan ortak değerlere aykırı bilgiler vermesinin nedenine anlam verilemedi.
400’Ü AŞKIN FABRİKANIN BULUNDUĞU BÖLGEYE ‘İSTİHDAM’ MÜJDESİ VERİYOR!
Kömürün alternatif değil de zorunluluk olduğunu bir kez daha vurgulayan Sevda Güner, “Zengin doğalgaz ve petrol yataklarına sahip değiliz. Dışarıdan sürekli gaz almamız cari açığımızı büyütmektedir. Bağımlılığımızı azaltmak için sahip olduğumuz zenginlikleri maksimum verimlilikte kullanmak zorundayız. Kesintisiz enerji, arz güvenliği için Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi zorunludur. Kömür, kaynaklarımızdan bir tanesi ve bize ait enerji kaynağıdır. Kömür, yeni teknolojiler sayesinde insan sağlığı ve çevre duyarlılığı yüksek seviyede işlenebilmekte, her kalorideki kömür elektriğe çevrilebilmektedir. Her bir santral Türkiye’de 1000 kişiden fazla istihdam sağlamaktadır. Ek hizmet alımlarıyla beraber yaklaşık olarak 5000 kişiye dolaylı katkı sağlamaktadır. Yerli kömür kullanımı, dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye’yi hedeflediği büyümeye ulaştıracaktır. Yerli kömür, termik santraller için tedarik güvenliği sağlamaktadır. Yerli kömürün fiyatı uluslararası değil, Türkiye ekonomisi parametreleriyle oluşacağından ucuz elektrik üretimi mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞIN SAĞLIĞI 9 YILLIĞINA ÇÖPE ATILDI
Türkiye'de (2001/80/EC) sayılı Direktifi iç hukuka aktaran "Büyük Yakma Tesisleri" Yönetmeliği (2010) diyor ki: “Mevcut tesisler için 9 yıllık geçiş dönemi: 2019 yılında, kirlilik limitleri yürürlüğe girecektir” . Geçtiğimiz aylarda da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “2019 yılına kadar bu eski santrallerin de tamamının en son çevre kriterlerine dayalı filtreleme sistemlerinin tamamını bitireceğiz. Bununla ilgili bütün firmalarla birebir konuştuk. Eğer bitiremezlerse külahları değişeceğiz. O santrallerle yolumuzu ayıracağız artık.” diye bir açıklama yapmıştı. Halkın sağlığını 9 yıllığına çöpe atan bu anlayışın, 2019 yılında yönetmeliği değiştirip değiştirmeyeceği bilinmezken, Sevda Güner de aynı açıklamayı gururla vurguladı: “2019’a kadar filtresini yenilemeyen termik santraller kapatılacak.”!
BİZ SAĞLIĞI VE ÇEVREYİ DE DÜŞÜNÜYORUZ (?)
“Her şey değişti. Yeni nesil termik santraller yerinde mi sayacak?” diyen Sevda Güner, “Türkiye’nin enerji ihtiyacı Çin’den sonra ikinci sırada. Biz, yarınlarımızı bugünden planlamak zorundayız. Biz sağlığı ve çevreyi de düşünüyoruz. Bu devlet muz Cumhuriyeti değil. Bu devlet halkın düşmanı değil.” dedi.



“SAĞLIĞA ZARAR VERİRSE SANTRALİ KAPATACAK MISINIZ?” SORUSUNA CEVAP VEREMEDİLER

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik Eğitim Danışmanı Sevda Güner’in konuşmalarını tamamlamasının ardından Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın da kısa bir konuşma yaptı ve soru – cevap kısmına geçildi. Bu bölümde vatandaşların sorularına ucu açık cevaplar veren ve konuyu dağıtarak ve detaylandırarak, teknik bir ağızla vatandaşın anlamayacağı bir dil kullanmaya özen gösteren Bakanlık yetkilileri, Milli bir bisikletçinin sorusu üzerine ne yapacağını bilemedi. Milli sporcunun, “Benim ciğerlerimi açabildiğim, antrenman yapabildiğim tek ağaçlık alana termik santral yapacağınızı söylüyorsunuz. İleride bir gün bu termik santral, şimdi söz ettiğiniz kıstaslara uyum sağlamayıp çevreye ve insan sağlığına zarar verirse o termik santrali kapatacak mısınız?” sorusu üzerine salon kısa bir süreliğine buz kesti. Yetkililer ‘Kapatacağız’ diyemediler.
CEVAP VERMEYİ RET ETTİKLERİ SORU DA OLDU!
Yetkililere, Kırklareli’nin Vize ilçesine de yapılması planlanan kömürlü termik santralin hatırlatılması ve “Vize, geçmişiyle başkent, tarihiyle kalekent, dokusuyla müzekent, bozulmamış doğasıyla doğakent unvanlarına sahipti. 2 Haziran 2012’de Uluslar arası Sakin Şehirler Birliği tarafından ‘Cittaslow’ yani ‘Sakin Şehir’ unvanını da aldı. Bu unvanlara rağmen böyle bir bölgeye termik santral yapmaya her şeyden önce vicdanınız el veriyor mu?” sorusunun sorulması üzerine Sevda Güner bu soruyu çok sloganvari bulduğunu söyleyerek cevaplamayacağını dile getirdi.
ACELELERİ OLDUĞU İÇİN GERİ KALAN SORULARI ALMADAN SALONU TERK ETTİLER
Bilgilendirme toplantısı yetkililerin Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileriyle (Müdürlükte 4 kişinin çalıştığı biliniyor)  görüşecekleri için aceleleri (?) olduğu gerekçesiyle, katılımcıların daha fazla soruları olmasına rağmen sona erdirildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kamil - 6 yıl önce
Tükenen kaynaklar yerli, santral yabancı nasıl yerli enerji oluyor biri bana söylesin.