Çerkezköy Belediyesi dolandırıldı !

Çerkezköy Belediyesi Emlak ve İstimlak Servisi’nde ortaya çıkartılan vurgunun ardından konuyu aydınlatmak isteyen Başkan Vahap Akay, basın mensupları ile bir araya geldi. Çerkezköy Belediyesi’nin adeta dolandırıldığı büyük yolsuzluk olayının sır perdesi yavaş yavaş aralanıyor.

Çerkezköy Belediyesi dolandırıldı !
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
14 Haziran 2019 Cuma 19:46

BELEDİYE’DE YOLSUZLUK
Çerkezköy Belediyesi içerisinde birtakım yolsuzluklar yapıldığına ilişkin duyum alan Başkan Akay’ın konuya eğilmesinin ardından başlatılan iç denetimin akabinde, sahte tahakkuk ve tahsilat makbuzları üretilerek belediyeyi dolandırdığı tespit edilen şahıslar hakkında Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
AKAY  SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın başlattığı teknik takip sonrası geçtiğimiz hafta elindeki belgelerle savcılığa suç duyurusunda bulunmasının ardından geriye dönük araştırma sonucu, belediyenin nasıl bir vurgunla, ne kadar zamandır soyulduğu Cumhuriyet Savcılığının soruşturması sonrası ortaya çıkacak. Belediye İmar İşleri Müdürlüğü ve muhasebe yetkilileri, iç soruşturmayı derinleştirirken, inşaat firmalarından gelir kaydedilmesi gereken fakat müteahhitlerden kağıt üzerinde alınarak belediyenin kasasına girmeyen milyonlarca liranın kim ya da kimlerin cebine hangi yollarla girdiği Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturması sonrası öğrenilecek.  Olay karşısında önlem alan belediye ise saptadığı bazı dosyalarda tek taraflı ruhsat iptaline gitmeyi düşünüyor.
BAŞKAN AKAY, ŞEYTANİ PLANIN İŞLEYİŞİNİ ANLATTI
Konu hakkında basın mensupları ile bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, kamuoyuna olayın perde arkasını anlattı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Akay, “Ruhsat almak isteyen şahıs yukarıya gitti ödeme emrini oluşturdu bu müteahhit yada vatandaş olabilir. Emlak İstimlak Servisinde tahakkuk oluşturması gerekiyor. Daha sonra aşağıda parasını yatırmak üzere vezneye gitti. Fakat burada sahte tahsilat fişini sanki gerçekmiş gibi emlak istimlak servisinde işleme aldırmıştır. Biz bir şüpheden yola çıkarak 28 Mayıs 2018’de sahte tahakkuk fişlerini tutanakladık. Daha sonra yakın takibe aldık, ‘bu işin içinde kimler olabilir?’ ve ruhsat alma sürecinde işleri kimin takip ettiğini bizler takip altına aldık. Daha sonra bayram tatili araya girdi. Tatilin akabinde 12 Haziran 2019’da komisyonumuzu kurduk. Bu tarihten itibaren komisyonumuz gidebildiği yere kadar, ödeme emrinin tahakkuka ve tahsilata dönüştüğüne dair ne kadar iskan verildiyse hepsini taramak ile görevlendirildi. Biz bu konuda Çerkezköy Belediyesi’ne ve kurullara nasıl zarar verildiğini kalem kalem incelemeye aldık. Dün itibariyle elimizde var olan belgeleri suç duyurusu şeklinde savcılığa verdik” ifadelerini kullandı.
BELEDİYE ZARARINI NASIL TAZMİN EDECEK?
Belediyenin zararını tanzim etme noktasında izleyeceği yol haritasını ifade eden Başkan Akay, “Elde ettiklerimizi savcılığa teslim etmeye devam edeceğiz. Aslolan şudur; bundan sonra ne olacak? Bir inşaat firması geldi ve aldığı ruhsatın bedeli belediyenin hesabına yatmadı… Sahtekarların hesabına yattıysa diyeceğiz ki ‘gel kardeşim ruhsat bedelini bize yatır.’ Bu durumdan Çerkezköy Belediyesi zarar görmeden çıkacaktır. Bana göre bu olayı nitelikli bir dolandırıcılık şeklinde görüyorum” açıklamalarında bulundu.
İŞİN İÇİNDE BELEDİYE PERSONELİ VAR MI?
Yapılan dolandırıcılık neticesinde olaya karışan belediye personelinin yaşayacağı akıbet hakkında açıklamalarda bulunan Akay, “Memur çalışan varsa da soruşturmayı devam ettirip bu sureci takip edeceğiz ve yargı önünde yargılanmalarını sağlayacağız. 5 yıl 10 yıl gidebildiğimiz kadar eskiye gidip belediye namına zarar varsa bu zararın tanzim edilmesini sağlayacağız. Sahte evraklarla belediyeye ödenmemiş gözüken tutarların tanzimini sağlayacağız. Tanzim edemediğimiz noktada ruhsatları iptal edeceğiz” diye konuştu.
VURGUN NASIL ANLAŞILDI?
Olayın nasıl anlaşıldığına dair bilgi aktaran Akay, “Biraz şüphe, biraz evrak üzerinde sahte tahakkuku fark ederek böyle bir yola çıktık. Emlak İstimlak Müdürlüğü bu şahısların sahte evrağını gerçek kabul ederek ruhsatı onayladı ama Çerkezköy Belediyesinin kasasına bir kuruş girmedi. Bu işin ceremesini bu yolla ruhsat almış olan müteahhitler ve şahıslar çekecek. Yapı denetim firmaları, şahıs, müteahhit de olabilir bu işin içerisinde. Mesela size 37 bin liralık ödeme emri çıkartıldı, birinci olasılık adam Emlak ve İstimlak Servisine uğramamış kendi başına sahte tahakkuk fişi oluşturmuş 2’nci olarak Tahakkuk Servisine orada 3 bin 700 liralık tahsilat yapmış o makbuzu cebine koymuş; 37 bin liralık sahte fişi servise iletmiş. Bu işi tek başına bir kişinin yapması mümkün değil…  Savcılık gerekli araştırmayı yapacaktır. Elimdeki tespit ve belgelerle konuşuyorum, tahminlerim var ama fazlasını söyleyemem” açıklamalarında bulunarak yapılan vurgunun boyutlarını adeta gözler önüne serdi.
ŞİMDİLİK TESPİT EDİLEN YOLSUZLUJ 700 BİN TL’NİN ÜZERİNDE…!
“Geçtiğimiz ay Çerkezköy’de işlenen bir cinayetin konuyla ilgisi olduğu söyleniyor?” şeklinde yöneltilen bir soruya yanıt veren Başkan Akay, “Elimde somut veri olmadan konuşamam. Kulaktan dolma bilgilerle konuşamam. Bunların tamamı savcılık soruşturması sonucu ortaya çıkacak, sizin gibi ben de takip ediyorum. Belgeler ve bilgilerle bu işin aydınlanması için hareket ediyorum. Çerkezköy Belediyesi üzerinden birileri sahtekarlık işleri içerisine giriyor. Sahte tahakkuk ve sahte tahsilat fişi üreterek sahtecilik yapmış ve kamu üzerinden vatandaşlar ve belediye dolandırılmıştır. Çerkezköy Belediyesi eninde sonunda bu parayı alacak ve bu parayı tahsil edecektir. En kötüsü ruhsatlar tek taraflı iptal edilecektir. Çerkezköy Belediyesine para yatana kadar ruhsatları iptal edeceğiz. Kamusal zararı kamu kendi adına ruhsatı iptal ederek zararı giderecektir. Şu anda 700 bin liralık bir usulsüzlük bugün için söz konusu. Gidebildiği yere kadar buna dair bütün evrakları sil baştan gözden geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
“HEPSİ ORTAYA ÇIKARTILACAK”
Olayı öğrendikten sonra firmaların ruhsat işlerini takip edenlerin kimler olduğunu anlamaya çalıştıklarını ifade eden Akay, “13 Haziran 2019’da komisyon kurduk. Sadece Çerkezköy Belediyesinden bu şekilde ödeme emri çıkartılan ne varsa gün gün hepsi kenara çıkartılacak, kamu üzerinden Çerkezköy Belediyesini sahte tahakkuk fişleriyle dolandırmak isteyen ne kadar kişi varsa hepsi ortaya çıkacak” diye konuştu. Yaşanan olayın ardından “Her şerden bir hayır çıkar” diyen Akay, “Buna dair ne kadar önlem varsa hepsi alınacaktır” dedi.
“YA GEL PARAYI YATIR YA DA RUHSATINI İPTAL EDERİM”
“Muhatap olundu mu bu şahıslarla?” şeklinde yöneltilen soruya yanıt veren Akay, “Burada 23 adet dosya ve yaklaşık olarak 13-14 kişinin adı geçiyor şu anlık. İyi niyetli mi kötü niyetli mi bunu savcılık araştıracak. Biz, A firmasına diyeceğiz ki senin belgelerinde sahtecilik var ve yatırman gereken para belediyeye yatmamış. ‘Ya gel parayı yatır ya da ruhsatını iptal ederim’ diyeceğiz. ‘Dosyada sahte makbuz buldum ve sizin dosyanızda işlem yapılmış parayı kime verdin? Bu işi sen mi yaptın ya da dosyanı hazırlayan birisi mi yaptı?’ şeklindeki bilgileri savcılık öğrenecektir” diyerek kendi alanında yürüttüğü soruşturmaya değindi.
“BELEDİYEYE GELECEK OLAN PARAYA BAKARIM”
İşin içinde asıl mağdurların kim olduğunun henüz tespit edilemediğini kaydeden Akay, “Bu noktada iyi niyetli ya da kötü niyetli olup olmadığını tespit edemesek de tereddüt yaşadığımız dosyaları savcılığa verdik. Onlarda mı dolandırıldı bilmiyorum. Savcılık bu arkadaşları çağırıp soracaktır. Bu şekilde araştırma yapma sorumluluğumuz olmadığı için savcılığa intikal ettirdik. Soruşturma devam ediyor. Ben belediyeye girecek olan paraya bakarım” diyerek ilk olarak önceliğinin belediyenin zararının tanzim edilmesi olduğunu vurguladı.
BİLGİSİ OLAN SAVCILIĞA GİDECEK
Personelden olaya ilişkin duyum ya da bilgisi olanların gidip savcılıkta ifade vermeleri hususuna değinen Akay, “Şüpheler üzerinden soruşturmanın başlamasından yanayız, buradaki personel de bildiklerini gider ifade eder, elde somut veri olmadan ben burada detaylı konuşamam. O yüzden buna dair somut delil çok olmadığı için kesin olarak ifade edemiyorum ama şu an için savcılığa sunduğumuz somut deliler var. Geriye doğru gideceğiz. Bununla uğraşan yapmaya çalışan vatandaşların belediyeye zarar oluşturup oluşturmadığına dair delil bulacağız. Bu işin sonucunda kaç dosyada tereddüt oluştuysa bunları kamuoyuyla paylaşacağız. Gözden kaçırılmış ve bazı şeytanların kamuyu ve vatandaşları uğrattığı zararı tazmin etmeye çalışacağız. Çerkezköy Belediyesi kendi nakdi zararını bir şekilde karşılayacak ve bunu yapanların hukuk önünde yargılanmalarını sağlayacaktır” diye konuştu.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.