Çerkezköy’deki çöp alanını bir seneye kapayamayız

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Çerkezköy Amasyalılar Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'ni ziyaret ederek hemşerileri ile bir araya geldi. Prof. Dr. Tamer Dodurka ziyaretinde Çerkezköy çöplüğü ile ilgili açıklamalarda bulunurken "Çerkezköy’deki çöp alanı yanıp duruyor. Kokusu geliyor. Ama Çerkezköy’deki çöp alanını bir senede kapayamayız. Çünkü düzenli depo alanları olmadan ne yapacağız? Bu çöpü nereye atacağız? Mecburen şimdilik burayı kullanacağız" ifadelerini kullandı

Çerkezköy’deki çöp alanını bir seneye kapayamayız
09 Mart 2015 Pazartesi 22:06

 Pazar günü saat 14.00'da Çerkezköy Amasyalılar Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'ne ziyaret gerçekleştiren Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka'yı, Dernek Başkanı Ali Çelik ve Yönetimi karşıladı. Prof. Dr. Tamer Dodurka'ya dernek yönetimi adına derneğinin isminin yazılı olduğu bir tablo hediye edildi.

ÇEVRE BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİ SORUN

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, ziyaretinde Amasyalı vatandaşların sıkıntılarını ve isteklerini dinledi. Vatandaşların kirli akan sular ile ilgili sorusuna cevap veren Prof. Dr. Tamer Dodurka "Eskisi gibi su zengini bir ülke değiliz. Trakyamıza baktığımız zaman da su sıkıntısı çektiğimizi görüyoruz. Bölgemizde kanser hastalığı diğer bölgelere göre oldukça fazla. Bir de bu pis suların çevreye etkilerini tam olarak bilemiyoruz. Pis sularla beslenen ürünleri de yiyoruz. Zarar görmek için o suyun kenarında oturmak şart değil. Dolayısıyla sadece biz değil buradan beslenen diğer insanlar da zarar görüyorlar. Ağır metal açısından bir sıkıntı olduğunu biliyoruz. Bu ağır metallerden hemen zehirlenilmiyor. Vücutta biriktikçe bir süre sonra, doygunluğa erişince zehirlemeye başlıyor. Bu tür metallerin etkilerini zamanla göreceğiz. Belki görüyoruz ama nedenini izah edemiyoruz. O bakımdan çevre bizim en önemli sorunlarımızdan birincisidir” ifadelerini kullandı.

45 TANE VAHŞİ DEPOLAMA ALANI VAR

Ziyaretinde, Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra bazı şeylerin farkına vardıklarını belirten Tamer Dodurka "Yıllarca ihmal edilen çöp alanları var. Tekirdağ il sınırlarında 45 tane vahşi depolama alanı var. Vahşi olunca ne oluyor? Altyapısı olmadığı için yağan yağmurlarla çöpteki pislik toprağa karışıyor. Altında düzenli asfalt olsa kanallarla o pis su akacak. Bu olmadığı için maalesef kirlilikler su kaynaklarımıza, topraklarımıza bulaşıyor. Bu da çevreyi tehdit eden durumların başlarında geliyor. Maalesef Büyükşehir olarak biz bunu kucağımızda bulduk. Yılların ihmali olan bir durum" dedi.

DÜZENLİ DEPO ALANI YAPMAK KOLAY DEĞİL

Tekirdağ genelinde sadece bir tane düzenli depo alanı olduğunu belirten Dodurka "Büyükşehir imkanlarının hepsini kullanarak çalışmalara başladık. Bunların bir kısmını kapattık. Kapatıp rehabilite ediyoruz. Yani üzerlerine toprak örtüp, metan gazı sıkışması ve patlamasını önlemek için bacalar dikip oraları yeşil alan haline getirme çalışmalarına başladık. Tabi bunlar hemen yarın olacak işler değil. Bazı çöp alanları kapanmadı. Çerkezköy’deki çöp alanı yanıp duruyor. Kokusu geliyor. Ama programlar var. Birkaç yıl içerisinde Çerkezköy’deki tamamen kapanacak. Buraya bazı transfer istasyonları kurup, biz çöpü Çorlu’da yapacağımız düzenli depo alanına alacağız. Şimdi bir tane düzenli depo alanımız var. O da Tekirdağ’da. Orası hat safhada dolmuş. Onun için yanına yenisini yapıyoruz. Kapaklı’yı da kapayacağız. Düzenli depo alanı yapmak kolay değil. Bir tanesi 10 milyon TL civarında. Çok ciddi bir masraf bu. Çerkezköy’deki çöp alanını bir sene kapayamayız. Çünkü düzenli depo alanları olmadan ne yapacağız? Bu çöpü nereye atacağız? Mecburen şimdilik burayı kullanacağız. Ama 1 seneden sonra inşallah burayı kapatacağız. Biz gitmeden burası kapanmış olacak" dedi.

ÇÖP MİKTARININ GÜNLÜK BİN TONU BULMASI GEREKİYOR

Vatandaşların 'Çöpü değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?' sorusuna da açıklık getiren Dodurka "Bizim hedefimiz çöpün boşa gitmemesidir. Çöp para demektir. Adı çöp ama ciddi bir para demek bu. Avrupa’da çöpün kilogram fiyatı bile belli. Eğer ki bu tesisi kurarsak bu çöp enerji olacak, atılmayacak, zerresi ziyan olmayacak. Bunu yapmamız lazım. Yoksa bunu doldur, biriktir bunun sonu yok. Nereye kadar biriktireceğiz? O yüzden bunu ayrıştırıp kullanılabilecek olanı, enerjiye çevirmemiz lazım. Bu tesisleri kurma planı içerisindeyiz ama çok kolay değil. Hem kolay hem de kolay değil. Şöyle kolay değil verimli olabilmesi için oraya girecek çöp miktarının günde bin tonu bulması gerekiyor. Tekirdağ çapında bu kadar çöpümüz var aslında. Organizasyon yapabilirsek firmalar işletmesini istiyorlar. ‘Sizden para istemiyoruz. Tesisi kuralım, 30 sene işletelim. Çöpünüze talibiz’ diyorlar. Planlamasını çok iyi yapmamız lazım. Mühendislerimiz çalışıyorlar" şeklinde konuştu ve ardından ziyaret sona erdi.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş - 9 yıl önce
çok güzel ifade etmiş ve anlatmış. inşallah bir engellemeyle karşılaşmadan bu projeleri hayata geçirirler.