Çöplük SOS veriyor Zehirleniyoruz

26 Ocak 2015 Pazartesi günkü gazetemizde yayınlanan “Çöplüğün kokusuna dayanılmıyor” başlıklı haber üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı bir açıklama yaparak çöplükteki yangının söndürüldüğünü söylemişti ama çöplük hala yanıyor ve çıkan duman Çerkezköy’ü nefes alınamaz hale getiriyor

Çöplük SOS veriyor  Zehirleniyoruz
01 Mart 2015 Pazar 18:27

 HASTALIK KAYNAĞI OLABİLECEĞİNDEN BAHSETMİŞTİK

 

26 Ocak 2015 tarihinde Çerkezköy çöplüğünü haberleştirerek çöplüğün kokusuna dayanılmıyor demiştik. Sürekli yanan çöplüğün özellikle güneyden rüzgar estiğinde, Çerkezköy’ün havasını zehirlediğini belirttiğimiz haberimizde, vahşi depolama yapılan alanın kontrolsüzlüğünden ve hastalık kaynağı olabileceğinden bahsetmiştik.

 

BÜYÜKŞEHİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı haberimiz üzerine yazılı olarak bir açıklama yapmış ve 25 yıldır çöp depolanan bu alanda, ‘Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımızca Valilik ve Bakanlık nezdinde çalışmalar sürdürülmektedir’  denilmişti.

Ayrıca açıklamada, ‘Katı Atık Düzenli ve Düzensiz Depolama Sahalarının İşletimi” konulu bir ihale gerçekleştirmiş Çerkezköy Deponi Alanının da dahil olduğu 8 adet düzensiz depolama sahası ile 1 adet düzenli depolama sahasının işletimi 19/01/2015 tarihinden itibaren yüklenici firmaya devredilmiştir.

Düzenli depolama tesisleri kurulduktan sonra Çerkezköy ilçesinde mevcut olan alan tamamen kapatılarak rehabilite edilecek ve yeni oluşan katı atıklar artık bu düzenli depolara transfer edilecektir. Bu zamana kadar geçecek süre zarfında sahada ki olumsuzlukların giderilmesi için de ekiplerimiz geceli gündüzlü mesai mefhumu gözetmeksizin çalışacaklardır’ bilgilerine yer verilmişti.

Yine aynı açıklamada yangının söndürüldüğünden de bahsedilmişti. Ama gelinen noktada yangının tekrar çıktığı ve çıkan dumanların Çerkezköy’ü zehirlemeye devam ettiği gerçeği değişmedi. Çöplük hala yanıyor ve Çerkezköy’ü söz yerindeyse zehirlemeye ve iğrenç kokusuyla rahatsız etmeye devam ediyor.   

 

SORUYORUZ

 

Önümüz yaz. Sıcaklarla birlikte koku dayanılmaz bir hal alacak dolayısıyla Bakanlık cevap verinceye kadar Çerkezköy’de yaşayanlar zehirlenmeye devam mı edecek?

 

DAHA ÖNCE YAPTIĞIMIZ HABERİMİZ VE BÜYÜKŞEHİR’İN VERDİĞİ CEVAP ŞU ŞEKİLDEYDİ

 

HABERİMİZ:

 

Çöplüğün kokusuna dayanılmıyor

 

Yüzlerce kuşun ve başı boş hayvanın mekan tuttuğu Çerkezköy çöplüğü, adeta kaderine terk edilmiş durumda. Özellikle lodoslu ve durgun havalarda Çerkezköy’ü saran pis koku genizleri yakarken; vatandaş, her türlü mikrobun yayılabileceği bu çöplüğün bir an önce farklı bir yere taşınıp daha modern hale getirilmesi konusunda yetkililerin harekete geçmesini istiyor

 

 İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

 

Göçmen kuşlar ve başı boş hayvanlar Çerkezköy Çöplüğünü mesken tuttu. Türkiye’de bir çok çöplükten elektrik enerjisi ve gübre üretilirken, Çerkezköy Belediyesi çöp toplama alanında ise sayısı binleri geçen kuşlar ve başı boş hayvanlar çöplerin etrafında gezerek mikrobu alıyor ve vatandaşlara mikrop saçıyor. Sürekli yanan çöplük lodoslu ve rüzgarsız günlerde Çerkezköy’ü zehirlerken, diğer yandan da yangın olduğunda çıkan dumanlar ve kötü koku çevre sakinlerini olumsuz etkiliyor.

 

ÇÖPLÜĞÜN ORADAN KALDIRILMASINI İSTİYORLAR

 

Çerkezköy Belediyesi çöp toplama alanındaki manzara insanı dehşete düşürüyor. Başı boş yüzlerce hayvanın çöp etrafında dolaşması insan sağlığını tehdit ederken, şehir merkezine kısa bir mesafede ve ormanlık alana yakın olması nedeniyle çöplüğün bulunduğu yerden kaldırılarak daha modern bir hale getirilmesi gerekiyor.

 

BÜYÜKŞEHİRDEN  GELEN CEVABIN OLDUĞU HABER:

 

26 Ocak 2015 Pazartesi günkü gazetemizde yayınlanan “Çöplüğün kokusuna dayanılmıyor” başlıklı haber üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan bir açıklama geldi

 

YANGIN ÖZVERİLİ ÇALIŞMALAR SONUCU SÖNDÜRÜLMÜŞTÜR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi; "Bilindiği üzere yaklaşık 25 yıldır Çerkezköy İlçesi sınırları içerisinde oluşan katı atıklar, İstasyon Mahallesi Domuzdere Mevkii olarak adlandırılan alanda düzensiz şekilde depolanmaktadır. Günlük örtünün düzenli olarak yapılmaması, gaz bacalarının bulunmaması gibi nedenlerle haberde bahsi geçen yangınlar çıkabilmektedir. Nitekim 24 Ocak 2015 tarihinde çıkan yangın İtfaiye ekipleri ile birlikte personellerimizin özverili çalışmaları sonucunda söndürülebilmiştir.

 

VALİLİK VE BAKANLIK NEZDİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

 

25 senedir biriken bu çöpün ve ilimiz sınırları içerisinde bulunan en az 45 adet düzensiz çöplüğün kapatılması, rehabilite edilmesi ve düzenli depolama tesislerinin biran evvel hayata geçirilmesi için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımızca Valilik ve Bakanlık nezdinde çalışmalar sürdürülmektedir.

 

YÜKLENİCİ FİRMAYA DEVREDİLDİ

 

Mevcut sahaların tamamının aynı anda kapatılması mümkün görülmemektedir ancak tam kapatma sağlanana kadar bu alanların modernizasyonu ve çevreye olan zararı en aza indirilecek şekilde işletimi için “Katı Atık Düzenli ve Düzensiz Depolama Sahalarının İşletimi” konulu bir ihale gerçekleştirmiş Çerkezköy Deponi Alanının da dahil olduğu 8 adet düzensiz depolama sahası ile 1 adet düzenli depolama sahasının işletimi 19/01/2015 tarihinden itibaren yüklenici firmaya devredilmiştir.

 

EKİPLER GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAKTIR

 

Düzenli depolama tesisleri kurulduktan sonra Çerkezköy ilçesinde mevcut olan alan tamamen kapatılarak rehabilite edilecek ve yeni oluşan katı atıklar artık bu düzenli depolara transfer edilecektir. Bu zamana kadar geçecek süre zarfında sahada ki olumsuzlukların giderilmesi için de ekiplerimiz geceli gündüzlü mesai mefhumu gözetmeksizin çalışacaklardır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.