Dershane dernekleri kararı Danıştay’a götürdü

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Özel Eğitim Kurumları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 8 Ağustos tarihinde Resmi gazetede yayımlandı. Yönetmelik hakkında konuşan FEM Dershanesi Çerkezköy Şube Müdürü Ahmet Avcı, “Bir öğrenciyi sekiz dersten sınava sokuyorsun ama diyorsun ki sadece üçünden eğitim alabilirsin. Buda şu anlama geliyor, ek eğitim almak isteyen veli üç tanesini bu dershaneden, üç tanesini başka dershaneden ve diğer ikisini de başka dershaneden alacak. Milli Eğitim Bakanlığı dershaneleri kapatamayınca çalıyı dolanma yolunu seçiyor. Anayasa mahkemesi kararına biraz daha kendi usulünce uygulama koymaya çalışıyor. Çıkan yönetmeliği dönüşüme girmeyen dershane dernekleri olarak Danıştay’a götürdük. Danıştay’dan gelecek cevabı bekliyoruz” dedi

Dershane dernekleri kararı Danıştay’a götürdü
18 Ağustos 2015 Salı 16:56

BAKANLIK KENDİNCE UYGULAMA KOYMAYA ÇALIŞIYOR

Anayasa Mahkemesinin dershanelerin eğitim öğretime devam etme kararı vermesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı yayınladığı yönetmelik ile dershaneleri zor durumda bırakmış oldu. 8 Ağustos tarihinde çıkan yönetmelik hakkında konuşan FEM Dershanesi Çerkezköy Şube Müdürü Ahmet Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı dershaneleri kapatamayınca çalıyı dolanma yolunu seçiyor. Anayasa mahkemesi kararına biraz daha kendi usulünce uygulama koymaya çalışıyor” diye konuştu.

KÜLFET MEYDANA GELECEK

Çıkan yönetmelikle birlikte bir öğrencinin sadece üç dersten takviye alabileceğini sözlerine ekleyen Avcı, “Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya ve Felsefe olmak üzere 8 ders var. Bunlardan da sadece üçünü alabilir diyor. Bir öğrenciyi sekiz dersten sınava sokuyorsun ama diyorsun ki sadece üçünden eğitim alabilirsin. Buda şu anlama geliyor, ek eğitim almak isteyen veli üç tanesini bu dershaneden, üç tanesini başka dershaneden ve diğer ikisini de başka dershaneden alacak. Bu şekilde de hem öğrenci hem de veli için bir külfet meydana geliyor” dedi.

YÖNETMELİĞE GÖRE HEM ÖĞRENCİ HEM DE VELİ MAĞDUR OLACAK

Dönüşüme tabi olan okullarda hafta sonu kurs verme imkanının sağlandığını sözlerine ekleyen Ahmet Avcı, “okul normal eğitimini verirken, hafta sonu da kurs verebilecek. Liseyi bitirmiş bir öğrenci haftada bir gün sadece cumartesi günü eğitimle üniversiteyi kazanması nasıl olacak? Örgün eğitimin içine çekilebilir mi haftada bir gün eğitim? Dershanecilik işini okula verince, aynı zamanda iki iş yapınca birini mecburen kulak arkası edecek. Bunda da yine mağdur olan kitle öğrenci kitlesi olacak. Bu yönetmeliğe göre mağdur olacak” ifadelerini kullandı.

NORMAL DERSHANECİLİĞE DEVAM ETMEYİ ARZULUYORUZ

Avcı konuşmasının devamında ise, “Bu yönetmeliği dönüşüme girmeyen dershane dernekleri olarak Danıştay’a götürdük. Danıştay’dan gelecek cevabı bekliyoruz. Dönüşüme girenler devam edecek. Ama biz dershane olarak Çerkezköy’de zannedersem sadece biz kaldık dönüşüme girmeyen. Danıştay’a kurum olarak başvurmadık ama devam eden dershane dernekleri olarak Danıştay’a gittik. Anayasa mahkemesi kararına göre normal dershaneciliğe devam etmeyi arzu ediyoruz” açıklamasında bulundu.

YÜRÜRLÜĞE GİRERSE SADECE ÜÇ DERSTEN EĞİTİM ALABİLECEKLER

‘Yönetmelikte serbest zamanlarını değerlendirdiği çeşitli kurs kapsamındaki en fazla üç bilim grubunda eğitim veren özel eğitim kurumlarıdır diyor’ diyerek konuşmasını sürdüren Ahmet Avcı şunları söyledi; “üniversite sınavına gireceksin ama sadece üç dersten hazırlanacaksın ve diğerlerine de hazırlanmanın yolunu arayacaksın diyor. Öğrenci kadar velinin de işi zorlaşmış oluyor. Eskiden bir dershaneye gelip bütün dersleri alıyor ve üniversiteye hazırlıyorduk. Bu yönetmelik 1 Eylül’den sonra yürürlüğe girerse öğrenciler sadece üç dersten eğitim alacak. Bu sayede de iş merdiven altında dönecek. Yönetmelik yayınlanmadan fizik kimya biyoloji grubu olarak söyleniyordu. Ama çıkan yönetmelikte fiziği bir bilim gurubu içine ve diğerlerini de tek tek bilim grubu içine almış”

KARARI YÖNETMELİKLE ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Yayınlanan yönetmelikle birlikte yeni kurs açılacağı zaman yeniden ruhsat alınacağını sözlerine ekleyen Avcı, “Yönetmelikte yeni kurs açıyormuş gibi müracaat edilerek yeni ruhsat alınacak. Anayasa mahkemesi dershaneler devam diyor ama yönetmelik uydurularak, kurs açacaksın ama yeni bir kurs ruhsatı alınması gerekecek diyor. Mahkemenin vermiş olduğu karara kanunla olmayacak bir şeyi yönetmelikle engellemeye çalışıyor” dedi.

HAKSIZ REKABET OLUŞACAK

Ahmet Avcı konuşmasının sonunda ise, “tüm açılacak kurslar için tek tek ruhsat alınacak. Liselere bir gün kurs hakkı veriyor. Özel okula ise kurs veremezsin diyor. Normal eğitim saatlerinin dışında kendi öğrencine ders anlatamazsın yasak diyor. Ama diğerine de cumartesi günü öğrenci alıp kurs verebilirsin diyor. Haksız bir rekabet oluşuyor” diye konuştu.

Haber: Emrah ÇOĞALAN  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.