Dev vurgunun faturası…

Çerkezköy Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluk olayı hakkında ikinci kez basın toplantısı düzenleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, yolsuzluk sürecini anlattı. 32 dosyada sahtecilik tespit edildiğini ifade eden Akay, AK Parti ve MHP İlçe Başkanlarının yaptığı açıklamalara da cevap verdi.

Dev vurgunun faturası…
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
21 Haziran 2019 Cuma 14:08

TARİH TELAFFUZ EDERKEN YAŞANAN DİL SÜRÇMESİNE AÇIKLAMA YAPTI
Düzenlenen basın toplantısında konuya açıklık getiren Akay, “Bildiğiniz gibi iki türlü bir işlemimiz var. Ruhsat alma aşamasında ortaya çıkan sahte tahakkuk fişleri, bazılarında da sahte tahsilat fişlerinin var olduğu işlemler ile alakalı bir durumumuz var. Olayı sadeleştirmek ve daha iyi anlaşılabilmesi için sade şekilde anlatmaya çalışacağım. Birincisi ruhsat alma aşamasında Belediye personellerinden bir arkadaşımızın İmar Dairesi’nden Emlak Dairesi’nden teyit etmesi üzerine süreç başladı ve sahte tahakkuk fişini tespit ettiğimiz tarih 28 Mayıs 2019. Geçen toplantıda galiba yanlışlıkla 2018 demişim ama o toplantıda bayramdan önceki Salı günü de demiştim.  Anlamayan, anlamak istemeyen arkadaşlarımız için yeniden söylüyorum 28 Mayıs 2019 tarihinde ruhsat almaya çalışan bir dosyada biz sahte tahakkuk fişi olduğunu tespit ettik ve tutanak altına aldık. Yani belediyeye yatması gereken para sahte evraklarla başka kişilere verilmiş, belediyeye yatırılmış gibi gösterilmiş. Biz bunu verilmemiş ruhsatta tespit ettik” dedi.
AKAY BİZZAT İNCELEDİ
Olayın hemen ardından tutanak tutulduğunu kaydeden Akay, “Tutanak tutulduktan sonra bizzat dosya tarafımdan inceleme altına alınmıştır. 28 Mayıs Cuma gününden yani bayramdan önceki iş günü olan Cuma gününe kadar 3 gün boyunca bu dosya bizzat tarafımdan takip edilmiştir. Neden? Bu sahte tahakkuk fişini bu dosyaya kimin ya da kimler tarafından konulmaya çalışıldığının, bu dosya sahibinin kim olduğunun, bu dosya sahibinin bu sahte tahakkuk fişini buraya koyarak ruhsat almaya çalışan kişi ya da kişilerin kimler olduğunu tespit etmek için bizzat tarafımdan bu konu takip altına alınmıştır” diye konuştu.
TUTANAK TUTULDU
Sürecin işleyişini aktarmaya devam eden Akay, “Tutanak altına alındıktan sonra Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri takip edilmiştir bu konu. Devamında Bayram arası girmiştir. Bayramdan sonrası Pazartesi ve Salı günü de bu takip devam etmiştir. Detayları vardır bende. Bunun sonucunda da 12 Haziran Çarşamba günü bununla alakalı suç duyurusu hazırlanmış 13 Haziran günü de savcılığa teslim edilmiştir” ifadelerini kullandı.
TUTANAK SAVCILIĞA İNTİKAL ETTİRİLDİ
İnceleme sonucunda elde edilen bulguların ikinci bir tutanak şeklinde savcılığa intikal ettirildiğini dile getiren Akay, “Aynı şekilde bunun gibi ruhsat ve iskan alma aşaması devam eden 4 işlem bir ikinci tutanak ile tutanak altına alınmıştır. Ruhsat ve iskan alma aşamalarında savcılığa teslim ettiğimiz iki tutanakta 297 bin 11.90 TL bedel yatmadığı için sahte makbuzlarla yapılmaya çalışılan o işlemler gerçekleştirilememiştir. İçerisinde sahte evraklarla iskan ve ruhsat almaya çalışıldığı tespit edilmiş, ruhsat ve iskanları verilmemiştir” diyerek sahtecilik tespit edilen dosyalara ruhsat verme işlemlerinin durdurulduğunu kaydetti.
 5 DOSYADA 297 BİN TL’LİK USULSÜZLÜK
Sahtecilik yapıldığının tespit edildiğini aktaran Akay, “Yani Çerkezköy Belediyesi 5 dosyada sahte evraklar ile iskan ve ruhsat almaya çalışanları tespit etmiş, sahte tahsilat makbuzları ve tahsilat fişleri ile ruhsat ve iskan almaya çalışanları tespit etmiş, bu evrakların tamamı tutanak altına alınmış, sahte evraklar Savcılığa teslim edilmiştir. Suç duyurusu 12 Haziran’da hazırlanmış ve 13 Haziran’da savcılığa teslim edilmiştir. Bu arkadaşların da ruhsat ve iskanları verilmemiştir. Bu 5 dosyada 297 bin TL Çerkezköy Belediyesi’ni yatması gereken bedel öyle anlaşılıyor ki bu arkadaşlar ikinci, üçüncü ellere vermiş ve bu konuda mağduriyetin birinci sahibi olmuşlardır” dedi.
İŞTE KOMİSYON ÜYELERİNİN İSİMLERİ
28 Mayıs öncesi işlemlerde de geriye dönük aynı yolsuzluğun olma ihtimali üzerine derinlemesine bir araştırma içerisine girdiklerini aktaran Akay, “Bu tespitten sonra 12 Haziran günü biz devam eden ruhsat ve iskan alma işlemlerinde böyle bir işlem varsa o zaman bizim daha önce ruhsat ve iskan verdiğimiz dosyalarda da böyle bir şeyin olma ihtimalini tabi ki düşünerek Başkan Yardımcımız Nedim Yılancı Başkanlığında Kemal Gümüş, Mustafa Gümüş ve Nevzat Kumru’dan oluşan Komisyonu kurarak, 2019’un Haziran ayından geriye doğru giderek ruhsat harçları, iskan harçları, hafriyat harçları, imar durum belgelerine kadar ne kadar belge varsa geriye dönük tarama işlemine başladık” ifadeleriyle komisyon üyelerinin isimlerini açıkladı.
VURGUNUN BEDELİ…
3. tutanak şeklinde savcılığa verilen dilekçede ise inceleme neticesinde 32 firmaya ulaşıldığı bilgisini aktaran Başkan Akay, “Geriye dönük tarama işleminin sonucunda 3. tutanak şeklinde savcılığa teslim ettiğimiz şekliyle 01.01.2028 yılından 2019 Hazirana kadar toplamda 32 ruhsat dosyasında, yani ruhsatları verilmiş dosyalarda sahte tahakkuk fişlerine rastlanmıştır. Bununla ilgili de savcılığa bütün bu firmaların, müteahhitlerin, mal sahiplerinin isim listeleri, sahte tahakkuk fişleri teslim edilmiştir. Eğer rakam merak ediyorsanız 32 ruhsat dosyasında 2019 yılında 85 bin 378, 2018 yılında da 667 bin 833 TL’lik Çerkezköy Belediyesi kasasına yatması gereken bedel bu birinci sorumlu sahipler tarafından ikinci ellere ödemeleri yapılmış, öyle anlaşılıyor. O ikinci eller tarafından da kötü kullanılıp, Çerkezköy Belediyesi kasasına yatırılmıyor bu paralar. Sahte evraklarla Çerkezköy Belediyesi’nin iskan ve ruhsat dosyalarına işleniliyor. 32 ruhsat dosyasında tespit ettiğimiz sahtecilik durumunu Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığına tutanak ile teslim ettik” diye konuştu.
“KAYMAKAMLIK VE VALİLİKTEN MUHAKKİK TALEP ETTİK”
Sahtecilik tespit edilen dosya sahiplerine ruhsat ve iskanların iptal olacağına ilişkin yazıların iletildiğini kaydeden Akay, “Sonra sahte tahakkuk ve tahsilat fişleri ile alınan ruhsat ve iskanların iptal olunacağının yazıları dosya sahiplerine yazılı olarak teslim edilmeye başlanmıştır. Yani ruhsat ve iskan aşamasında sahte evraklarla iskan ve ruhsat almaya çalışanlara ruhsat ve iskanını vermedik, savcılığa teslim ettik. Bu sahte evraklarla ruhsatlarını ve devamında iskanlarını alanların da paralarını Çerkezköy Belediyesi kasasına yatırmadığı için ruhsat ve iskanlarının iptal olunacağı yazılı olarak gönderilme başlanmıştır. Ayrıca Kaymakamlık makamına muhakkik tayin edilmesi istenmiş, Valilik Makamımız üzerinden yazılan yazıda da Bakanlığımızın da buraya, bu konuyla ilgili Teftiş edilmesi tarafımızdan talep edilmiştir yazı ile” diye konuştu.
“GÜLÜYORUM”
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akay, muhalefet kanadından yükselen ‘seçim öncesi tespit edildi fakat oyları düşmesin diye açıklamadılar’ şeklindeki ifadelere cevap veren Akay, “Gülüyorum… Hepimiz burada kamu menfaati adına işler yapıyoruz Benim gibi onların da sorumlulukları var. Siyasi ideolojilerinden dolayı bulundukları söylemle gaflete düşmüşlerdir. Önce iyice bir araştırsınlar ondan sonra konuşsunlar. Hatta önce bir kendi etraflarına baksınlar. İşin çözümüne yönelik verecekleri katkı toplumun faydasına olacaktır” diyerek yolsuzluğa bulaşan bazı kesimlerin AK Parti Çerkezköy İlçe örgütü ile yakından ilişkisi olan bazı isimlerin varlığını akıllara getirdi.
FİRAR EDEN O ÇALIŞAN HAKKINDA KONUŞTU
‘Süreci öğrenir öğrenmez neden savcılığa intikal ettirilmedi de birkaç gün beklenildi’ şeklindeki söylemlere yanıt veren Akay, “Olayın fark edilmesi tutanak altına alındıktan sonra bizzat takip edip gözlemleme sürecimiz araya bayram girse bile 5 iş günü. Bu süre zarfında kaçan o belediye personelini burada tutamayız. Hukuk böyle işlemiyor, savcılığını incelemesi delil toplaması gibi işlemler haliyle zaman istiyor bu konu bizim elimizde olan bir şey değil” diye konuştu.
ELEKTRONİK ORTAMDA USULSUZLÜK YAPILMIŞ
Elektronik ortamda bir takım eksiltmeler ile 2 dosyada usulsüzlük yapıldığını aktaran Akay, “Sistem değişikliği ile 2 dosyada usulsüzlük yapılmıştır” dedi. Şüpheli iki personelin idari akıbeti hakkında da konuşan Akay, “Birisi izni olmadığı halde işe gelmediği için gerekli idari işlemler başlamış olup hakkında uzaklaştırma süreci başlamıştır. Diğeri ise izinde bulunuyor ve bugün buraya gelerek bizimle görüştü. Kendisine ‘Hadi sen git konu bizde değil savcılıkta savcılık ilgileniyor’ dedik.  Belediyeye girmesi gereken tutarın belediyeye girmediğini ifade eden Akay, “O paralar hesabımıza girmezse bize de ruhsatları iptal etmek düşer” diye konuştu.
AYNI KİŞİNİN 14 DOSYASI YOLSUZLUĞA KARIŞMIŞ
Vurgunu yapan firmaların isimlerini kamuoyuyla paylaşmayan Akay, “Bir bakıyoruz da gözümüze adeta giren isimler var. Aynı kişinin 14 dosyası var. Yine 2 kişinin 4’er 5’er dosyası var. Adeta ruhsatları iptal etmemizden korkarak demeç veriyorlar.  Önce kendi etraflarına baksınlar” dedi. ‘Kimse sizi arayarak konu hakkında söylemlerde bulundu mu?’ şeklinde yöneltilen soruya cevap veren Akay, “6 gün önce birisi beni aradı makama geldi tanıştık. Burada bireysel olarak inşaat yapan tekstilci birisiydi. Kendisi de istemeden bu olayın içerisine girmiş. ‘Git paranı öde ve ne biliyorsan lütfen savcılığa aktar’ dedik ve teşekkür ederek kendisini yolcu ettik.
AKAY O FİRMALARIN İSİMLERİNİ BİZZAT VERMEDİ
AK Parti İlçe Başkanı Ümit Kök’ün açıklamalarına cevap veren Akay, “Seçimden kalma kafaların bu konuyu nasıl siyasete alet ederiz şeklindeki düşüncelerinin tezahülüdür. Siz kimsiniz de bunu söyleyebiliyorsunuz? Böyle boş laflara söyleyecek sözüm yok, Allah işlerine kolaylık versin. İncelemeler gidebildiği yere kadar gidecek. Listede yer alan isimleri soruşturmanın selahiyeti açısından ben yayınlamayacağım. Tekrar aynı sorunların yaşanmaması için gerekli tedbirleri almaya başladık” diye konuştu. Muhalefet kanadı ile konunun detaylarını paylaşarak onlara gerekli bilgileri de vermek istediğini aktaran Akay, Kök, ve Aydeniz’i de bilgilendirilmeleri için açık davette bulundu. Toplantının akabinde MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz sürpriz bir ziyarette bulunarak Akay ile makamda görüştü. Basın mensuplarının da bulunduğu makam odasında Akay ve Aydeniz arasında yaşanan yolsuzluğa ilişkin diyalog yaşandı.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.