Direne direne kazanacağız

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden olumlu bir sonuç alınamaması üzerine TMS Çerkezköy ve Kapaklı Şubelerine bağlı emekçiler Çerkezköy Cumhuriyet meydanına akın etti

Direne direne kazanacağız
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
20 Aralık 2019 Cuma 12:43


Türk Metal Sendikası  Cumhuriyet Meydanında toplanarak eylem yaptı. Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında gerçekleşen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden hala olumlu bir sonuç çıkmaması dolayısıyla seslerini duyurmaya çalışan emekçiler meydanlara sığmadı

Meydanı hınca hınç dolduran emekçilere ilk seslenişi TMS Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak yaptı: ‘’Bildiğiniz gibi, Türk Metal’le MESS arasındaki toplu iş sözleşmesi müzakereleri 7 Ekim 2019 tarihinde resmen başladı. Ancak bizim hazırlıklarımız bu tarihten çok önce başlamıştı. Çünkü bu sözleşmenin, üyemiz açısından hayati önem taşıdığını biliyorduk. Bunun için her şeyden önce ‘üyemiz ne istiyor, ne bekliyor’ bunu tespit ettik. İki ayrı anket düzenledik. O anketlerden elde ettiğimiz sonuçları, bilimsel veriler ve hayatın gerçekleriyle harmanladık. Günlerce ara vermeden çalıştık. Sonunda ortaya çıkan çalışmayı, üyemizin onayına sunduk. Üyelerimiz, temsilcileri aracılığı ile tek tek her maddeyi onaylayarak taslağını oluşturdu. Yani MESS’e verilen ve üyemizin namusu gibi sahip çıktığı bu taslak, aslında kendi taslağıdır. O taslak bizim de onurumuzdur, Türk Metal’e emanettir. O yüzden herkes bilsin ki; biz o emanete helal getirmeyiz. Bu yolda kimseye boyun eğmeyiz, kimseye eyvallah demeyiz.
Ancak bütün iyi niyetimize ve çabamıza rağmen MESS ile uzlaşamadık. Müzakerelerin 5. oturumunda uyuşmazlık zaptı tuttuk ve masadan kalktık. Oysa biz, Türk Metal olarak gerçekten de üzerinde uzlaşılabilecek bir taslak vermiş, masaya da uzlaşmak için oturmuştuk. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik. Biz, yeni hakları konuşalım derken, onlar, kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz, çağdaş çalışma koşulları derken, onlar, esnek çalışma, denkleştirme gibi çağdışı uygulamaları dayattılar. Biz, alın terimizin karşılığı deyince de, onlar, ‘size enflasyon kadar zam yeter’ dediler. Bu bizim için sözün bittiği yerdi. Tutanağı tuttuk, masadan kalktık. İşte ondan sonra Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalardan sesler yükseldi. O sesler, hakkını arayan işçinin, alın terinin karşılığını isteyen emekçinin, enflasyon dayatmasına ‘hayır’ diyen Türk Metalcinin sesidir. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz; Türk Metal olarak, üyemizin ‘hayır’ dediği hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. ‘Tamam’ diyene kadar mücadele edeceğiz. ‘Tamam’ diyene kadar direneceğiz. Direne direne kazanacağız.

ZAFER BİZİM OLACAK

İşverenin ezberinde enflasyon kadar zam, dilinde kriz sözcüğü var. Sürekli olarak kriz var, bunalım var, zor günlerden geçiyoruz diyorlar. Biz de diyoruz ki; beyler sabredin, sizin için bu günler geçicidir. Zor günler sizin için geçicidir ama bizim süreklidir. İşçinin, emekçinin her günü zordur, güçlük içindedir. İşçi her daim krizdedir. Sizin krizinin geçici, bizimki süreklidir. Ama biliyoruz ki; bu bizim kaderimiz değildir. Bakın, İki yıl önce yüzyılın sözleşmesini imzalayınca, hepimizin yüzü güldü. Fabrikalarda tek bir olay, tek bir sıkıntı, tek bir protesto olmadı. Çarklar döndü, bacalar tüttü. Bütün Türkiye’nin yüzü güldü. İşte onun için çaresiz değiliz diyoruz. Çünkü çare biziz; çare iyi bir sözleşmedir. Üyemizin taslağını hayata geçirmektir. Bunun için yola çıktık. Bunun için yemin ettik. Zafere ulaşmadan dönmeyeceğiz. Zafere bizim olacak. Zafer, sendikasına inanan Türk Metalcinin olacak.
VAZGEÇEN NAMERTTİR
Yüzyılın sözleşmesi sadece Türk Metal üyesi için değil, bütün işçi sınıfı için bir milat olmuştur. O sözleşmeyle, standartları yukarıya çıkardık. İşçiyi, emekçiyi layık olduğu koşullara taşıdık. Şimdi kimse bizden bu koşullardan ödün vermemizi beklemesin. O koşullar, işçi sınıfı için bir lüks değil, Anasının ak sütü gibi helaldir. Her biri için mücadele ettiğimiz, bedel ödediğimiz kazanılmış haklar, bizim için vazgeçilmezdir. Bir tekinden bile vazgeçmeyiz. Bizim hayatımızı cehenneme çevirecek uygulamalara, esnek çalışmaya, denkleştirmeye, telafi çalışmasına izin verecek miyiz? Yüzde 6.5’i kabul edecek miyiz? Deneme süresinin uzatılmasına izin verecek miyiz? Asla ve asla izin vermeyeceğiz. Kazanılmış haklarımızdan asla ve asla vazgeçmeyeceğiz. Vazgeçen namerttir, namert.
EYLEME, DİRENİŞE HAZIR OLUN
Üretim rekoru kırınca övdüğünüz, kalite ödülü alınca sırtını sıvazladığınız, kar rekoru kırdırınca gurur duyduğunuz Türk Metalcileri, sıra zamma gelince görmez oldunuz. Fabrikalarınızda duyduğunuz o protesto sesleri işte bunun içindir. Görmezden gelenlere, var olduklarını göstermek içindir. Duymazdan gelenlere, seslerini duyurmak içindir. Umarız onları görmüş, duymuş ve haklarını teslim etmeye karar vermişsinizdir. Yoksa bilin ki; biz kararlıyız. Yüzyılın sözleşmesiyle çıktığımız zirveden inmemeye, kazanılmış haklarımızı korumaya, insanca yaşamaya yetecek kadar bir zam almaya kararlıyız. Bunun için sonuna kadar mücadele etmeye ve gerekirse de bedel ödemeye de kararlıyız.
Sürecin kritik bir aşamasına giriyoruz. Bundan sonra hangi yolu izleyeceğimize, yine sizlerle birlikte karar vereceğiz. Bunun için 24 Aralık’ta genişletilmiş temsilciler meclisimizi topluyoruz. Ankara’daki bu toplantıya, MESS kapsamındaki bütün temsilcilerimiz katılacak. Bundan sonra izleyeceğimiz yol haritamıza orada karar vereceğiz. Harekât planımızı orada belirleyeceğiz. Ancak şimdiden hazır olun. Eyleme, direnişe hazır olun. Birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi, Türk Metal’in gücünü göstermeye hazır olun. Bizim başka bir güce ihtiyacımız yok. Biz Türk Metal olursak, bilin ki zafere ulaşırız. Biz eminiz: Zafer bizim olacak. Zafer direnen emekçinin, direnen Türk Metalcinin olacak. Allah yar ve yardımcımız olsun.’’

EMEĞİMİZİN VE HAKKIMIZIN PEŞİNDEYİZ
TMS Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak’ın ardından kısa bir konuşma da TMS Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden yaptı. Özden, ‘’MESS ile yürüttüğümüz ve uyuşmazlık ile sonuçlanan toplu iş sözleşmesinde bu durumu asla kabul etmeyeceğiz. Her bir maddesinde metal emekçisinin imzası olan sözleşme taslağı hepimizindir. Taslağımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Metal emekçisinin kazanılmış haklarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizler emeğimizin ve hakkımızın peşindeyiz. Fabrikalara asla zarar gelsin istemeyiz. Biz hakkımız almak için meydanlardayız. Herkese gücümüzü, birlik ve beraberliğimizi ve tek yumruk olduğumuz gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun.’’ ifadelerini kullandı.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.