EKMEK KAVGASI'NDA DURUM VAHİM!

Ekmek'teki rekabette gelinen son noktayı Çerkezköy Fırıncılar Derneği Başkanı Mehmet Said Erdem anlattı. Fiyat savaşının hem fırıncılara hem de vatandaşa zarar verdiğini vurgulayan Erdem, bunun önlemini almakla görevli kurumları da görevlerini yapmamakla suçladı!

EKMEK KAVGASI'NDA DURUM VAHİM!
26 Temmuz 2011 Salı 00:00

Çerkezköy Fırıncılar Derneği Başkanı Mehmet Said Erdem, açtı ağzını yumdu gözünü! Hem meslektaşlarına, hem de ekmek fiyatlarının tespitinden sorumlu kurumlara çatan Erdem, "Durum çok vahim. Bunun altında herkes kalır. Millet birbirini kırmadan bu işin sonu gelmeli" dedi.
PİDE FİYATI 5 YILDIR AYNI
Son günlerde fırıncıların arasını açan fiyat indirimlerini gündeme getiren Çerkezköy Gazetesi, bu kez işin merkezindeki isim Fırıncılar Derneği Başkanı Mehmet Said Erdem'e yaşananları sordu. Çerkezköy Fırıncılar Derneği Başkanı Erdem, durumun vahim olduğunu vurgularken yetkililere bir an önce çözüm bulmaları çağrısında bulundu. Hem kendi meslekdaşlarına gönderme yapan, hem de 'Ekmek fiyatı' ile ilgili kurumlara çağrıda bulunan Erdem, yaklaşan Ramazan Ayı öncesinde önemli uyarılarda bulundu. Son 6 aydır ekmek fiyatlarında beklenmedik çıkışların yaşandığını anımsatan Erdem, "Zaten son 5 yıldır ekmeğe zam yapıldığı yok. 5 yıl önceki fiyatı Ticaret ve Sanayi Odası'ndan istedik. Ramazan Pidesi'nin fiyatı 5 yıldır değişmiyor. Bu yılda 300 gram ekmek 1 TL'ye satılacak. Fiyatı aldık ama bakalım kimler uyacak" diye konuştu.
HALK EKMEĞİ 65 KURUŞA SATILMAK ZORUNDA
Yaşanan kavgayı anlatan Erdem, bunun başlangıcının Cumartesi günü Çerkezköylü fırıncıların da dile getirdiği gibi Halk Ekmeği ile Ekmekçiler Fırını arasında yaşanan rekabetten kaynaklandığını söyledi. Burda bir hatırlatmada bulunan Erdem, "Halk Ekmeği'nın adı üzerinde Halk Ekmeği. Belediye bunu ihale ediyor. Ve ihale şartnamesine göre piyasanın yüzde 20 altında satılmak zorunda. Bugün normal ekmek fiyatı 80 kuruş. Halk Ekmeği 65 kuruşa satılmak zorunda. Bundan doğal birşey yok. Ama Ekmekçiler tutup 60 kuruşa A-101 ve BİM'lerde halk ekmeği satmaya başlayınca Halk Ekmeği'de fiyatını 50 kuruşa düşürdü. Onlar Halk Ekmeği fiyatına ekmek satınca Halk Ekmeği'de çözümü en aciz çarede buldu. Fiyat düşürmek acziyettir. Burda yetkililerin duruma müdahale etmesi gerekiyor" dedi.
ÇTSO MÜDAHELE ETMİYOR
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nın ekmek fiyatlarına müdahale etmekle görevli olduğunu söyleyen Başkan Erdem, "Fiyat vermeye gelince veriyorlar da bunları kontrol etmeye gelince görev yapmıyorlar. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nın görevleri arasındadır. Burada piyasadaki ekmeğin belirlenen rayiçler üzerinden satılıp satılmadığını takip etmiyorlar. Belediye yüksek fiyattan satıldığında müdahale ediyor ama düşük fiyat olunca 'Serbest piyasa' diyor. Nasıl serbest piyasa? Ekmek kalitesiz, sağlıksız çıkıyorsa buna ben mi müdahale edeceğim. Yeterli kontrol yapılıyor mu? Yapılmıyor. Yapılsa zaten kimse bu fiyatlara ekmek satmaz. Fabrika usulü ekmek yapanlar 45 kuruşa imal edebilir. Ancak bizim taş fırınlarda ekmeğin maliyeti 55 kuruştur. Nasıl 50 kuruşa ekmek satılıyor? Üstelik işçisi var, vergisi var" dedi.
PARA CEZASI UYGULANMIYOR
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nın uygulamalarını eleştiren Erdem, şunları kaydetti: "Bu nasıl görev yapmak anlamış değilim? Ticaret Odası'na her yıl müracaat eder fiyat alırım. Bu yıl müracaat ettim. Oradan bana denilen şu 'Her fırın kendisi dilekçe yazıp, fiyat alacak.' Böyle birşey olur mu? Bizim Dernek olarak özelliğimiz nedir? Üstelik biz Ticaret ve Sanayi Odası'nda Meslek Komitesi Üyesiyiz. Ticaret Odası bizi tanımıyor! Fırıncıları tek tek tanıyacağını söylüyor. Her fırın kendisi müracaat edip, fiyat alacakmış!
5174 sayılı Kanunun 86-87-87-89-90-91 ve 92. maddesi gereği disiplin cezası uygulama 93. maddesi gereği ise para cezası kesme yetkisine sahip. Ancak görevlerini yapmıyorlar. Bu karışıklığın devam etmesine neden oluyorlar. Ne Ticaret Odası ne de Belediye konuyla ilgili. Onlar ille de bir olay olmasını bekliyor."
UCUZ EKMEK NASIL OLUR
Ekmeğin belirlenen rayiç altında satılmasının göründüğü gibi halka faydası değil zararı olduğunu savunan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakın bir şeyi herkesin iyi bilmesi lazım. Ucuz ekmek demek, kalitesiz ekmek demek. Ucuz ekmek demek, hijyenden yoksun ekmek demek. Ucuz ekmek demek gramajdan çalmak demek. Ucuz ekmek demek, hakka girmek demek. Bütün bunların denetlenmesi lazım. Denetlendiği takdirde kimse ucuza ekmek satamaz."  
Hem kendi meslektaşlarına hem de ilgili kurumlara seslenen Erdem, fırın çalışanlarıyla ilgili olarak ta önemli açıklamalarda bulundu.
EMEKÇİNİN HAKKI DA ÇALINIYOR
Yaklaşan Ramazan öncesinde bu keşmekeşlik nedeniyle huzursuz olduklarını söyleyen Erdem, "Mübarek Ramazan geliyor ama biz huzursusuz. Bu huzursuzluğun daha da artmasından endişe ediyorum" dedi.
MİLLET BİRBİRİNİ KIRACAK
Fırıncılara seslenen Erdem, "Herkes kendi hesabını yapsın. Başkasının hesabını yapmasın. Bizde herkes başkasının hesabını yapıyor. Kendisi ekmeği kaça malediyor? Bunu hesaplayıp ona göre satsın" derken yetkili kurumlarada "Millet birbirini kırmadan bu işin sonu gelmeli. Aksi takdirde durum çok vahim bunun altında herkes kalır" çağrısında bulundu.
Çerkezköy'de 19 fırın bulunduğunu belirten Erdem, "Beldelerle birlikte toplam fırın sayımız 47. Beldelerde böyle bir sorunumuz yok. Herkes rayiç bedele uyuyor. Bu sorun Çerkezköy'de var. Ulusal marketlere tanınan hak, kendi esnafımıza tanınmıyor" ifadelerini sözlerine ekledi.
30 BÜFE VAR 18'İ ÇALIŞIYOR
Piyasadaki ekmek fiyatlarında yaşanan karışıklığın tam ortasında yer alan Halk Ekmek Fırını'nın İşletme Sorumlusu Mustafa Şimşek ise sıkıntının Ekmekçiler adlı firmanın A-101 ve BİM Mağazalarında sattığı 'Halk Ekmek' fiyatlarından doğduğunu savundu. İki yıldır Çerkezköy Belediyesi'nden ihale ile 'Halk Ekmeği' satma hakkını aldıklarını hatırlatan Mustafa Şimşek, "30 büfe üzerinden ihale aldık  ama bunlardan şu an itibariyle 18 tanesi çalışıyor. 12 büfede talep yetersizliği nedeniyle ekmek satılmıyor. Biz sadece büfelerde ekmek satıyoruz. Onlar hertürlü ürünün satıldığı marketlerde kredi kartı ile ekmek satıyorlar. Bu marketlerde satılan ekmek 'Halk Ekmeği' diye satılıyor. Biz sorunumuzu Dernek Başkanımıza ilettik. Başka yapacak birşeyimiz yok. Bir de fiyatımızı düşürdük" diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.