Ekmekte haksız rekabet mi var?

Çerkezköy’de 300 gr ekmeğin fiyatının 60 kuruşa düşmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Halk Ekmek ve Ekmekçiler Gıda arasında yaşanan rekabet ile birlikte ekmek fiyatlarının bu noktaya düştüğünü ifade eden Şahinler Ekmek Fırını İşletmecisi Muzaffer Şahin, "Şuan piyasada haksız rekabet yaşanıyor ve bu duruma müdahale edilmeli" dedi

Ekmekte haksız rekabet mi var?
23 Temmuz 2011 Cumartesi 00:00


Son 15-20 gündür Çerkezköy’de Halk Ekmek 50 kuruşa, normal ekmek ise 60 kuruşa satılıyor. İki firma arasında yaşanan rekabetten dolayı fiyatların bu düzeye indiği belirten fırıncılar, ekmek piyasasında haksız rekabetin yaşandığını ve yetkililerin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade ettiler.
MALİYETİ 58 SATIŞI 60 KURUŞ
Halk Ekmek ve Ekmekçiler Gıda arasında yaşanan rekabetin diğer ekmek üreticileri de olumsuz etkilediğini söyleyen Öz Eflatun Ekmek Fırını İşletmecisi Yaşar Yavuz, "65 kuruş olan halk ekmek 50 kuruşa, 80 kuruş olan normal ekmekte 60 kuruşa indirilince bizde fiyatları kırmak durumda kaldık. Ekmeğin maliyeti 58 kuruş civarı ve biz ekmeği 60 kuruşa satıyoruz. Fırınlarda çalışan işçilerimiz var onlara maaş ödüyoruz. Bunun yanında dükkan giderleri var. Piyasada oluşan bu haksız rekabet birçok ekmek üreticisi kapatma noktasına getirmiştir. Yetkililer bu konuda denetim yapmazlar ve belli bir standartı sağlayamazlarsa kısa sürede birçok fırın kapanacaktır" şeklinde konuştu.
FİYAT KIRMAK ZORUNDA KALIYORUZ
"Çerkezköy’de iyi iş yapan bir ekmek üreticisi fiyat kırdığında bizde doğal olarak fiyat kırmak zorunda kalıyoruz" diyen Tadım Ekmek Fırını Sorumlusu Hüseyin Karayiğit şu şekilde konuştu: "15 gün önce halk ekmeğinin fiyatı 50 kuruşa indirdi. Bizlerde doğal olarak fiyatları aşağıya çektik. Un çuvalının fiyatı olmuş 50 lira. Ekmeğin maliyeti 55 kuruştan fazla. 60 kuruşa ekmek satmak zorunda bırakılıyoruz ve bu bize hiçbir şey kazandırmıyor. Fırıncını şuandaki umudu ramazan ayının gelecek olmasıdır. Ramazanda yapacağımız satışlarla ayakta kalmaya çalışcağız."
FIRINLAR KAPANMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Çerkezköy’de çok sayıda fırın açıldığını ve bunların kısa sürede kapatıldığını söyleyen Karayiğit, "Bu fırınlar yetkililer tarafından denetlenmiyor. Kaçak işçilerle çalıştırılan bu fırınlar, gerekli hijyen koşullarına sahip değiller. Piyasaya, devletin belirlediği ekmek fiyatının altında ekmek satıyorlar. Market ve bakkal sahipleri de kâr oranı yüksek olduğundan bu fırınlardan ekmek almayı tercih ediyor. Bu da haksız rekabete yol açıyor" dedi.
MÜŞTERİ KAYBETMEMEK İÇİN FİYATI DÜŞÜRMEK ZORUNDAYIZ
Halk Ekmek ve Emekçiler Gıda arasında yaşanan rekabetin ekmek fiyatların düşmesine neden olduğunu söyleyen Şahinler Ekmek Fırını İşletmecisi Muzaffer Şahin, "Bugün BİM ve A-101’lerde Halk Ekmek 50 kuruşa, normal ekmek ise 60 kuruşa satılıyor. Bizde fiyatları bu noktaya çekmezsek doğal olarak müşterilerimiz kaybederiz" dedi.
DENETİMLER YETERSİZ
Ekmek üreten tesislerin yeterince denetlenmediğini söyleyen Şahin, "Çerkezköy’de ruhsatsız çalışan birçok fırın var. Bunun yanında sigortasız işçi çalıştıran, ekmeğin gramajıyla oynayan, hijyenik kuralla uymayan çok sayıda ekmek fırını var. Bu sektörde olanlar bakıyor ki denetim yok, kafalarına göre ekmek üretip piyasaya sürüyorlar. Bu durumda haksız rekabet koşullarını ortaya çıkarıyor. Maliyeti 58 kuruş olan bir ekmeği nasıl olursa 50-60 kuruşa satabilirsin. Demek ki birileri bir yerden çalıyor çırpıyor ve ekmeği bu fiyata satıyor" şeklinde konuştu.
PİDE FİYATLARI BELLİ OLDU
Ramazan pidelerinde fiyatların belirlendiğini ifade eden Şahin, 300 gr pidenin 1 lira, 450 gr pidenin 1 lira 50 kuruş ve 350 gr yumurtalı pidenin ise 1,25 lira olduğunu söyledi. Şahin Ramazan ayının gelmesiyle birlikte satışlarda artış olacağını ve bu olumsuz tablo içinde bir nebzede olsa umut olacağını söyledi.
FİYATI DÜŞÜRMEYENLER DE VAR
"Fiyatların rekabet yüzünden düştüğü su götürmez bir gerçek" diyen Baltacıoğlu Ekmek Fırını Sorumlusu Selahattin Karayiğit ise şu şekilde konuştu: "Fiyatların düşürülmesine rağmen biz fiyatlarımızı düşürmedik ve diğer fırıncı arkadaşlarımıza da bu yönde çağrı yaptık. Vatandaşa daha iyi ve kaliteli ekmeği sunmak varken, fiyatları düşürüyorlar ve kalitesiz ekmeği vatandaşa satmak durumda kalıyorlar. Ama bizim müşterilerimizin olayın bilincinde olduğunu düşünüyorum. Bazı müşterilerimiz maddi gerekçelerle ucuz ekmekten aldılar ama ekmekten hiçbir lezzet alamadıklarını ifade ederek fırınımızdan alışverişe devam ettiler. Ekmeğin maliyeti 55 kuruştan fazla iken 50-60 kuruşa ekmek satışı yapılamaz. İkinci, üçüncü sınıf un ile ekmek yapılıyor, bunun yanında bazı giderler kısılıyor ve vatandaşa üretilen kalitesiz ekmek satılıyor."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.