Hasan Toprak uyardı: Tarım biter!

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, geride bıraktığımız kış dönemini değerlendirerek, hava şartlarının mahsullere olan etkilerini anlattı. Afşin ve Çatalağzı termik santrallerine yapılan inceleme gezilerine katılan ve gezilerde yaptığı araştırmaları bizimle paylaşan Toprak, “Zaten toprak verimimiz düşük. Bir de termik santral gelirse burada tarım bitmiş olur. Bu işin siyaseti olmaz. Ben Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Evet’ ama termik santrale ‘Hayır’ diyorum. Gelin termik santrale hep birlikte ‘Hayır’ diyelim. Lütfen bu işe duyarlı olalım.” dedi.

Hasan Toprak uyardı: Tarım biter!
07 Mart 2018 Çarşamba 19:35

TOPRAKTAKİ MAHSUL NİSAN-MAYIS YAĞIŞLARINI BEKLİYOR
Geride bıraktığımız kış mevsiminin ardından şu sıralar olumsuz bir durum olmadığını ancak kışın ılıman ve bol yağışlı geçtiğini ve bu şartlardan dolayı gübreleme ve yabancı ot mücadelesinin yapılamadığını kaydeden Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Şu an olumsuz bir durum yok. Kışın ılıman geçmesinden ve yağışların çok olmasından yine de etkilendik. Yağışlar çok olduğu için gübreleri atamadık. Yabancı ot mücadelesini yapamadık. Bunların bugüne kadar yapılması lazımdı. Mevcut iklim şartlarından olumsuz bir şekilde etkilenmedik ancak bundan sonrası ne gösterir bilinmez. İnşallah Mart ayında 1 hafta 10 günlük bir yağışsız dönem olur da toprak kendini toparlar ve çiftçilerimiz de tarlaya girerek hem gübrelemeyi hem de yabancı ot mücadelesini yapabilirler. Yoğun yağışlardan çok fazla zarar gören bir bölgemiz yok. Bu işlemler yapıldıktan sonra Nisan – Mayıs yağmurlarını bekleyeceğiz.” dedi.
ÇİFTÇİLERİN NE KADAR MAĞDUR OLDUĞUNU RESMİ BELGELERLE YAKALADIM
Hava şartları bir kenara, tarımın bu yılki değerlendirmesine değil de tarımın geleceğiyle ilgili önemli bir konuya değinen Toprak, “Bunlardan ziyade en büyük sıkıntımız bugünlerde gündem olan termik santral konusu. Ben oraya çiftçi temsilcisi olarak gittim. Benim oradaki araştırmam tamamen tarım üzerineydi. O bölgedeki Ziraat Odası Başkanlarımı aradım, aktif çiftçilerle görüştüm. En sonunda oradaki çiftçilerin ne kadar mağdur olduğunu resmi belgelerle yakaladım. Bu benim için büyük bir artıydı. Oraya neden gittiğimi soranlara, tespitlerimi belgelerimle birlikte açıklayabileceğim. Tamamen tarafsız bir şekilde çiftçilerin termik santralden dolayı bir zararları var mı yok mu bunu görmeye gittim. Araştırmalarımı belgelerle ispatladım. Bunu kamuoyuyla paylaşıyorum ve paylaşmak zorundayım.” açıklamalarında bulundu.
ZEYTİN, İNCİR, FINDIK BİTMİŞ
Konuşmasına devam eden Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Çiftçilerimiz beni bunun için seçti. Bana ilerde ‘Madem bunun tarıma zararı vardı da neden bizi uyarmadın?’ dememeleri için oraya gittim. Çatalağzı’nda çok bir tespitim olmadı çünkü orada zaten tarım yok. Ancak zeytin, incir, fındık bitmiş. Yine de etkilenmişler. Arıcılık bitmiş. Çiçek olmayan yerde bal olmaz, arı olmaz.” dedi.
DEVLET, TOPRAĞA %40 ZARAR VERDİĞİNİ KABUL ETMİŞ!
Kahramanmaraş Afşin’de düzenlenen inceleme gezisinde yaptığı araştırmalar hakkında da açıklama yapan Toprak, “Aktif bir çiftçimiz termik santrali mahkemeye vermiş ve 4 yıl uğraşmış. Termik santraller, ‘Sen gübreyi zamanında atmadın, ilacı zamanında vermedin, bu verim düşüklüğü senden kaynaklanıyor’ demişler. Çiftçi arkadaşımız da noter huzurunda ziraatçılarla haklılığını ispatlamış ve mahkemeyi kazanmış. 8 bin lira tazminat almış. Devlet bunu kabul etmiş. ‘Biz size yüzde 40 zarar veriyoruz’ demiş ve bu kaybı 5-6 yıl boyunca çiftçiye ödemiş. Afşin, fasulyede 1 numaralı bölgeymiş. Şimdi bölgede 1 dekar fasulye ekilmediğini söylüyorlar. Ayçiçeğinde bizlerin çok daha üzerindeymişler; şu anda yok. Çiçeği üzerinde kuruyormuş. Orada termik santralde yer altı suyu kullandığı için obruklar çoğalmış. Obruklar yüzünden köylerin çökeceğinden korkuyorlar. Obrukların altında 11 kişinin hala cesedinin bulunmadığı söylediler.” paylaşımında bulundu.
TERMİK SANTRAL GELİRSE BURADA TARIM BİTMİŞ OLUR
Bölge çiftçisinin termik santralden çok olumsuz bir şekilde etkileneceğini söyleyen Toprak, “Ben oradan resmi belgelerle geldim ve tedirginim. Çerkezköy’de 150 bin dekar işlenen arazi var. Çerkezköy merkez olarak verimlerimiz düşük ancak hayatını tamamen tarıma dayalı idame eden ve toprak verimi o kadar da kötü olmayan köylerimiz var. Buraya termik santral gelirse, sanayi de şişerse bu insanlar nereye kaçar? Vay haline bu insanların. Şimdiden tedirginim. Zaten toprak verimimiz düşük. Bir de termik santral gelirse burada tarım bitmiş olur.” diye uyardı.
RUSYA VE ROMANYA’NIN KÖMÜRÜYLE TRAKYA HALKINI ZEHİRLEYECEKLER
Yetkililerin ‘Zarar vermeyen santral’ dediklerini ama ortada tatmin edici bir açıklamanın olmadığını kaydeden Toprak, “Çatalağzı’nda bir dağ gördüm. Bu siyah dağın ne olduğunu sorduğumda bana ‘kömür dağı’ diye cevap verdiler. ‘Kömür toprağın altında değil mi, bu nasıl kömür dağı?’ diye sorduğumda ise ‘Bu kömür Rusya ve Romanya’dan gelen ithal kömür’ dediler. Bizim Zonguldak kömürümüzün kullanılıp kullanılmadığını sorunca da ‘Hayır, onun maliyeti yüksek oluyor. Buranın 1 kilo kömürünü kullanmıyorlar. Bu tamamen dışa bağımlı’ dediler. Yani oradaki termik santrallerin bizim 1 kilo kömürümüzü kullanmadığını orada yaşayan insanların ağzından duydum. Şimdi burada kömür havzası var. Bende de böyle bir algı oluştu şu an. Buradaki kömürün de maliyeti yüksek diye buraya dokunmayacaklar. Yine dışarıdan kömür alacaklar. Bizim kömür rezervimiz toprak altında kalacak; Rusya ve Romanya’nın kömürüyle Trakya halkını zehirleyecekler.” ifadelerini kullandı.
TERMİK SANTRALE HEP BİRLİKTE ‘HAYIR’ DİYELİM
Bölge halkını termik santrale karşı çıkmaya davet eden ve bu konunun siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Ben siyasetçi değilim, siyasi bir partiye üye de değilim. Bu işin siyaseti olmaz. Çatalağzı’nda bir sloganım da oldu. Kim nereye isterse oraya oy versin. Ben ‘Recep Tayyip Erdoğan’a evet ama termik santrale hayır’ diyorum. Gelin termik santrale hep birlikte ‘Hayır’ diyelim. Ben bölgemiz insanlarını duyarlı olmaya davet ediyorum. Oralara gitmeden önce ben bu kadar duyarlı değildim ama o hali görünce sağlığa, tarıma ne kadar zarar verdiğini tespit ettim. Lütfen bu işe duyarlı olalım.” dedi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.