Hızlı tren olumsuzluklarıyla geliyor

24 Temmuz basından sansürün kaldırılışının yıl dönümü dolayısıyla basın mensuplarıyla dün kahvaltıda bir araya gelen Çerkezköy Belediyesi Başkan Akay toplantıda Çerkezköy’ü ilgilendiren önemli iki konuya değindi. Edirne-İstanbul Hızlı tren hattının olumsuz yönlerini dile getiren Akay, TOKİ eliyle yapılması planlanan kamulaştırma faaliyetiyle ilgili kaygılarını da ifade etti.

Hızlı tren olumsuzluklarıyla geliyor
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
25 Temmuz 2019 Perşembe 14:30

Düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Akay, “24 Temmuz basından sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan bu günde basın mensubu arkadaşlarımızın gününü bir kere daha kutluyum. Türkiye’de 24 Temmuz’un böylesine önemli bir durumu var yalnız gönül isterdeki Türkiye’deki basının görevlerini daha özgür yapabiliyor olmasını ve nasıl daha özgür olabilir gibi tartışmaların yaşandığı günleri yaşıyor olsaydık. Özellikle yerel basın açısından yerel basının Türkiye’deki konumunu konuşmamız gerekirken yerel basındaki sıkıntıları daha da güçleştirilecek bazı çalışmaların yapıldığına ilişkin duyumlar alıyoruz. Yerel basının güçleneceği günleri konuşuyor olmanın özlemiyle bir kere daha bu gününüzü kutluyor, davetimize icabet ettiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.
EDİRNE-İSTANBUL HIZLI TREN PROJESİ BAŞLAMAK ÜZERE
“Çerkezköy önümüzdeki 5 yılda neler yapacak ne gibi gelişmeleri bekliyor bununla ilgili bilgileri paylaşacağım” diyen Akay, “2 konunun altını çizmek istiyorum. Hepinizin bildiği gibi Edirne-İstanbul hızlı tren projesi başlamak üzere. Yapılacak hızlı tren projesinin en önemli noktalarından birisi Çerkezköy olacak. Şehir merkezinin uğrak noktalarından birisi olacağı projede önemli noktalardan birisi de Çerkezköy olacak bu hatta. Çerkezköy’e katacağı olumlu anlamda bir durum var bunu tabiî ki de destekliyoruz ancak olumsuz anlamda Çerkezköy’ü etkileyecek durumlar da var. Özellikle Çerkezköy’ü trafik anlamında zora sokacak vatandaşı doğru yönetilebilirliğini görmediğimiz kamulaştırmayla ilgili durumları gözlemliyoruz” açıklamalarında bulundu.
HIZLI TREN HATTI HANGİ SORUNLARLA GELECEK?
Hızlı tren projesinin kapsadığı alanlara değinen Akay, ulaşım noktasında yaşanan sıkıntıları ele aldı. Akay, “Öncelikle ulaşımla ilgili sıkıntı nedir? Şu anda Ambardere bölgesinde hızlı tren hattı 29 Ekim Spor Komplesi’nin bir kısmını alarak hatta giriyor. Şu anda bize gelen kısmıyla Hükümet Caddesinin Gabralı Un Fabrikasının olduğu hizadaki kısmı kapatılmış durumda. Bir alternatif geçiş yolu çözümü ortaya konmadan Hükümet Caddesi Altıyol Kavşağına girdiğinizde bir kör yola dönüşür durumda. Yani Hikmet Uğraş Caddesi ile Hükümet Caddesi’nin buluşması konusunda büyük sıkıntılar var konu ile ilgili olarak demir yolları ile görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu.
PROJE REVİZE EDİLMELİ
Çerkezköy’ün trafik sorununun projenin bu haliyle artacağını öngören Akay, “İkinci olarak Çerkezköy’ün çıkış noktasında BSH kavşağından Namık Kemal Bulvarına giden hatta orada bir imar planımız var. O imar planını dışında yine Güveniş Caddesi Hayri Batur Caddesi ve Namık Kemal Bulvarın olduğu 4 yolun kesişim noktasından 4 metre duvar ile geçecek yine bir hızlı tren projesi var. Bunun alt geçit üst geçit bağlantılarına dair bizi tatmin edecek bir durumun olmadığını ifade etmek durumundayız. Bunu yazılarımızla da aktardık. İnşallah Çerkezköy’e katma değer sağlayacak bu proje giriş ve çıkış yönündeki projenin yeniden revize edilerek Çerkezköy’ün trafik sorununu çözecek şekilde önümüze getirilmesini bu günden talep ettiğimizi sizlerin vasıtasıyla ifade edelim” ifadeleriyle projenin revize edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
BİRİLERİNE HAKSIZ KAZANÇ MI SAĞLANACAK?
İkitelli sanayi alanının taşınması için yapılan çalışmalar neticesinde kamulaştırma işi için İstanbul’da bulunan bazı dernek ve şirketlere kar sağlanmak amacıyla TOKİ eliyle mevcut alandan tarla toplanmasının yeri bulunan vatandaşları ve Çerkezköy Belediyesini maddi açıdan kayba uğratabileceğinin altını çizen Akay, “Bir ikinci durum Çerkezköy’ün sınır hizasında Veliköy ve Kızılpınar’da başlayan TOKİ tarafından yapılmak istenen bir kamulaştırma işi var. Yani Halkalı-İkitelli bölgesindeki bir sanayinin o bölgeye getirilmesi ile ilgili bir hazırlık başladı ve alan Veliköy’ün Beylikçayırlığı bölgesine doğru büyüyerek 1 milyon 450 bin metrekarelik bir alanda kamulaştırma durumu başlamıştır. Şimdi kamulaştırma TOKİ tarafından yapılması ön görülüyor ve İkitelli civarında kurulan şirketler ve dernekler vasıtasıyla Çerkezköy’deki tarla vasfında mülkü olan alanlarda ucuza kamulaştırılarak şirket tarafından İstanbul’daki birileri tarafından alınmak istenerek buraya bir sanayi yapım hazırlığı içinde olduklarını görüyoruz” diyerek yapılacak olan kamulaştırma işinin birilerine rant sağlayacağına dair iddiaları dile getirdi.
“BU ŞEKİLDE HAKSIZ İLERLEMEK DOĞRU DEĞİL”
Konuyu derinleştiren Akay, “Birincisi Çerkezköy toprakları üzerinden bu şekilde haksız ilerlemenin doğru olmadığını bir şekilde bu haksız ilerlemenin karşısında olacağımızı söylemek istiyorum. Yani burada yıllardan beri yatırım yapmış insanlar var buranın insanları, İstanbul’daki bir şirket tarafından alanlarının ucuza alınarak başkalarına daha fazla paraya dönüştürülmesinin gidişi bu değil. Eğer bu bir kamu yararı olacaksa ki kamu yararı durumu söz konusu değil öyle olsa bile vatandaşları sıkıntıya sokmayacak bir yaklaşımla bir çözüm yolunda ilerlenmesini talep ediyoruz” diyerek vatandaşların maddi açıdan zarar uğramasının önüne geçmek istediklerini vurguladı.
“MAGDURİYETİN KARŞISINDAYIZ”
Kamulaştırmada Çerkezköy Belediyesine maddi açıdan yük bindirildiğini kaydeden Akay, “Bir ikincisi yapılması planlanan kamulaştırma alanında Çerkezköy Belediyesine de dere ve demir yolu arasında planlanan uygulama yapılmayacak şekilde vatandaş mülkiyet alanları bırakılarak kamulaştırma yapılma hedefi var. Yani büyük bir alan var alanın dere ve demir yolunda kalan kısmı da planın içinde ancak o zor kısım kesilerek yaklaşık 200 dönüm alan Çerkezköy Belediyesine kamulaştırma yükü olarak bırakılacak ve uygulaması yapılması gereken güzel alan da bir şirket vasıtasıyla TOKİ tarafından kamulaştırılacak. Yani iki türlü de olayın sıkıntılı hem Çerkezköy Belediyesine hem de vatandaşlara mağduriyet yaratacak bir başlangıçla bu mesele başlamıştır. Hukuki yollarla ve vatandaşlarla aynı noktada buluşarak mağduriyet yaşanmaması adına bugünden bu şekliyle konuşarak bunun karşısında duracağımızı ifade etmek istiyorum. Buraya yatırım yapılmaması meselesi işin özünde yok iki cümle alınarak buna mı karşısın denmesin.  Yapılacak işle ilgili Çerkezköy Belediyesi bir mağduriyetle karşı karşıya bırakılamaz. Yapılacak kamulaştırmada burada yaşayan vatandaşlarla ve buradan beklenti içerisinde olan vatandaşlar da kendi yerlerini ucuza başka ellere kaptırmasının önünde duracağız. Sadece bir kamu yararı olacaksa biz de destek oluruz ancak bir mağduriyet varsa da karşısındayız” diyerek bölgede yeri alan vatandaşlara adeta yalnız değilsiniz mesajı verdi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.