İşsizlikte alarm zilleri çalıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak koordinasyonunda hazırlanan Ekonomik Görünüm Raporu’nun 58.’si yayımlanırken, raporda işsizlik ve istihdamda alarm zillerinin çaldığı ifade edildi. Genç işsizlerin sayısının hızla 1 milyon seviyesine yaklaştığına dikkat çekilen raporda, Ocak ayında artan istihdamın yaklaşık yarısının nitelik gerektirmeyen işlerden geldiği, düşük ücretle yapılan bu istihdamın ekonomide, sağlam bir talep ve tasarruf tabanı oluşturmasının mümkün olmadığı vurgulandı

İşsizlikte alarm zilleri çalıyor
20 Nisan 2013 Cumartesi 08:42

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırlanan “Ekonomik Görünüm Raporu”nun 58. sayısı yayımlandı. Ocak ayı işgücü ve istihdam verileri ile Ocak-Mart Merkezi Yönetim Bütçe Sonuçları ve IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun değerlendirildiği raporda, işsizliğin 2013’ün ilk ayında yüzde 10,6’ya ulaştığı belirtilerek, 2012 Aralık ayında yüzde 10 sınırını aşan işsizliğin böylece “bu eşiğin üzerine iyice yerleştiği” vurgulandı. Aynı dönemde işsiz sayısının 314 bin kişi artarak, 2 milyon 890 bin kişiye ulaştığının kaydedildiği raporda, “Çalışmaya hazır olduğu halde çalışamayanları ve mevsimlik çalışanları da dâhil ettiğimizde ise işsiz sayısı, yine aynı dönemde, 308 bin kişi artarak 5 milyon 228 bin kişiye çıktı” denildi.
GENÇ İŞSİZLER 1 MİLYON SINIRINA YAKLAŞIYOR
Raporda, söz konusu dönemde genç işsizliğinin 2,3 puanlık artışla yüzde 20,7 seviyesine ulaştığının altı çizilerek, bu sonuçlara göre genç işsizlik oranının “23 ay aranın ardından yeniden yüzde 20’nin üstüne çıktığı” ifade edildi. Bu sonuçların aynı zamanda, 2013’ün ilk ayında “her beş gençten birinin iş ve istihdamdan yoksun olduğu” anlamına geldiğinin kaydedildiği raporda, “Genç işsiz ordumuz ise bir yıl önceye göre 127 bin kişi artarak 897 bin kişi oldu ve 1 milyon sınırına biraz daha yaklaştı” değerlendirmesinde bulunuldu.
 NİTELİKSİZ İSTİHDAM UYARISI
CHP’nin raporunda Ocak ayında artan istihdamla ilgili olarak da dikkat çekici bir tespit yer aldı. Buna göre Ocak ayında istihdam 958 bin kişi artarak 24,4 milyon kişi oldu; fakat istihdamın yaklaşık yarısı “nitelik gerektirmeyen işlerden” geldi. Son bir yılda yaratılan her 100 istihdamın 64’ünün hizmet, 11’inin ise inşat sektöründen geldiğinin belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Meslek grupları itibariyle istihdamın dağılımına bakıldığında ise son bir yılda yaratılan her 100 istihdamdan 30’unun hizmet ve satış elemanlarından, 17’sinin ise nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlardan kaynaklandığı anlaşılıyor. Yani son bir yılda yaratılan her iki istihdamdan birisi büyük ölçüde nitelik gerektirmeyen işlerden geliyor. Bu önemli bir gelişme. Çünkü nitelikli iş ve istihdamdan ve dolayısıyla daha yüksek ücretten yoksun kitlelerin ekonomide sağlam bir talep ve tasarruf tabanı oluşturması mümkün değil.”
BÜTÇENİN HARCAMA KISMINDA GENİŞLEME VAR
Raporda, 2013 yılının ilk üç aylık bütçe rakamları da değerlendirilerek, Ocak-Mart döneminde bütçe gelirlerinin yüzde 21,6 arttığı, aynı dönemde enflasyondan arınmış gelir artışının ise yüzde 13,4 olduğu belirtildi. Özellikle dış ticaret üzerinden ve ithalden alınan KDV’deki artışın iç talepteki canlanmanın büyük ölçüde ithalata gittiğini gösterdiği tespitinde bulunulan raporda, “Bütçenin gelir tarafındaki gelişmeleri üç hususun etkilediği anlaşılıyor: İthalattaki artış, geçtiğimiz yılın Eylül ayında yapılan ÖTV ve vergi oranı artışları ile BOTAŞ ödemeleri” denildi. Raporda, bütçenin “harcama” tarafında da dikkat çeken bir genişlemenin olduğu da bildirildi. Buna göre yılın ilk üç ayında faiz dışı giderler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 arttı, enflasyondan
arıtılmış artış ise yüzde 12 oldu. Personel harcamaları ile mal ve hizmet alım giderleri de artış gösterdi.
 GENİŞLEMECİ POLİTİKA TUZ BİBER EKER
 Yılın ilk üç ayının ekonomik tablosunun da değerlendirildiği raporda, hükümetin 2013’de “geleni harcamaya yönelik” bir politika izleyeceği ve seçimlere “genişlemeci bir maliye politikası” ile gitmeye çalışacağı öngörüsünde bulunularak, “Dışarıda parasal genişlemenin devam etmesi Türkiye’ye akacak sıcak paranın artması ve dolayısıyla TL’nin değerlenerek dış dengeyi bozması anlamına geliyor. Dış denge bozulurken, genişlemeci maliye politikası ile buna daha da katkıda bulunmak ise ekonomideki dış kırılganlığın üstüne tuz biber ekmek demek” ifadelerine yer verildi.
 HOVARDALIK YAPILIRSA, MANEVRA ALANI SINIRLANIR
Dışarıda parasal genişlemenin sonlanması durumunda, Türkiye’de de para politikasının sıkılaşmasının ve faiz oranlarının artması kaçınılmaz olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bugün izlenecek gevşek bir maliye politikası günü geldiğinde kullanılabilecek imkânların şimdiden heba edilmesi demek. Yani bugün hovardaca yürütülecek bir maliye politikası, o gün geldiğinde Türkiye’nin manevra alanını sınırlayacaktır. Bu nedenle maliye politikası üzerinde sorumlu yaklaşımın öneminin arttığı günlerden geçiyoruz.”
 TÜRKİYE DAHA AZ BÜYÜMEYE RAZI GİBİ GÖRÜNÜYOR
 Raporda ayrıca, IMF’nin Türkiye’nin 2013 büyüme tahminini yüzde 3.5’ten 3.4’e indirdiği de hatırlatılarak, IMF’nin, geçen yıla ait yüzde 2.2’lik büyümenin ardından, "2013 yılı için yüzde 3.4 gibi Türkiye’nin potansiyelinin oldukça altında bir büyümeye razı olacağı” izlenimini edindiği ifade edildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.