Kaymakam ilgili kurumları uyardı

28 Ağustos Perşembe günü gündeme getirdiğimiz ‘Çerkezköy diken üstünde’ başlıklı haberin ardından Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay duruma el koyarak, Çerkezköy Belediye Başkanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu Birim Merkezi ve Çerkezköy Vergi Dairesi’ne yazı yazarak, sokak ve mahalle aralarında faaliyet gösteren iş yerlerine gerekli denetimlerinin yapılmasını ve eksiklerinin tespit edilmesini istedi

Kaymakam ilgili kurumları uyardı
09 Eylül 2014 Salı 08:24

Ağustos ayı içerisinde Küçük Sanayi Sitesi karşısında bulunan hurda deposunda yaşanan patlamanın ardından 1 gencimizin hayatını kaybetmesi üzerine gündeme getirdiğimiz Çerkezköy ilçe merkezinde çeşitli noktalarda bulunan bu tür iş yerlerinin patlamaya hazır saatli bomba olduğunu söylememiz üzerine Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay harekete geçerek, ‘Çerkezköy diken üzerinde’ başlıklı haberimizin ardından ilgili kurumlara bir yazı yazarak gerekli denetimlerin yapılmasını istedi.

İLGİLİ KURUMLARI UYARDI
Söz konusu haberin incelenerek, gerekli denetimlerin yapılmasını ve eksiklerin tespiti halinde önlem alınarak gerekli yasal işlemin başlatılmasını isteyen Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, iş ve işçi sağlığı ile halk sağlığı noktasında gerekli önlemleri almayan müesseselerin kapatılmasını istedi.

İŞTE O HABER
İşte Çerkezköy gündemine oturan ve İlçe Kaymakamı Metin Kubilay’ı harekete geçiren 28 Ağustos tarihli haberimiz şöyle:

Çerkezköy diken üstünde

Geçtiğimiz günler de Çerkezköy Küçük Sanayi Sitesi karşısında bulunan Hayri Batur Caddesi üzerindeki hurda deposunda yaşanan patlamanın ardından gözler Çerkezköy ilçe merkezinde çeşitli noktalarda bulunan bu tür iş yerlerine çevrildi
 
İş ve işçi sağlığı olmadan çalışan Çerkezköy’deki onlarca işletme adete şehir içerisinde saatli bomba olarak çalışmaya devam ederken, olası bir kaza veya felaket anında iş yerinde çalışanların yanı sıra masum halkında can ve mal güvenliği de tehlikeye giriyor.

Özellikle Hayri Batur Caddesi üzerinde ve Küçük Sanayi içerisinde bu tür işletmelerin sayısı hızla artarken, denetim eksikliği, iş ve işçi sağlığı gibi önlemlerin yeterince alınıp alınmadığı, bu tür firmalara gerekli yaptırımlar ile cezai müeyyidelerin uygulanıp uygulanmadığı gibi nedenler vatandaşları tedirgin ederken, vatandaşlar iş ve işci sağlığı ve güvenliği ile ilgili yetkili makamların biran önce bu tür işletmelere karşı harekete geçmesini istiyor.

İÇİNDE NE OLDUĞUNU BİLEN YOK
Küçük Sanayi Sitesi içerisinde son yıllarda hurdacılık ile uğraşan işletme sayısının hızla arttığını ve bu işletmelerin hurda metal, plastik vs. gibi hurda olarak ne varsa topladıklarını belirten Küçük Sanayi Sitesi esnafları, “Bu tür işletmelerin genelde etrafı kapatılıyor ve içerisinde ne olup bittiğini bilen yok. Olası bir yangın, kaza veya patlamada çevreye nelerin saçılacağını, ne gibi zararlar vereceğini kestiremiyoruz. Bu tür işletmelerin kesinlikle şehir dışında bir yere toplanması hem bizim, hem de halk sağlığı açısından büyük önem arz ediyor” dediler.

HERKESİN YÜREĞİ AĞZINA GELDİ
İsmini vermek istemeyen Küçük Sanayi Sitesi esnafları, “İsmimi vermemiz doğru olmaz ama bu tür işletmelerden herkes rahatsız ve istim üzerinde. Çünkü olası kaza, sabotaj, patlama vs. gibi şeylerde ne olacağını, içerde nelerin olduğunu bilmiyoruz. İşte en son yaşanan talihsiz olay ortada.  Deodorant kutularını preslerken meydana gelen kazada can ve mal kaybı yaşandı, tüm Çerkezköy’ün yüreği ağzına geldi. O esnada patlamanın olduğu zaman yani caddede çocuklar, insanlar vs. yürüyor olsa ve zarar görse ne olacaktı? Yine aynı şekilde Küçük Sanayi Sitesi içerisinde bu tür hurda depo alarak kullanılan yerler var. Böyle bir patlama burada yaşansa bizim çıraklar, ustalar, araçlarını getiren masum vatandaşlar etkilenebilir, zarar görebilir.

ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILSIN
Bu nedenle bu konuya kökten çözüm bulunması ve önlem alınması gerekiyor. Bu tür işletmelerin tamamı şehir dışarısına çıkarılarak etkin bir şekilde kontrol edilmeli, iş ve işçi sağlığı konularına harfiyen uyulmalı. Konut ve yaşam alanlarından uzak bir yerde, gerekli önlemler ve tedbirler alındıktan sonra bu tür işletmelerin açılmasına izin verilmeli” dediler.

İŞ VE İŞÇİ SAĞLIĞI YOK
Çerkezköy’ün çeşitli noktalarında ‘Merdiven altı’ diye tabir edilen işletmelerin sayısında son yıllarda artış olduğunu, burada çalışan insanların iş ve işçi sağlığı gibi çok hassas önlemlerden uzak çalıştığını belirten esnaflar, “Sorun sadece Küçük Sanayi Sitesi veya Hayri Batur Caddesi sorunu değil. Çerkezköy’ün her mahallesinde bir çok ev merdiven altı işletme şeklinde çalışıyor. Zımpara, kot taşlama atölyeleri, dolum yerleri, tüp depoları, vs. gibi yerler var. Allah göstermesin bir apartmanın altında bir iş kazası, yangın, patlama vs. olsa bir çok masum ve sivil vatandaş ölüm ile burun buruna kalacak” diye konuştular.

VATANDAŞ TEDİRGİN

Vatandaşlar da insan sağlığını tehlikeye atacak, risk oluşturacak bu tür işletmelerin ve iş yerlerinin biran önce şehir dışarısına çıkarılmasını isterlerken, “Oturduğumuz binaların, apartmanlarının bodrum katlarında sağlıksız koşullarda çalışan işletmeler sıkı bir şekilde denetlenerek, gerekli yaptırımlar uygulansın. Sağlığımızı, hayatımızı tehlikeye atan bu tür işletmeler evlerin altından çıkartılsın. Çocuklarımız, ailelerimiz huzur ve güven içerisinde sokaklarımızda, evlerimizde yaşasınlar” değerlendirmesini yaptılar.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
huseyin - 10 yıl önce
sanayi sitesi ali ertemin projesi pınarçanın oraya uygulansın
Avatar
esnaf - 10 yıl önce @huseyin
pınarca kapaklının mahallesi oldu. işte böyle uçuk kaç.ık projeler yüzxünden köyde yaşar gibi olduk zaten. kapaklının mahallesinde çerkezköyün sanayisi ne arıyor arkadaş?