Kendi dertlerine düştüler çiftçiyi düşünen yok

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alımı yapmaması nedeni ile çiftçinin tüccarın ayağına itildiğini belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Serbest piyasada buğdayın kilosu 67 kuruş ile 70 kuruş arasında değişirken son zamanlarda bu 65 kuruşa doğru düşmeye başladı. Ülkeyi yönetenler 10 Ağustos’taki seçimlerin hesabını yaparken, çiftçiyi düşünen kalmadı” çıkışında bulundu

Kendi dertlerine düştüler çiftçiyi düşünen yok
07 Ağustos 2014 Perşembe 07:33

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl buğday almadığı için çiftçinin mağdur edildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Ofis bu yıl buğday alımı yapmadığı için çiftçi mağdur oldu. Tamamen tüccarın insiyatifine kalan çiftçinin durumu maalesef iç açıcı değil. Hasat döneminde 70 kuruşu bulan buğdayın kilogramı şimdilerde 65 kuruş civarında seyrediyor” değerlendirmesini yaptı.
EN AZ 1 TL OLMALI
Buğdayın serbest piyasada en az 1 TL olması gerektiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Çiftçinin girdi maliyetleri her yıl düzenli olarak artarken maalesef ürettiği ürünün değeri artmıyor. Bundan 10 yıl önce buğdayın kilosu 47 kuruşa kadar satılırken, aradan geçen 10 yılda ürünün ettiği değer 65 kuruş civarında. Oysa girdi maliyetleri 10 yılda hiç artmadıysa %1000 artmış durumda” açıklamasını yaptı.
OLUŞAN FİYAT YETERSİZ
İlkbahar yağışları dolayısı ile buğdayda verimin iyi olduğunu fakat oluşan fiyatın çiftçinin sevincini kursağında bıraktığını belirten Oda Başkanı Hasan Toprak, “Buğdayın en az 1 TL olması gerekirken maalesef oluşan fiyat çok yetersiz. Borcu, senedi olan çiftçiler hasat döneminden sonra buğdayı hemen sattı fakat bekleten çiftçiler ise fiyat artmadığı için ne yapacağını şaşırmış durumda” ifadelerini kullandı.
GELECEĞE UMUTLA BAKAMIYORLAR
Çiftçilerin durumunun iyi olmadığını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Buğdayın istenilen fiyata satılmaması nedeni ile çiftçiler yaklaşan ayçiçeği hasadından da umutsuzlar. Çünkü ayçiçeğinin taban fiyatının da düşük olacağı beklentisi ve karamsarlığı herkesi sardı. Durum böyle olunca çiftçilerin ceplerinde çay ısmarlayacak paraları yok, geleceğe umutla bakamıyorlar” dedi.
AYÇİÇEĞİ HASADI 20 GÜN SONRA BAŞLAR
20 gün sonra başlamasını bekledikleri ayçiçeği hasadından umutlu olduklarını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Bahar ve yaz yağmurları nedeni ile ayçiçekleri son derece güzeller. Şuanda çiçeklerini döktüler ve dane dolduruyorlar. Bir aksilik çıkmaz ise Ağustos ayı sonunda hasat başlar” diye konuştu.
AYÇİÇEĞİ 2 TL OLMALI
Buğdayda oluşan fiyatın ardından çiftçinin ayçiçeği fiyatında da umutsuz olduğunu ve 1.2 TL civarında bir fiyat beklentisinin oluştuğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Ayçiçeğinin en az 2 TL fiyatının olması lazım ki çiftçinin yüzü gülsün ve maliyetini kurtarsın. Aksi takdirde çiftçinin bütün emekleri boşa gider” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.