Kurban Bayramı tedbirleri masaya yatırıldı

2016 yılı Kurban Bayramı döneminde Hayvan Hareketleri ve Hayvan Sağlığı konularında alınması gereken tedbirlerle alakalı Çerkezköy Belediye Meclis Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi. İsa Altay düzenlenen toplantıda “Bu sene kurban satışçısı 55 kişi olarak belirlendi. Bayram sonuna kadar uygulanacak olan kira bedeli ise 750 TL olarak belirlendi” dedi

Kurban Bayramı tedbirleri masaya yatırıldı
26 Ağustos 2016 Cuma 17:10

Dün saat 14.30’da gerçekleştirilen toplantıya Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy Zabıta Müdür Vekili Cumhur Sağır , Emniyet ve Jandarma temsilcileri ve kurban satıcıları katıldı.
 
İLÇEMİZE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEYECEKTİR
 
Toplantıda Çerkezköy İlçe Tarım Müdürü İsa Altay bilgilendirmelerde bulundu. Altay “İlçemizden diğer İl ve İlçelere yapılacak kurbanlık hayvan sevkleri 28.08.2016 tarihinde başlayacak olup, bu tarihten sonra kurbanlık hayvan sevklerine izin verilecektir. Anadolu İllerinden Bölgemize getirilecek olan kurbanlık hayvanlardan “Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevkleri konusundaki 2010/07, 2010/13 ve 2013/16 No’lu genelgelerde belirtilen şartları sağlamayanların İlçemize girişine izin verilmeyecektir” dedi.
 
3 AYDIR ŞAP HASTALIĞI GÖRÜLMEMİŞ OLMALIDIR
 
Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevki için aranacak özel şartlardan da bahseden Altay “Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiz olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 km çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır” dedi.
 
KÜPELENMİŞ VE KAYIT ALTINA ALINMIŞ OLMALIDIR
 
Kurbanlık satış yerlerine girişlerde Belediye Başkanlığı sorumluluğu ve kontrolünde aranacak belgeler ve şartlardan da bahseden Altay “İl içi sevklerde, büyükbaş hayvanlar için hayvan pasaportu; küçükbaş hayvanlar için Belediye Başkanlığı veya Muhtarlıktan onaylı nakil belgesi, Trakya bölgesindeki diğer İllerden gelen sevklerde hayvan sevklerine mahsus yurtiçi veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu/nakil belgesi ve dezenfeksiyon belgesi, Anadolu’daki illerden gelen sevklerde hayvan sevklerine mahsus yurtiçi veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu nakil belgesi, aşılama serumlama makbuzu, dezenfeksiyon belgesi ve Trakya’ya hayvan nakilleri takip formu, kurban satış yerine getirilen hayvanlar küpelenmiş ve kayıt altına alınmış olmalıdır” ifadelerine yer verdi.
 
HAYVANLARIN TÜM MASRAFLARI SAHİBİNE AİT
 
Altay, kontrollerde belgesiz olarak geldiği tespit edilen hayvanlar için ise “Anadolu yakasındaki herhangi bir yerden İlçemize kaçak belgesiz olarak girdiği tespit edilen Şap Hastalığına duyarlı hayvanlara (deve, sığır, koyun ve keçilerin) İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Veteriner Hekimlerince 5996 sayılı kanun gereği idari yaptırım kararı/kararları uygulanacak, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında sevk edilen bu hayvanların tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir” dedi.
 
7 BİN 731 TL CEZA KESİLECEKTİR
 
Alınan tedbirlere uymayanlara 7 bin 731 TL ceza kesileceğini ifade eden Altay “5996 sayılı kanunun 8. Maddesi gereği canlı hayvan sevklerinde Bakanlıkça belirlenen belgeleri bulundurmayan canlı hayvan sahiplerine sığır cinsi hayvanlar için sığır başına 462 TL, koyun keçi türü hayvanlar için hayvan başına 73 TL, 4. Maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara 7 bin 731 TL ceza kesilecektir” dedi.
 
İSTENİLEN YERE SEVKİ YAPILACAKTIR
 
Altay açıklamalarının devamında “Trakya bölgesi içerisinde belgesiz olarak Çerkezköy’e getirilen hayvanlar için; İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Veterine Hekimlerince bu hayvanlar muayene edilerek sağlıklı bulunan hayvanlar hakkında gerekli idari yaptırım kararları uygulanarak istenilen yere gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılıp “Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu” verilip sevki yapılacaktır. Yukarıda belirtilen her iki hayvan gurubu için yapılan sağlık muayenelerinde sağlıklı bulunmayan hayvanlar için “5996 sayılı Veterine Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları ile Mücadelede uygulanacak Genel Hükümlere İlişkin Yönetmelik” hükümlerinde hareket edilecektir” dedi.
 
2 CM KALINLIĞINDA ALTLIK SERİLMELİDİR
 
Çerkezköy’den diğer İl ve İlçelere sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için, Yurt İçi Veterine Sağlık Raporu düzenleme aşamasında, mevcut Mevzuatlara uyulmakla birlikte bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Altay “Kurbanlık hayvan taşıyan nakil araçlarına hayvan nakledildiğini gösterir levha asılmalı, araçlar yüklenecek hayvanın hacmine ve planlanan yolculuğa uygun yeterli alan ve yüksekliğe sahip olmalı, aracın zeminine en az 2 cm kalınlığında altlık serilmelidir. Sevk edilecek kurbanlık hayvanlar nakil araçlarına aşırı yüklenmemiş olmalı, nakil aracında hayvanların yaralanmasına ve acı çekmesine neden olacak herhangi bir faktör bulunmamalıdır.
 
NAKİLLERDE HAYVAN REFAHI KURALLARINA TİTİZLİKLE UYULMALI
 
“Nakliyenin uzun sürecek olması durumunda hayvanların uygun aralıklarla dinlendirilmesi, hayvanlara yem ve su verilmesi konusunda hayvan sahibi bilgilendirilmeli, nakil aracında yem ve su tedariki olup olmadığı kontrol edilmelidir” diyen Altay “65 km üzeri nakillerde Sürücü Bakıcı Yeterlilik Belgesi ve Nakliyeci Yetki Belgesi Tip ½ olmayan nakliyecilerin hayvan nakletmesine izin verilmemelidir. Nakillerde hayvan refahı kurallarına titizlikle uyulmalı, uymayan nakil araçlarının hayvan sevk etmesine izin verilmemelidir” dedi.
 
KESTİRİLMELERİ SAĞLANACAKTIR
 
Altay ayrıca,Veterine Sağlık Raporu düzenleme aşamasında ve öncesinde, Çerkezköy’den diğer İllere sevk edilen kurbanlık hayvanlardan satılamayanların geri dönüşlerinde Yurt İçi Veteriner Sağlık Raporu alınması gerektiğini belirten Altay “İlçemizden Anadolu yakasına sevk edilen kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan satılamayanların geri dönüşleri engellenerek en yakın mezbahada kestirilmeleri sağlanacaktır” dedi.
 
BELİRLENEN YERLERDE KURBAN KESİMİ VE SATIŞI YAPILABİLECEK
 
Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışların haricinde kurbanlık hayvanların belirlenen kurban satış yerleri ve özel kurban kesim yerlerinde alınıp satılması gerektiğini belirten Altay “Satış yerleri Belediye ve Resmi Veterine Hekimleri, Veteriner Sağlık Teknisyenleri/Teknikerleri ile Zabıta teşkilatlarınca kontrol altında tutulacak belirtilen hayvanların geçici kesim yerleri ve mezbahalarda kesilmeleri önlenecektir” dedi.
 
CADDE SOKAK VE PARKLARDA KURBAN KESİMİNE İZİN YOK
 
Altay, açıklamalarının devamında “Kurbanlık hayvanların çalışma izni olan mezbaha kombinalarda ve Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde, kesim yeri bulunmayan yerlerde cadde, sokak, parka bakmamak koşuluyla kişilerin kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilebilecektir, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimlerine izin verilmeyecektir
 
ÇUKURLARA GÖMÜLEREK BERTARAF EDİLMELİ
 
Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organların, kesim sırasında oluşan atıkların, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerlerin kesinlikle evcil veya yabani hayvanlara verilmemesi ve hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmeleri için yetkililere gerekli yardım ve hassasiyet sağlanmalıdır.
 
7 GÜN İÇERİSİNDE TESLİM EDİLMESİ SAĞLANMALIDIR
 
Kesilen kurbanlık hayvanların sistemden düşümlerinin yapılabilmesi için, sığır cinsi hayvanlarda kulak küpeleri ve pasaportların, koyun keçi türü hayvanlarda kulak küpeleri ve nakil belgelerinin mezbahalarda mezbaha sorumlularınca, geçici kurban kesim yerlerinde kesim yeri sahiplerince, Komisyonun belirlediği yerler dışında Muhtarlıklar tarafından toplanarak kesim tarihi itibariyle 7 gün içerisinde bağlı olduğu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmesi sağlanmalıdır” dedi.  
 
DAHA MODERN BİR HALDE YAPILACAK
 
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Altay konuşmasının devamında hayvan sevklerinin Pazartesi günü itibariyle başlayacağını ifade ederek, “şap hastalığı olmayan ve test sonuçları olumlu çıkan hayvanların girişlerine izin verilecek. Sevkiyatlarda küpesiz hayvan olmayacak. Özellikle bu konulara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Eski kurban kesim alanının kaldırılmasının en büyük özellik gelen şikayetler. Kurbanlar kesildikten sonra iç organlarının gelişi güzel atılması ve meydana gelen koku yüzünden bu sene satış ve kesimler yeni yerinde daha modern bir halde yapılacak” diye konuştu.
 
BELİRLENEN YERLER DIŞINDAN KURBAN KESİMLERİNE İZİN VERİLMEYECEK
 
Belgesi olmayan kurban satıcılarının kurban satış alanına giremeyeceğini sözlerine ekleyen İsa Altay, “Belirlenen yerler dışından kurban kesimlerine izin verilmeyecek. Belirlenen yerler dışında kesenler hakkında da cezai işlem uygulanacak. Kesim sırasında hayvanda bir hastalık tespit edildiği esnada da derhal gömülerek imha edilecek” açıklamasında bulundu.
 
Haber: Uğur Can Avcılar
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.