Kurban Hizmetleri Komisyonu toplandı

Kurban Bayramına kısa bir süre kala Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay Başkanlığı’nda toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonu dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli kararlar aldı. Yapılan toplantıda alınan kararların en başında, Kurban kesim yerleri olarak, Çerkezköy Belediye Mezbahanesi ve Kapalı Pazar yeri içerisindeki balık satışı yapılan bölüm belirlenirken, belirlenen alanlar dışında Park, cadde, sokak meydan gibi halka açık açık yerlerde kurban kesiminin yapılmayacağı ifade edildi

Kurban Hizmetleri Komisyonu toplandı
18 Eylül 2014 Perşembe 08:00

KURBAN HİZMETLERİ KOMİSYONU TOPLANDI
Kurban Bayramına kısa bir süre kala Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı toplantı yaparak dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında kararlar aldı. Düzenlenen toplantıda başkanlığı Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay yaparken, alınan kararlar ise şu şekilde; “Hayvan satış yerleri olarak, Çerkezköy Pınarça Köyü yolu üzeri Narin Caddesindeki (324 Ada) Belediye tarafından uygun görülen yerin tahsis edilmesine, tüm ihtiyaçların Belediye tarafından karşılanmasına ve bu alan dışında satış yapılmasına izin verilmemesine, aykırı davrananlara Emniyet Müdürlüğü ve Belediye tarafından gerekli işlemin yapılmasına karar verildi” denildi.

AÇIK ALANLARDA KURBAN KESİMİ YAPILMAYACAK
Kurban kesim yerleri olarak da Çerkezköy Belediye Mezbahanesi ve Kapalı Pazar yeri içerisindeki balık satışı yapılan bölüm belirlenirken, “Dernek Başkanları tarafından dilekçe ile müracaat edilen  Çerkezköy Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetlere yardım derneği (Gazi Mutafa Kemal Paşa Mahallesi İnan Sokak No:9’da bulunan Çelebi Öğrenci yurdu ve Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Karakaş sokak No:9’da bulunan Çelebi Kız Öğrenci yurdu), Çerkezköy Veliköy Mimar Sinan Mahallesi Eğitim ve Kültür Hizmetlerine yardım dernek yurdu, Çerkezköy Kızılpınar Eğitim Çağındaki Talebelere Yardım dernek yurdu olarak belirlenmesine, Belirlenen alanlar dışında Park, cadde, sokak meydan gibi halka açık açık yerlerde kurban kesimi yapılmayacak” açıklamasında bulunuldu.
Kurbanlık hayvan hareketleri kontrollerinin Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce oluşturulacak ekiplerce yapılmasına karar verilen toplantıda, “Satış ve kesim yerlerinde görüntü kirliliği oluşmaması için belediye tarafından gerekli tedbirler alınması gerekiyor. Halk Eğitim Merkezlerinde ‘Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları’ düzenlenmesine devam edilerek bu kurslara kurbanlarını kendileri kesecek olanların da katılmalarının teşvik edilmesine, Kurban raporu ve kurban istatistiklerinin 2014 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin 4. Maddesi (u) fıkrası hükmüne göre 14.11.2014 tarihine kadar DHYS (Din Hizmetleri Yönetim Sistemi) veri tabanına girilmesi kararlaştırıldı” ifadeleri kullanıldı.

HİJYENE RİAYET EDİLMESİ GEREKİYOR

Toplatıya mezbaha ve kurban kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması gerektiği ifade edilerek şöyle devam edildi; “Zaman kaybının ve karmaşasının önlenmesi için randevu sisteminin getirilmesi ve hayvan kesimi, yüzme, et paylaşımı ve benzeri işlemler esnasında sıra bekleyenleri sıkıntıya düşürmeyecek şekilde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Kurban kesim yerlerindeki hazırlıklar yapılarak, Kurban Bayramı günleri süresince hijyene riayet ederek hizmet edecek şekilde gerekli tedbirlerin Belediye Başkanlığınca alınmasına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri tarafından kontrol edilecek. Hayvan satış yerlerinin güvenlik, temizlik ve sağlık şartları Çerkezköy İlçe Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile yerine getirilmesi şartıyla satışlarına müsaade edilmesine ve kontrollerinin devam ettirilmesi gerekiyor”

DİNEN SAKINCALI OLAN KURBANLIKLAR SATIŞ YERİNE GETİRİLMEYECEK

Kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanların kurban satış yerlerine getirilmesi yasaklanırken, “Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşınıdoldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, âzaları tamam, besili olması, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı âzaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaması gerekir. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.” açıklaması çerçevesinde kurban ibadetinin sıhhatini ilgilendiren konularda aydınlatma yapılmasına” karar verildiği ifade edildi.

KULAK KÜPELERİ VE PASAPORTLARI TESLİM EDİLECEK
Toplantının sonunda ise, Kurban Hizmet komisyonunca belirlenen yerlerde ve belirlenen yerler dışında Kurban olarak kesilen hayvanların kulak küpe ve pasaportlarının 31 Ekim 2014 tarihine kadar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edilmesine karar verildiği açıklandı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.