MOBESE İLE KESİLEN CEZALAR İLE İLGİLİ BİLDİKLERİNİZİ UNUTMAYA HAZIR MISINIZ?

13 Eylül 2011 tarihinde Tekirdağ Bölge Trafik İstasyonu önünde MOBESE kameraları tarafından saatte 73 km hızla gittiği tespit edilen 34 FD 9165 plakalı aracın sahibi Ozan Genç'e kesilen 290 TL'lik idari para cezası Ozan Genç'in Tekirdağ 2. Sulh Mahkemesi'ne açtığı idari para cezasının kaldırılması talebi mahkeme tarafından kabul edildi. Tekirdağ 2. Sulh Mahkemesi verdiği tarihi kararda aracın hız ihlali yaparken tespit edilen görüntüsünün bu suçun sanık tarafından işlendiğinin kabule yetmeyeceği kanaatinden kaynaklandığını belirtti

MOBESE İLE KESİLEN CEZALAR İLE İLGİLİ BİLDİKLERİNİZİ UNUTMAYA HAZIR MISINIZ?
21 Eylül 2012 Cuma 08:18

SÜRÜCÜLER İÇİN TARİHİ KARAR
Tekirdağ Barosu Avukatlarından ve 2004-2009 yıllarında Çerkezköy Belediye Meclis Üyeliği yapan Avukat Ozan Genç'in Tekirdağ 2. Sulh Mahkemesi'ne MOBESE kayıtlarına göre yazılan trafik cezasının kaldırılması yönünde açtığı davada milyonlarca sürücüyü ilgilendiren tarihi bir karar çıktı.
ARACI SÜRENİ İSPAT EDİN!
13 Eylül 2011 tarihinde kendisine ait 34 FD 9165 plakalı aracın Tekirdağ Bölge Trafik İstasyonu önünde MOBESE kameraları tarafından saatte 73 km hızla gittiği tespit edildiğini ve 290 TL Trafik İdari Para Cezası Karar tutanağı düzenlendiğini belirten Avukat Ozan Genç, trafik para cezası karar tutanağının işlendiği kısmın el yazısı olduğunu, kesinlikle okunmadığını, ayrıca tutanak üzerinde hız:73 km ibaresinin belirtildiğini, tutanakta suç zamanı olarak ise 13.09.2011 tarihli saat 13.22 gösterildiğini, belirtilen tarihte Tekirdağ'da bulunmadığını, aracını otoparka bıraktığını, bu nedenle aracının başkası tarafından kullanılmış olabileceğini ve tebligat işlemlerinin de süresinde başlatılmadığını ileri sürerek Tekirdağ 2. Sulh Mahkemesi'ne idari para cezasının kaldırılması için başvurdu.
AKSİNİ KANITLAYAN DELİL YOK!
Avukat Ozan Genç'in ileri sürdüğü nedenleri inceleyen Tekirdağ 2. Sulh Mahkemesi, idari para cezasının MOBESE kayıtlarına göre tanzim edildiğini, aracın sahibi Ozan Genç'in suç tarihinde Tekirdağ'da bulunmadığını, aracın başka birisi tarafından kullanılmış olabileceğini ileri sürdüğünü belirterek, "Bu savunmanın aksini kanıtlayan delil bulunmadığı, başka bir deyişle aracın hız ihlali yaparken tespit edilen görüntüsünün bu kabahatin sanık tarafından işlendiğini kabule yetmeyeceği kanaatine vararak, idari para cezasının kaldırılmasına hükmetti.
ARAÇ DURDURULUP KİMLİK TESPİTİ YAPILMALI
Radar, Mobese gibi elektronik kontrol yöntemleri ile kesilen cezalara emsal olması beklenen karar ile ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Ozan Genç, "Hukukta cezanın şahsiliği söz konusudur. A kişinin işlediği suçtan dolayı B kişi ceza çekmez" ifadesini kullandıktan sonra MOBESE, radar gibi elektronik kontrol yöntemlerinin idari para cezası kesmek için tek başına yeterli olmayacağını belirterek, "Trafikte hızlı giden, hata yapan aracın durdurulup, kimlik tespiti yapılması şart. Öteki türlü radan, Mobese gibi elektronik cihazlar ile aracın sürücüsünü ve kimliğini tespit etmek imkansız" dedi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Tekirdağ 2. Sulh Mahkemesi'nin verdiği tarihi karardan sonra gözler Türkiye'deki araç sürücülerine çevrildi. Hergün radar, Mobese gibi kayıtlar ile milyonlarca TL idari para cezası ödeyen araç sürücülerinin, "O esnada aracı ben kullanmıyordum. Bunun aksini ispat edin" demesi durumunda mahkemelerin ne karar vereceği merak konusu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
elmacı - 12 yıl önce
bir avukat aracını kimin kullandğını bilmez mi.cezayı o ödesin.
Avatar
Sinan - 12 yıl önce
burada şu husus göz ardı ediliyor: idari para cezası kişiye değil, araç plakasına yöneliktir. araç sahibi de ben kullanmıyordum diyorsa o tarihte birisine emaneten verdi ise ya ondan talep eder ya da kendisi bu cezaya katlanır. çalındı ise çalındığına dair suç duyurusu yapmış olmalıydı.
Avatar
Berkay - 12 yıl önce
çok yerinde ve hukuki bir karar
Avatar
serseri serseri - 9 yıl önce
kardesim arac senin mi senin baskası kullanıyormus bak sen ceza plakaya kesilmişse sorun yok ki zaten öyledir icinde kinin kim opldugunu nerden bilicek mobese kameraları bence yanlıs karar hız ihlali varsa ödeyecek
Avatar
- 7 yıl önce
Mrb seyir halinde olmadigim halde ehliyetime el konuldu gerekce cumhuruyet savciginin izniyle esinin ifadesine gore işlem yapilmistir sucum araci alkolluyken kullanmak istemem boyle bi ceza verilebilirmi yardımcı olurmusunuz