Öğe; ‘Konunun muhatabı CHP değil TESKİ’dir’

TESKİ’nin altyapı kanal katılım bedeli konusunda yanlış yaptığını ifade ederek basın toplantısı düzenleyen Ak Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe’ye cevap kısa bir süre önce CHP İlçe yönetiminden gelmişti. Bunun üzerine yeniden bir basın toplantısı düzenleyen Abdullah Öğe yaptığı açıklamada, “Konuyla ilgili olarak Meclis Üyemiz durumu mahkemeye taşıdı. Hal böyle iken isminde Halk ibaresi bulunan partinin İlçe Sekreteri halkın menfaatini savunacağı yerde sırf siyaset yapmış olmak için yasalara aykırı ve vatandaşın zararına bir yönetmeliği göz ardı edip, eleştirememektedir. Eleştirilerimizin muhatabı CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı değil, TESKİ'dir. Bu konu ile ilgili CHP ile polemiğe girecek değiliz. Bizleri araştırma yapmadan siyaset yapmakla itham eden, açıklamamızı okumadan sırf basın açıklaması yapmak ihtiyacı ile yapıldığı görülmektedir. TESKİ'nin söz konusu yönetmeliğinden bir haber, sırf şirin gözükme taşıyan söz konusu açıklamayı kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi

Öğe; ‘Konunun muhatabı CHP değil TESKİ’dir’
30 Temmuz 2015 Perşembe 16:15

 KAHVALTILI BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, geçtiğimiz günlerde TESKİ’nin alt yapı kanal katılım payı adı altında aldığı ücretin kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle basın toplantısı düzenlemiş akabinde de CHP İlçe Yönetimi tarafından konu hakkında kendisine yönelik eleştiriler gelmişti. CHP İlçe yönetiminin yaptığı açıklamalara cevap veren AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Kahve Diyarı’nda düzenlediği kahvaltı ile basın mensuplarıyla bir araya geldi.

ŞEHİT YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Kahvaltı öncesinde konuşan Öğe, son günlerde ülke gündeminde yaşanan olaylara değinerek, “Ülkemizde yaşanan olaylar kabul edilemeyecek bir durumdur. Şehit olan asker ve polislerimize Allah’tan rahmet geride kalan ailelerine de sabırlar diliyorum. Bölgemizde de önceki gün iki üzücü ölüm haberi meydana geldi. Onların da ailelerine başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

TESKİ’DEN CEVAP BEKLERKEN CHP’DEN GELDİ

Abdullah Öğe konuşmasının devamında ise, “Bizler geçtiğimiz hafta yaptığımız açıklamada TESKİ’nin yaptığı uygulamaya yönelik açıklama yapmıştık. Yapmış olduğumuz bu açıklamaların ardından TESKİ’den cevap beklerken CHP İlçe yönetiminden cevap geldi. CHP İlçe yönetiminin, TESKİ tarafından kanuna aykırı durumu savunmasına anlam veremedik. Sorununun muhatabı CHP değil TESKİ’dir. CHP İlçe yönetimi adeta siyaset yapmak için çıkıp basın açıklaması yaparak eleştirilerde bulunuyor. Yapmış olduğumuz basın toplantısında yanlış bir açıklamamız olmuş olsaydı bugün yeniden kalkıp açıklama yapmazdık” dedi.

AÇIKLAMA YAPMALARINI BEKLİYORUZ

Konunun idare mahkemeye taşındığının altını çizen Öğe, “Ortada somut bir durum var. Konuyu siyaset için ele almadık. Halkımızı yakından ilgilendirdiği için açıklama yapmak zorunda kaldık. CHP İlçe yönetimi destek olması gerekirken, sırf siyaset olsun diye açıklamalarda bulunuyorlar. Geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda otopark ve su ile ilgili de eleştirilerimiz oldu. Peki o zaman CHP İlçe yönetimi bu konulara neden cevap vermedi. Muhalefet yapmak adına böyle bir açıklama yapılamaz. Artık TESKİ yetkililerinin düzenleyecekleri basın toplantısı ile bizlere ve vatandaşlarımıza yönelik bir açıklama yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

İZLENECEK YÖNTEM AÇIK AÇIK BELİRTİLMİŞTİR

Abdullah Öğe konuşmasının devamında ise şunları söyledi; “Tekirdağ Su ve Kanalizasyon idaresi (TESKi) Genel Müdürlüğü Abone işleri Daire Başkanlığı 'Alt yapı kanal katılım bedeli’ konusunda İlçe Şube Müdürlüklerine gönderdiği yazıda 3194 Sayılı imar Kanunu ve TESKİ Tarifeler Yönetmeliği 36'nci maddesinde belirtildiği şekilde Alt Yapı Kanal Katılım Payı alınmasını istemektedir. Yazıda Alt Yapı Kanal Katılım Bedeli'nin hesaplanmasında izlenecek yöntem de açık açık belirtilmiştir. TESKi, uygulamanın da 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle tüm Şube Müdürlükleri tarafından uygulanması istemektedir. Hal böyle iken Çerkezköy Belediye Meclis Üyemiz Dilaver Burak, TESKi'nin yeni fiyat tarifesindeki Alt Yapı Kanal Katılım Bedeli'nin 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 87. ve 89. Maddelerine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için Tekirdağ idare Mahkemesi'ne başvurdu. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu incelendiğinde; Belediyelerce ve Belediyelere bağlı müesseselerce yeni kanalizasyon tesisi yapılması, mevcut tesislerin sıhhi ve fenni şartlara göre ıslah edilmesi halinde bunlardan faydalanan gayrimenkullerin sahiplerinden Kanalizasyon Harcamalarına Katkı Payı alınır. İki veya daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller, hangi yoldaki kanalizasyona bağlanmış ise payın hesabında o yola ait kanalizasyon giderleri nazara alınır.”  diyerek konuşmasını sürdüren Öğe, “Kanunun 89. maddesinin a bendine bakıldığında harcamalara katılım payları, bir program dahilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işlerde, bu hizmetler dolayısıyla yapılan giderlerin tamamı olduğu görülecektir. Şu kadar ki yapılacak giderler peşin ödendiği takdirde bu paylar ilgililerden yüzde 25 noksanı ile alınır. Ancak, bu tür hizmet giderleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile iller Bankası tarafından tespit edilen ve yayınlanan rayiç ve birim fiyatlara göre hesaplanan tutarları aşamaz” dedi.

YÜZDE 2’SİNİ GEÇEMEZ

Abdullah Öğe, harcamalara katılma payları bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2'sini geçemeyeceğini ifade ederek, “Kanunda harcamalara katılma paylarının bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2'sini geçemeyeceği emredici hüküm olarak düzenlenmesine rağmen TESKİ tarifeler yönetmeliğinin 36.maddesinde düzenlenen hesaplama yöntemi ile fahiş miktarda ve yasaya aykırı katılım bedeli alınmasına sebebiyet vermektedir. Açıklamamızda verdiğimiz örnek, TESKi'nin tarifesine göre yapılan hesaplama sonucu ortaya çıkmıştır. Ancak, TESKİ Çerkezköy Şube yetkilileri TESKİ tarifesine göre ortaya çıkan rakamın, Belediye Gelirleri Kanunu'nun 87. ve 89. Maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle söz konusu makbuza not yazarak 10 bin 568, 01 TL yerine 1026, 38 TL alınmasına karar vermişti” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİ NOKTAMIZ RAHATLIKLA ANLAŞILABİLECEKTİR

İlçe Yönetimi olarak TESKİ Tarifeler Yönetmeliği 36. maddesindeki düzenlenen hesaplama yönteminin kanuna açıkça aykırı olması nedeniyle kamuoyunu bilgilendirdiklerini sözlerine ekleyen Öğe, “Meclis Üyemiz de konuyu mahkemeye taşıdı. Hal böyle iken isminde Halk ibaresi bulunan partinin ilçe Sekreteri halkın menfaatini savunacağı yerde sırf siyaset yapmış olmak için yasalara aykırı ve 
vatandaşın zararına bir yönetmeliği göz ardı edip, eleştirememektedir. Eleştirilerimizin muhatabı Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy ilçe Teşkilatı değil, TESKi'dir. Bu konu ile ilgili CHP ile polemiğe girecek değiliz. TESKi Genel Kurulu'nun almış olduğu ilgili yönetmeliğinin Kanuna aykırılığını kamuoyu ile paylaştık. Basın açıklamamızın tamamına bakıldığında eleştiri noktamız rahatlıkla anlaşılabilecektir” dedi.

KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ

Ak Parti İlçe Başkanı Öğe konuşmasının sonunda ise, “Bizleri araştırma yapmadan siyaset yapmakla itham eden, açıklamamızı okumadan sırf basın açıklaması yapmak ihtivacı ile yapıldığı görülmektedir. 
TESKi'nin söz konusu yönetmeliğinden bi haber, sırf şirin gözükme taşıyan söz konusu açıklamayı kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. TESKi Genel Kurul Kararı'nı okuma zahmetinde bulunmayarak konuyu saptırmaya çalışmak siyasetle bağdaşmamaktadır. İhtiyaç duyulması halinde TESKİ’nin ilgili Genel Kurulu Kararını kendileri ile paylaşmaya hazırız. Tüm gayretimiz, kanun dışı uygulamalarla halkın uğratılacağı zararn karşısına geçebilmektir” diye konuştu. 

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.