Osmanlı’dan gelen lezzet: “Salep”

Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında olan salep, her yıl olduğu gibi bu yıl da Çerkezköy’deki mekanlarda yerini aldı

Osmanlı’dan gelen lezzet: “Salep”
19 Şubat 2015 Perşembe 18:36

 TÜRKLERE ÖZGÜ BİR İÇECEK

Romantizmi, estetiği, güzelliği, görkemli çiçekleri, kokusu ve sağlığa faydaları ile insanların binlerce yıldır ilgisini çeken çiçeklerdir orkideler. Tarihten mitolojiye, tıptan ticarete kadar bir çok alanda insanları etkileyen orkideden salep elde edilmesi ise Türklere özgüdür ve Anadolu’nun geleneksel içeceğidir.

HER DERDE DEVA

Son derece lezzetli olan, dondurma üretiminin yanı sıra soğuk kış günlerinde de tüketilen salebin; vücudu sıcak tutan, soğuk algınlığına karşı direnç veren, özellikle sütle hazırlandığında besleyici olan, hazmı kolaylaştırıp mideyi rahatlatan, göğsü yumuşatan, kabızlığı gideren, tarçın ve zencefil ile birlikte kullanıldığında çocuklara kuvvet veren ve ishali önleyen özellikleri bulunuyor. Bu da salebin çok sevilmesini ve tıbben kullanılmasını sağlıyor.

ÇERKEZKÖY ESNAFI SAHLEBİ DEĞERLENDİRDİ

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çerkezköy’de de salep, bu kış da Çerkezköy halkının içini ısıtmaya devam ediyor. Hava sıcaklığı düşüklüğünün hat safhalarını yaşadığımız bugünlerde, Çerkezköy esnaflarını ziyaret ederek, onlardan Çerkezköy insanının salebe bakış açısını, tüketim sıklığını ve iyi sahlebin nasıl olacağını değerlendirmelerini istedik. Karşılaştığımız cevaplar oldukça bilgilendirici nitelikteydi.

KIŞ İÇECEĞİ TABİRİNDEN SIYRILDI

Çerkezköy’de salebin yoğun olarak kış aylarında tüketildiğini belirten esnaflarımız, buna rağmen yazın da tercih edilen bir içecek olduğunu belirttiler. Tabir-i caizse “kış içeceği” olarak değerlendirilen sahlebin, Çerkezköy’de bu yargıda olmadığını, her mevsim kullanıldığını aktaran esnaf, özellikle salep içmek için kafelere giden müşterilerin azımsanamayacak düzeyde olduğunu söyledi.

“GÜVENMEDİĞİNİZ YERDE SAHLEP İÇMEYİN”

Çerkezköy’de bulunan birçok kafe, restoran ve kıraathanede salep satışının yapıldığını belirten işletmeciler, “ucuz salep içmek için sağlığınızdan olmayın” uyarısında bulundular. Bir çok yerde toz salep yapıldığını, bu saleplerin çok düşük maliyet ve yüksek karının olduğunu belirttiler. Ücreti yüksek olan her salebe de güvenilmeyeceğini belirten esnafımız; “ Hem lezzet, hem sağlık, hem de kalite arıyorsanız sahlep içmeden önce kullanılan malzemeleri mekan çalışanlarına sormanızda fayda var” tavsiyesinde bulundular.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.