Seçim sonrası normale dönerler

Yaklaşan seçim öncesi Milletvekili Adaylarına psikolojik önerilerde bulunan Psikolog Meltem Keser, onların şu günlerde yaşadıkları ruh halleri hakkında da değerlendirmede bulundu. Keser, Milletvekili Adaylarının seçim sonrası tekrar eski ruh haline döneceklerini söyledi

Seçim sonrası normale dönerler
30 Mayıs 2011 Pazartesi 00:00

Psikolog Meltem Keser seçim öncesi milletvekilliğine soyunan siyasetçilerin adaylık günlerini değerlendirdi. Psikolojik önerilerde bulunan Keser, seçim sürecinde yaşanan ruhsal sorunların ise seçimlerin bitmesiyle düzeleceğini söyledi.                      
SEÇİM SONRASINDA DÜZELİYORLAR
Özel Çerkezköy Hastanesi Psikloğu Meltem Keser, Milletvekili Adaylarının ruh hallerini değerlendirdi. Konuyla ilgili özel bir değerlendirmede bulunan Keser, "Seçim öncesinde her partinin başkanı kendini aynada lider, iktidar olarak görür. Politikanın insan üzerindeki etkisidir. Bu psikolojik durum seçim sonrası güne devretmez" dedi.
Seçim sürecinde Milletvekili Adaylarının ruhsal durumlarını anlatan Keser şunları dedi: "Bu ruhsal sorun aynen milli piyangodaki çekiliş öncesi psikolojik durum gibidir. Çekiliş öncesi herkes kendini zengin, sağa, sola vaatler saçan, şunu yaparım, bunu yaparım, herkese yardım ederim sözleriyle sadece hayal dünyasında yüzüp gider. Çekiliş sonrası ise yolun başından beri o rakamlar kimde bulunuyor ise o kişi çekilişi kazanır.
Seçime yaklaştıkça meydanlar doluyor, vaatler artırılıyor, Başbakanlar çoğalıyor. Kendi zanlarında iktidardan düşenler dahi oluyor. Ama bu gelişmelerin sonucunu belirleyen tarih 13 Haziran’dır. Genel Seçimlerde Milletvekilliği için yarışacak bir adayın her şeyden önce Etkili Konuşma ve Hitap Etme Sanatı, İnsanları Tanıma, İkna Etme Sanatı, Özgüven, Liderlik, Etkili iletişim ve Beden Dili, Stres ve Öfke Kontrolü eğitimlerini almış olması gerekiyor."
MİLLETVEKİLİ ADAYLARINA TAVSİYELER
Seçim sürecinde ruhsal yönden oldukça yıpranan Milletvekili Adaylarına psikolojik yapılarını korumaları için tavsiyelerde de bulunan Keser, "Bir aday öncelikle BİZ bilincini taşıyan ve adayın hedefine tam olarak inanan insanlardan oluşan bir ekiple yola çıkmalıdır. Ekip oluşturmak çok önemlidir. Seçime hazırlanan herkes, 'İletişim Sihirbazı' olmak durumundadır. Sadece cilalı sözlerin ve her tarafta aynı olan söylemlerin işe yaramayacağını bilmelidir. Özgünlük sizi seçimlerde başarılı yapacak en önemli etkenlerdendir. Her şeyi, içinde bulunulan bağlama göre değerlendirmeyi ilke edinmelidir" dedi.                                                           
NELERİ YAPMALI, NELERDEN KAÇINMALI?
Siyasilere psikolojik tavsiyeleri sürdüren Keser, "Siyasete atılan bir aday neler yapmalı, neler yapmamalıdır? Şimdi de bunları sıralayalım" dedi ve ekledi:
1-Aday ısmarlama veya 'Geleneksel Beden Dili' davranışlarından kaçınmalıdır. Bu tip davranışların seçmen üzerinde uyumsuzluk, yapmacıklık ve güvensizlik oluşturacağını bilmelidir.
2-Duygu gelmeden davranış gelmeyeceği unutulmamalıdır. Bir aday düşüncelerini kontrol etmeyi öğrenmelidir.
3-Dürtü kontrolüyle uyumlu beden dili kullanımı bağlamında tokalaşmanın önemi unutulmamalıdır. Davranış biliminde 'Ölü el', 'Artist el' ve 'Elektrikli el' gibi tanımların farkında olunmalı, bu 'Toka'ların karşılıkların önemimi bilmelidir.
4-Aday kelimelerin çok güçlü olduğunu unutmamalıdır.
5-Aday düşünceyle uyumlu beden dili ve ses tonuyla birlikte tutkularını dile getirdiğinde 'Evet' cevabını alacağını bilerek hareket etmelidir.
6-Aday iletişimde etkin olarak kullanılmakta olan dili bilmeli ve seçmenlerinin temsil sistemlerine göre davranış kalıbı geliştirmeli ve uygulamalıdır.
7-Aday stres, öfke, heyecan, endişe, kaygı, inançsızlık, şartlanma, ön yargı, içsel konuşma ve negatif düşüncelerden uzaklaşmaya kesin kararlı olmalı ve bu doğrultuda çalışmalıdır.
8-Aday iletişimde olduğu ve olacağı seçmenlerin her birinin farklı algılama filtrelerine sahip olduklarını bilmelidir.
9-Aday kendini harekete geçiren nedenlerle, bir başkasını harekete geçiren nedenlerin farklı olacağını bilerek davranış kalıbı uygulamalıdır.
10-Aday 'Tutku + inanç + vizyon + güven + olumluya odaklanma' denklemini iyi bilmelidir.                                                                 
11- Aday sandığa giden yolda işleri doğru yapmak yerine 'Doğru' işleri yapmalıdır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.