Toprak, Ayçiçeğinde rekolte düşük kaldı

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak hasadı devam eden ayçiçeğinde rekoltenin bu yıl beklenenin altında olduğunu ifade etti.

Toprak, Ayçiçeğinde rekolte düşük kaldı
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
02 Eylül 2020 Çarşamba 18:15

Çerkezköy Ziraat  Odası Başkanı Toprak, Nisan ve Mayıs aylarında gelen yağışların ayçiçeği için umut verici olduğunu fakat ardından gelen uzun kuraklığın ayçiçeği rekoltesini olumsuz etkilediğini belirterek “Bu yıl buğday kötü gitmedi fakat ayçiçeği rekoltesi maalesef beklediğimizin altında kaldı. Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmur, rekolte için umut oldu. Fakat peşinden gelen uzun kuraklık, verimi düşürdü. Şu an için bölgemizde dönümde 100 ile 200 kilo arası bir rekolte var. Bizim çiftçiler olarak yaptığımız hesaba göre dönümde 150 kilo altı tamamen zarar. 150 kilo rekolte maliyeti ancak karşılıyor. Gelin gerisini siz düşünün” dedi.
TABAN FİYAT KÖTÜ DEĞİL
Geçtiğimiz günlerde açıklanan destekleme ve taban fiyata da değinen Toprak: “Açıklanan taban fiyat ayçiçeğin kalitesine göre  3,4 TL ile 3,7 TL arasında, Bakanın açıkladığı destekleme fiyatı 50 Kuruş. Bu şartlarda taban fiyata kötü diyemeyiz ama diğer yandan rekolte düşük olunca, çiftçinin hali ortada” dedi.
Bakan’ın açıkladığı destekleme fiyatına da değinen Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak “Bir de ben buradan yetkililere sesleniyorum. Taban fiyatı açıkladınız, tamam kabul ama ne zaman ödeyeceğinizi de açıklayın ki, bizde hesabımızı planımızı ona göre yapalım. Destekleme fiyatı az gibi görünebilir fakat bizim için çok kritik meblağlar bunlar. Borçumuzu, toğumluğumuzu vs. desteklemenin ödeme zamanı belli olursa, ona göre planlayabiliriz. ” dedi.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.