Tren seferleri 2015’in ikinci yarısına kalıyor

Yaklaşık 2 yıldır yapılamayan ve 25 Ekim tarihinde başlayacağı açıklanan Çerkezköy-Sirkeci tren seferlerinin başlaması 2015 yılının ikinci yarısına sarkabilir

Tren seferleri 2015’in ikinci yarısına kalıyor
05 Eylül 2014 Cuma 08:15

Geçtiğimiz günlerde Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın TCDD Bölge Müdürü Hasan Gedikli’den aldığı bilgiler doğrultusunda tren seferlerinin 25 Ekim’de başlayacağını açıklamasının ardından yaptığımız detaylı bir araştırma sonucunda Çerkezköy-Sirkeci tren seferlerinin en erken 2015 yılının ikinci yarısında başlayacağı bilgisine ulaştık.

HALKALI’DAKİ ÇALIŞMALAR 1 YILDA BİTMEZ

Konu ile ilgili görüştüğümüz ve bilgilerine başvurduğumuz TCDD yetkilileri isimlerinin açıklanmasını istemezken, tren seferlerinin başlamasının 2015 yılının ikinci yarısını bulacağını ifade ettiler. Çerkezköy-İstanbul arasındaki tren yolunun bakım ve onarımının hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten yetkililer, “Belki bakım ve onarım çalışmaları 25 Ekim’e kadar bitebilir ama Halkalı’daki çalışmaların tamamlanması en az 1 yılı bulur.

HALKALI ŞANTİYEYE DÖNDÜ

Çünkü Halkalı İstasyonu Marmaray Projesi’nin en önemli ayaklarından biri. Şuanda orası şantiyeye dönmüş durumda ve her yerde inşaat sürüyor. Dolayısı ile Marmaray Projesi tamamlanmadan Halkalı İstasyonu kullanılamaz. Halkalı’daki çalışmalar tamamlanırsa ancak Çerkezköy-İstanbul tren seferleri ulaşıma başlayabilir” ifadelerini kullandılar.

MARMARAY 2016’DA TAMAMLANACAK
Marmaray Projesi’nin 2016’ta tamamlanacağının Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklandığını ifade eden yetkililer, Maramaray’ın 2016 yılında tamamlanacağı ve Halkalı-Gebze seferlerinin başlayacağı açıklandı. Dolayısı ile Halkalı İstasyonu’ndaki çalışmaları da göz önüne alırsak tren seferlerinin en erken 2015 yılının ikinci yarısında başlayacağını tahmin ediyoruz” dediler.

1 YIL DAHA SEFERLER ZOR GİBİ
Çerkezköy-İstanbul tren seferlerinin başlamamasının en büyük nedeninin Halkalı İstasyonu’ndaki çalışmalar olduğunu belirten yetkililer, “Buradan yolcuyu gönderdiğiniz zaman Halkalı İstasyonu’na yakın bir yerde indirip, ‘Başınızın çaresine bakın’ diyemezsiniz. Dolayısı ile oradaki çalışmaların bitmesi ve terminal binası, bağlantı yolları vs.’lerin tamamen tamamlanması gerekir. Bu nedenle seferlerin daha 1 yıl başlaması imkansız gibi” değerlendirmesinde bulundular.

Halkalı-Sirkeci arasındaki banliyo tren seferlerinin de yapılmadığını ve Marmaray Projesi kapsamında çalışmaların sürdüğünü ifade eden yetkililer, “Çerkezköy-Kapıkule arasında çalışmalar tamamlandı. Eğer siyasi irade isterse belki bu güzergahta seferler başlayabilir” diyerek, açıklamalarını sonlandırdılar.
 
Hatırlanacağı gibi Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Mart 2013 tarihinden beri altyapı iyileştirme çalışmaları nedeniyle yapılamayan Halkalı-Çerkezköy Tren seferlerinin 25 Ekim 2014 tarihinde başlamasını beklediklerini açıklamıştı. Kubilay, TCDD Bölge Müdürü Hasan Gedikli’den aldığı resmi bilgileri gazetecilerle paylaşırken, “Bizim beklentimiz en kısa sürede tren seferlerinin başlaması. Bunun Çerkezköy için çok önemli olduğunu biliyoruz. Hem vatandaşlarımız için önemli hem de biz bir sanayi kentiyiz. Sanayimiz için tren seferlerinin yapılabilmesi çok önemli” diye konuşmuştu.
 
AĞUSTOS’TA BAŞLAYACAKTI
Daha önce de Kaymakam Metin Kubilay tarafından “1 Ağustos tarihinde tren seferleri başlayacak” açıklaması yapılmıştı. Bunun üzerine Ağustos ayı başında Çerkezköy kamuoyunda gözler Kaymakam Metin Kubilay’a çevrildi. Kaymakam Metin Kubilay, makamında gazetecilere yaptığı açıklama ile neden 1 Ağustos’un gelmesine rağmen tren seferlerinin başlamadığını anlatmıştı.
 
20 EYLÜL 2013’TE İLK KEZ KONUYA EL ATTIM
Çerkezköy’e atandıktan sonra yaptığı araştırmalar sonucunda 2013 Mart ayından beri tren seferlerinin yapılamadığını öğrendiğini belirten Kaymakam Metin Kubilay, bununla ilgili olarak ilk girişimini İl Koordinasyon Kurulu’nda geçtiğimiz yıl 20 Eylül tarihinde gündeme taşıdığını belirtti. Kaymakam Kubilay, “20 Eylül 2013’ten beri Demiryolları Bölge Müdürlüğü nezdinde konuyla ilgileniyorum. Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda sürekli işin takipçisi oldum. Eylül ayında sonra bu yılın başında ocak ayında sonra nisan ayında ve geçtiğimiz Temmuz ayında hep koordinasyon toplantılarında tren seferleriyle ilgili takipte bulundum, sorunu takip ettim” demişti.
 
BÖLGE MÜDÜRÜ HAZİRAN DEMİŞTİ
Tren seferleriyle ilgili kapsamlı bir şekilde gazetecilere bilgi verip açıklamalarda bulunan Kaymakam Metin Kubilay, “Vatandaşlarımızın bununla ilgili bilgi edinmesi en doğal hakları bu yüzden Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü’nün bana yaptığı resmi açıklamaları sizinle paylaşmak isterim” demiş ve Bölge Müdürü Hasan Gedikli’nin 7 Nisan 2014 tarihinde Halkalı-Çerkezköy tren seferleri ile ilgili resmi yazısındaki bilgileri açıklamıştı.
 
Buna göre Ömerli-Çerkezköy arasında 68 kilometre yol yenilemesi yapılırken, 120 günlük ihale süresinin Haziran 2014’te sona ereceği ve tren yolunun trafiğe açılacağı belirtilmişti. Kaymakam Kubilay, “Bölge Müdürümüzün bu bilgisi ışığında ve daha sonraki sözlü bilgileri kapsamında bizde 1 Ağustos 2014’te seferlerin başlayacağını bildirmiştik. Ancak bugün itibariyle yine aldığımız yeni bilgiye göre 3 Nolu Tünel Balatsız Yol İşi nedeniyle çalışmalar uzamıştır” açıklamasını yapmıştı.
 
25 EKİM’DE DEMİRYOLU SEYRÜSEFERE AÇILACAK
Kaymakam Kubilay, alt yapı çalışmalarının yanı sıra İstanbul-Demirköprü ile Kabakça-Çatalca istasyonları arasında bulunan 3 no’lu tünelde 425 metre uzunluğunda balastsız üst yapı yapıldığını belirtirken, “Demir Yolları yetkililerinde aldığımız yazılı belgelerde kazı işlemlerinin bittiğini ve yapımın son aşamalarına gelindiğini söyleyebilirim. Sözleşme gereğinde olduğu gibi 25 Ekim tarihinde Çerkezköylü vatandaşlarımız tren seferlerinden faydalanacaktır ve bizde ilk seferde halkımızla beraber bu seferde bulunacağız” açıklamasını yapmıştı. Devlet Demiryollarından Kaymakam Metin Kubilay’a yapılan açıklamada ise aynen şunlara yer veriliyordu: “Sözleşme gereği 25.10.2014 tarihinde demiryolu seyrüsefere açılacak halde teslim alınacaktır.”
 
ALT YAPI İYİLEŞTİRMELERİ YAPILDI
Bu arada tren seferlerinin durdurulduğu süre içerisinde istasyonlar arası iyileştirme çalışmalarının yapıldığını söyleyen Metin Kubilay, “Ispartakule-Çatalca arasında 15 kilometre, Kabakça-Çerkezköy arasında 3 bin 66 metre, Çerkezköy Müselles hattında ayrıca 7 bin 943 metre altyapı iyileştirme yapıldı” demişti. Kaymakam Kubilay, “Bizim amacımız tren seferlerinin bir an önce başlaması. İnşallah TCDD yetkililerimizin bize bildirdiği süre olan 25 Ekim’de başlar. Şu an için beklentimiz bu yönde. Çerkezköy halkının içi rahat olsun. Tren yollarındaki çalışmaları yakından takip ediyoruz. Her aşaması ile ilgili bilgi ediniyoruz” diye sözlerini tamamlamıştı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
apdullah - 10 yıl önce
otobüs firmaları ile bi anlaşmamı yaptılr ne bu kadar uzun zaman oldu hala açilacak bu zamana sifirdan bi tren yolu yapilirdi heralde
Avatar
esnaf - 10 yıl önce
yahu taa boğaza yapılan ge4bzeye kadar giden marmarayla gebzeden 300 km uzaktaki çerkezköy demiryolunun alakası nedir? zırt pırt marmaray lafı geçiyor nedir bu trakyanın hengi derdine merhem oluyor marmaray?