Vatandaş cebinden çıkan paraya bakıyor!

TESKİ’nin, abonelerinden almaya başladığı bakım bedeline vatandaşların tepki göstermesi üzerine 15 Mart 2018 tarihli Gazetemizde yaptığımız ‘Bu neyin bedeli?’ başlıklı haberimize TESKİ Genel Müdürlüğü’nden cevap geldi.

Vatandaş cebinden çıkan paraya bakıyor!
28 Mart 2018 Çarşamba 19:28

KÖTÜNÜN İYİSİ OLMAZ!
TESKİ Genel Müdürlüğü, her zaman olduğu gibi bu sefer de yine kendini ülke genelindeki diğer belediyelerin su ve kanalizasyon hizmetleriyle kıyaslama yoluna giderken; Çerkezköy Belediyesi’nin 2014 seçimlerinden önce abonelerden aldığı 1.80 TL (1 m³)’nin 2018’de atıksu bedeli dahil en düşük kademede 3.99 TL (1 m³) olduğunu yalanladı (Doğru olmasına rağmen!).  Kendini sürekli AKP’li Belediyelerin su ve kanalizasyon hizmetleriyle kıyaslayarak ‘Kötünün İyisi’ olma çabasında olan TESKi, benliğini bir türlü bulabilmiş değil. Öte yandan abonelerden alınmaya başlanan ve en düşüğü 2 TL olan bakım bedeli hakkında da bir şeyler(!) söyleyen TESKİ Genel Müdürlüğü, 4 yıldır almadığı bakım bedelini şimdi neden almaya başladığı konusunda herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı.

BİZ CEBİMİZDEN KAÇ PARA ÇIKTIĞINA BAKIYORUZ
Öncelikle, 1 m³ su kullanımından alınan ücretinin Çerkezköy Belediyesi’nden 1.80 TL’den devralınıp 4 senede 3.99 TL’ye (atıksu ücreti dahil) yükseltildiğini yalanlayan TESKİ Genel Müdürlüğü’ne, 9 Aralık 2014’te TESKİ Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta Çerkezköy’de katıldığı bir radyo programında kullandığı ifadeleri aynen aktarıyoruz: “Suyun metreküpü Süleymanpaşa’da 2.40 lira, Çorlu’da 2.10 lira, Çerkezköy’de 1.80 lira, Muratlı’da 2 liraydı.” Vatandaşlar bu açıklamadan tatmin olmuyor. Çünkü vatandaş cebinden çıkan paraya bakıyor. “Su ücretinin fazla arttırılmayıp, atıksu ücretiyle birlikte 3.99 TL’ye çıktığını söylemek ne kadar mantıklı bir açıklama? Biz cebimizden kaç para çıktığına bakıyoruz. Atıksu ücreti için sürekli, bertaraf tesisi bahanesi ortaya atılıyor. Tabi yapacaksınız bunu. Göreviniz bu. Bunun için ekstra ücret almak niye? Ona bakılırsa en büyük atıksu kaynağı yağmurlar. Yağan yağmurun bertaraf ücretini kimden almayı planlıyorlar?” diyen vatandaş, tariflerde indirime gidilmesini istedi.

‘BAKIM BEDELİ’NİN MEŞHUR AÇIKLAMASI
15 Mart 2018’de ‘Bu neyin bedeli?’ başlıklı haberimizde yer alan ve TESKİ’nin vatandaşlardan almaya başladığı bakım bedelinin içeriğini belirten açıklamayı yeniden, aynen aktarıyoruz: “İçme suyu ve atıksu bina bağlantılarında oluşan arızaların bakım ve onarımlarının yapılması, kanal bağlantılarının kombine araçları ile periyodik olarak temizlenmesi, aşırı yağışlarda atıksu baskınlarına müdahale edilerek vidanjör, motopomp veya diğer pompalar ile tahliyesinin yapılması, arızalı ve/veya 10 yılını doldurmuş su sayaçlarının ve sayaç yuvasında bulunan arızalı vanaların değiştirilmesi, aylık olarak sayaçların kontrol edilmesi, tüketim bilgilerinin okunması, fatura basımı ve dağıtımı ile ilgili diğer iş ve işlemlerin yapılarak içme suyu ve atıksu şebeke bağlantılarını her an kullanıma hazır tutulması amacıyla alınan ücrettir. Diğer Büyükşehir illerinde bulunan Su ve Kanalizasyon İdareleri tarafından yıllardan beri ‘Bakım Bedeli’ alınmasına rağmen TESKİ Genel Kurulu tarafından ilk defa 2018 yılında bu bedelin alınmasına karar verilmiştir.”

DİĞER İLLER BİZİ İLGİLENDİRMİYOR; BİZ BURADA YAŞIYORUZ
Açıklamada da görüldüğü üzere, TESKİ kendini yine ‘Diğer Büyükşehir illerinde bulunan Su ve Kanalizasyon idareleri’ ile başlayan bir savunma yoluna gidiyor. Vatandaşlar, diğer illerin kendilerini ilgilendirmediğini söyleyerek, “Suya zam yapıp diğer illeri örnek gösteriyorlar. Bakım bedeli almaya başlayıp diğer illeri örnek gösteriyorlar. Diğer iller bizi ilgilendirmiyor. TESKİ’nin kendi politikaları yok mudur ki sürekli ‘diğer iller’ deyip duruyor. Biz burada yaşıyoruz ve TESKİ’nin ücretlerinden şikayetçiyiz.” ifadelerini kullandı. TESKİ’nin su tarifelerinin oldukça yüksek olduğunu kaydeden vatandaşlar, “TESKİ, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi’ne giden su, atıksu, katı atık toplama bedellerine ödediğimiz yüksek ücretler yetmiyormuş gibi, başımıza şimdi bir de bakım bedeli diye neye yaradığı belli olmayan bir ücretlendirme çıktı.” diye konuştu.

AKLIMIZLA ALAY MI EDİYORLAR?
Öte yandan TESKİ Genel Müdürlüğü, haberimize cevap niteliğinde olduğunu düşündüğü açıklamasında, “Unutulmamalıdır ki, alınan Bakım Bedeli yalnızca sayaçların kontrol edilmesi karşılığında alınmamaktadır.” demiş. Bu bedelin açıklamasında da belirtildiği üzere “aşırı yağışlarda atıksu baskınlarına müdahale edilerek vidanjör, motopomp veya diğer pompalar ile tahliyesinin yapılması” ifadesi yer alıyor. Vatandaşın merak ettiği ve TESKİ tarafından ısrarla cevap verilmediği bir husus da bu. “Vidanjör, motopomp ve kuka kullanımlarında zaten 70 – 110 TL arası ücret alınıyor. Bu hizmetleri, bakım bedeli açıklamasının içine koymasının mantığı ne? Bizim aklımızla alay mı ediyorlar?” diyen vatandaşlar, “Bakım bedelinin açıklamasını uzun uzadıya ve yalan yanlış bilgilerle doldurarak kimin gözlerini boyadıklarını zannediyorlar?” ifadeleriyle tepkilerini ortaya koydu.

AKP’Lİ BELEDİYELERDEN NE FARKINIZ VAR?
Su tasarrufuna teşvik amacıyla fiyatların kademeli olarak arttırıldığını savunan TESKİ’nin bu tutumunu da eleştiren Çerkezköylü vatandaşlar, “Zaten yüksek olan fiyatlar, kademeli olarak daha da yükseliyor. Fiyatların standart olması gerekiyor. Suyun azlığı, tasarruf etmek amacıyla bu fiyat politikasının uygulandığı söyleniyor. Ülkemiz elektrik ve doğal gaz zengini mi? Elektriği de doğal gazı da ne kadar kullanırsak kullanalım, kullandığımız kadar, herhangi bir kademeye tabi tutulmadan ödüyoruz. Suyun da bu şekilde olması gerekiyor.” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin dilinden düşmeyen ‘Sosyal Belediyecilik’ anlayışının nerede olduğunu soran vatandaşlar, “Sizlerin bu politikalarla AKP’li Belediyelerden farkınız ne? Onlar gibi yüksek ve kademeli fiyatlar uygulayarak, onlara benzeyerek mi sosyal belediye oluyorsunuz? Bizler sizi, AKP’nin yaptıklarını yapın diye başa getirdik?” serzenişinde bulundu.

TESKİ’NİN KARI NE KADAR?
Vatandaşlar son olarak, su kullanımı için ceplerinden çıkan parayla neler yapıldığını da merak ettiklerini ifade ederek, “TESKİ 4 yıl boyunca ne kadar kar etti ne kadar yatırım yaptı? TESKİ’nin hangi departmanda çalışan kaç personeli var ve bu personelin 4 yıllık maliyeti ne kadar?” diye konuştu.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.