Yağmur gecikince ekim gecikti

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan toprak, bölge çiftçisinin buğday ekimi için yağmur beklediğini belirterek, “Ekim ayı başında yağan yağmurlarda bazı yerlerde toprak tava gelince ekim yapıldı ama bazı çiftçiler kararsız kararak ekim yapmadı. Şuanda çiftçiler buğday ekimini tamamlamak için yağmur bekliyor” ifadesini kullandı

Yağmur gecikince ekim gecikti
24 Ekim 2014 Cuma 08:08

Ekim ayının kurak ve yağışsız gitmesi nedeni ile çiftçilerin yarısının hala buğday ekimini yapamadığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Ekim ayı başında kısmen yağan yağmurlardan sonra bazı çiftçilerimiz ekim için toprak tava gelince buğday ekimini tamamladı. Bazıları ise yağışların devam edeceği beklentisi ile ekim yapmadı. Beklenen yağışlarda gelmeyince çiftçilerimiz ekimlerini yapamadılar. Şuanda beklenti yağmurun biran evvel yağması ve toprağın ekim için tava gelmesi” şeklinde konuştu.

HASAT DÖNEMİ VERİMLİ GEÇTİ
Ayçiçek hasadının ardından tarlaların sürüldüğünü ve nadasa bırakıldığını da kaydeden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Ayçiçek hasadı bu yıl bereketli ve güzel geçti. Bu hasat döneminde gerek buğday ve gerekse ayçiçeğinde verim fevkalade iyi oldu. Bölgemizde zaman zaman doluya bağlı kısmi ürün kaybı olsa da önceki yıllara nazaran bu hasat dönemi verimli geçti” ifadesini kullandı.

ÇİFTÇİ NASIL PARA KAZANACAK?
Hasadın verimli geçtiğini fakat mahsulün para etmediğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Buğdayın kilosunun en az 1 TL, ayçiçeğinin ise 2 TL olması lazım ki çiftçinin yüzü gülsün ve para kazansın. Fakat her yıl artan girdi maliyetleri karşısında çiftçinin ürünü para etmiyor. Buğday sezonunda 885 kuruş ile başlayan buğday piyasası 700 kuruşların altını gördü. Burada ofislerin alım yapmaması ve çiftçinin tüccarın insafına terk edilmesi önemli bir etken oldu. Ayçiçeğinde de durum farklı değil. Ayçiçek alım fiyatı bir önceki yılki alım fiyatı ile hemen hemen aynı. Bu şartlarda çiftçi nasıl bu işi sürdürecek?” diye sordu.

50 BİN DEKARLIK ALAN SİSTEMDE YOK
Çerkezköy ve Kapaklı’da 130 bin dekarlık bir alanda buğday ve ayçiçeği ekiminin yapıldığını ve bunun 80 bin dekarının kayıt altında olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, 50 bin dekarlık bir alan ise arsa ve sanayi tapulu olduğu için Çiftçi Kayıt Sistemi’nde gözükmediğini belirtti.

PRİM DESTEĞİ İÇİN DOSYALARINIZI TESLİM EDİN
Bu nedenle50 bin dekarlık bir alanı işleyen çiftçilerin desteklemelerden yararlanamadığını ve mağdur olduğunu işaret eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, ayçiçeği ve hububat desteklemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin dosyalarını oluşturarak İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvuruda bulunmalarını istedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.