Akıllı merceklerle uzak ve yakın gözlüklerinizden kurtulabilirsiniz ​

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Boztaş, “Günümüzde gelişen göz içi lensi (merceği) teknolojileri sayesinde katarakt ameliyatı sonrasında uzak ve yakın gözlüğü ihtiyacını ortadan kaldıran ‘akıllı mercek’ adı verilen göz içi lensleri geliştirilmiştir. Bu mercekler ile yakın, orta ve uzak mesafelerde gözlük bağımlılığı ortadan kalkmıştır.” dedi.

Akıllı merceklerle uzak ve yakın gözlüklerinizden kurtulabilirsiniz ​
11 Ocak 2019 Cuma 10:06

GÖRME NASIL GEÇEKLERŞİR?
“Görme olayı göze gelen ışığın retina üzerine düşmesi sonucu gelişen bir süreçtir. Göze gelen ışığın retinaya odaklanmasını büyük oranda lens sağlar. Lens ışığı geçiren şeffaf yapıdadır. Elastik özelliği ile de odaklanmayısağlar. Gözümüzde renkli tabakanın(iris) arkasında yerleşimli olan şeffaf yapıda olan bu lensimiz kesifleşirse yani şeffaflığını kaybederse bulanık görmeye başlarız. Işıklarda saçıIma kamaşma gibi şikayetlerde buna eşlik edebilir.

KATARAKT NEDİR VE TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Opaklaşan lens katarakt diye adlandırılır. Kataraktta tek tedavi seçeneği vardır. O da cerrahi operasyondur. Net görmeyi tekrar sağlayabilmek için opaklaşan lens ameliyatla alınıp yerine yapay bir mercek yerleştirilmek gerekir. Standart bir mercek implantasyonu ile uzak görme netleşirken yakını net görmek için bir yakın gözlüğüne ihtiyaç olacaktır. Opaklaşan merceği aldıktan sonra yeni nesil çok odaklı bir mercek implantasyonu ile yakın ve uzağı gözlüksüz net görebilmek mümkün olacaktır. Bifokal (iki odaklı) mercek implantasyonu ile yakın ve uzak mesafeyi gözlüksüz net görebilmek mümkünken, trifokal üç odaklı mercek implantasyonu ile yakın, orta ve uzak mesafeyi gozluksuz net görebilmek mumkun olacaktır.

Bu trifokal üç odaklı mercekler halk arasında akıllı mercek olarak adlandırılmaktadır. Böyle üç odaklı mercek implantasyonundan sonra hasta gözlük kullanmadan kitap okuyabilir, bilgisayar kullanabilir, tv izleyebilir, araç kullanırken uzağı aynı zamanda göstergeleri net bir şekilde görebilir.

AKILLI LENS NEDİR?
Halk arasında "Akıllı Lens" olarak adlandırılan Trifokal yani çok odaklı göz içi lensleri, uzağı ve yakını iyi görmeyi sağlarken aynı zamanda orta mesafede de iyi bir görüş elde etmek amacıyla geliştirilmiş lenslerdir. Multifokal lenslerin teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte, hastalar katarakt ameliyatından sonra yakını kaliteli ve iyi bir şekilde görmeye başladılar ve bu lensler çok daha sık kullanılmaya başlanmıştır.

AKILLI MERCEKLER NASIL İŞLEV GÖRÜR?
Bu mercekler özel dizayn edilmiş merceklerdir. Yakında 35-40 cm. de okuma esnasında, 60 cm de araç sürerken hız göstergelerini kontrol etme esnasında ve uzak mesafede günlük yaşamda konfor sağlarlar.Genellikle 50 yaş ve üzeri hastalarımızda bu yöntemi tercih etmekteyiz. Göz numaraları yüksek ve özellikle de hipermetrop hastalarımızda, çoklu gözlük kullanımı olduğundan bu yöntem ideal olmaktadır. Sadece hipermetropi değil miyopi ve astigmatizmada da bu metod ile rahatlıkla giderilebilmektedir. Neredeyse tüm göz kusurlarında bu işlemi uygulayabilmekteyiz. Katarakt bulunan uygun hastalarımızda bu yöntemi tercih etmekteyiz. Daha genç yaşlarda ve excimer laser ile düzeltilemeyecek seviyede göz kusuru olan hastalarda da bu işlem altın standart olabilmektedir  Akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir. Hastalar ömür boyunca gözlük takmaksızın tüm mesafeleri net görebilmektedirler.

AKILLI MERCEK İMPLANTASYONUNDAN SONRA AYNI GÜN EVİNİZE DÖNEBİLİRSİNİZ
Akıllı Mercek implantasyonu aslında katarakt (fako) metodu ile aynıdır. Sadece bu işlemde implante edilen merceğin tipi değişmektedir. Sistem tamamıyla aynıdır. Damla ile uyuşturulan göze 2.8mm den girilerek saydamlığını ve veya esnekliğini yitirmiş göz içi merceği ultrasonik ses dalgaları yardımıyla Akıllı Mercek ile değiştirilir. Bu metod dikişsiz bir yöntemdir ve kısa süren bir operasyondur. İşlem'den 2 saat sonra hastamız göz bandajını kendisi açıp verilen damlaları evinde kullanmaya başlayabilir. İşlem sonrası hastalarımız tüm mesafeleri net bir şekilde görmeye başlamaktadırlar.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.