‘Amaranth’ bitkisi nedir

Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ ‘Amaranth’ bitkisi hakkında yaptığı açıklamada, “Amaranth'da doğal olarak bulunan Skualen, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksıdandır. Amaranth gluten içermez ve kötü kolesterolü düşürmede neredeyse yulaf kadar etkilidir. Yulafın gluten içeriğinden dolayı glutenintolerayonu olanlar veya yulafı sevmeyenler de için iyi bir alternatif olabilir” dedi

‘Amaranth’ bitkisi nedir
15 Nisan 2016 Cuma 16:22

YÜKSEK ORANDA PROTEİN İÇERMEKTEDİR

‘Amaranth’ bitkisi hakkında bilgi veren Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ, “Amaranthaceae familyasından yaklaşık altmış türü bilinen, süs bitkisi olduğu kadar tohumları yenebilen, renkleri koyu mordankırmızıya ve altın rengine kadar değişiklik gösteren bir bitki cinsidir. Birçok türü ot sayılsa da dünyanın birçok yerinde yaprakları sebze kendisi süs bitkisi ve tohumları da tahıl sayılır. Amaranth tohumları, baklagillerden olmamasına rağmen yüksek oranda protein içermektedir” diye konuştu.

YULAF KADAR ETKİLİDİR

Pek çok tahılda mevcut olmayan lizin aminoasidini içermesi, amarantha ''tam protein'' kaynağı özelliğini kazandırır diyerek konuşmasını sürdüren Ünlüdağ, “Ayrıca vitamin bakımından da oldukça yüksek olan bu bitki içeriğinde B2 vitamini (riboflavin), folik asit, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko açısından da oldukça zengindir. Amaranth'da doğal olarak bulunan Skualen, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksıdandır. Amaranthgluten içermez ve kötü kolesterolü düşürmede neredeyse yulaf kadar etkilidir” dedi.

BAĞIRSAKLARA FAYDALIDIR

Tuğçe Ünlüdağ konuşmasının sonunda ise, “Yulafın gluten içeriğinden dolayı glutenintolerayonu olanlar veya yulafı sevmeyenler de için iyi bir alternatif olabilir. Amaranth'ın, hıpergliseminin önlenmesine yardımcı olabileceği ve diyabete bağlı komplikasyonları azaltabilir. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklara oldukça faydalıdır. 2 çorba kaşığı amaranth 1 ince dilim ekmek kadar kalori içeriğine sahiptir. Haşlayarak salatalara, çorbalara, pilav yerine veya dolmalarda kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.