Aort Anevrizması balon gibi patlayabilir

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güzeloğlu; ‘Aort anevrizması nedir?’, ‘Belirtileri nelerdir?’, ‘Kimlerde görülür?’, ‘Tedavi yöntemleri nelerdir?’ konularında açıklamalarda bulundu

Aort Anevrizması balon gibi patlayabilir
05 Eylül 2017 Salı 11:38

AORT ANEVRİZMASI NEDİR?
Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güzeloğlu, yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Kalpten çıkan ve tüm vücudumuza kanı dağıtan aort damarının herhangi bir düzeyinde yüzde 50 ve üzerinde çap artışı olması, damar genişlemesi veya anevrizma olarak tanımlanır.
ORTALAMA AORT DAMAR ÇAPI 1,5-2 SANTİMETREDİR
Örneğin karın seviyesinde ortalama aort damar çapı 1,5-2 santimetredir. Bu çapın 3,0 santimetre ve üzerinde olması durumunda aort anevrizmasından bahsedilir.
RİSK FAKTÖRLERİ
Aort anevrizması için risk faktörleri aile öyküsü, erkek cinsiyet, yaş, sigara kullanımı ve hipertansiyondur. Hiperlipidemi ve kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) diğer risk faktörleridir.
UZUN YILLAR KLİNİK ŞİKAYET OLUŞMAYABİLİR
Damar genişlemesine bağlı damarın yırtılma riski damarın genişliği ile doğru orantılıdır. Damar genişlemesine bağlı uzun yıllar hastada herhangi bir klinik şikayet oluşmayabilir. Bu dönemde anevrizma çapında büyüme yaklaşık 1,2-2 milimetre/yıl‘dır.
BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE MANYETİK REZONANS
Hastaların tanıları en sık başka bir nedenle yapılan görüntüleme testleri esnasında konur. Karın ve bacak bölgesi atardamar genişlemelerinin tanı ve izleminde ultrasonografi risksiz ve düşük maliyetli bir araçtır. Genel olarak aort anevrizmalarının ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmesi için günümüzde en sık kullanılan yöntemler bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemedir.
SİGARA KULLANAN 65 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLER
Aort anevrizmasının yırtılmasına bağlı ameliyat edilen hastaların ciddi ameliyat sırası ve sonraki ilk bir aylık dönemde kaybedilme riskleri nedeniyle böyle bir olay meydana gelmeden önce hastalığın tanınması ve tedavi edilmesi amacı ile riskli gruptaki bireylerde (özellikle sigara kullanan 65 yaş üstü erkek hastalarda) tarama yapılması önerilmektedir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Anevrizmanın yerine ve büyüklüğüne göre medikal olarak takip edilebilir veya cerrahi ve endovaskuler (damar içi) girişimlerle tedavi edilebilir. Günümüzde aortanın kalpten çıkan ilk bölümünün genişlemesinde halen açık cerrahi tek tedavi seçeneğidir. Aortanın diğer bölgelerindeki damar genişlemelerinde ise eğer aort damarı yapısı uygunsa ilk tedavi seçeneği endovaskuler uygulamalardır.
ENDOVASKULER ONARIMIN AVANTAJI
Aort anevrizmalarının endovaskuler onarımının en büyük avantajı daha az invaziv olması ve ameliyat sonrası iyileşme döneminin daha kısa olmasıdır. Fakat bu tekniğinde kendine has riskleri mevcuttur.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Özet olarak aort damar genişlemelerinin özellikle riskli grup hastaların taraması ile hastalık bulgu vermeden saptanması ve tedavi edilmesi çok önemlidir.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.