AŞI HER ÇOCUK İÇİN YAŞAMSALDIR

Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyada bu yıl ilk kez 22-27 Nisan günleri arasında düzenlenen Dünya Aşı Haftası hakkında bilgi veren Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, "Aşı her çocuk için yaşamsaldır" dedi. Aşı haftası etkinliklerinin amacının toplumun ve aşı personelinin duyarlılığının arttırılması olduğunu belirten Palak, hafta boyunca aşının önemi hakkında çeşitli etkinlik ve çalışmalar yaptıklarını söyledi

AŞI HER ÇOCUK İÇİN YAŞAMSALDIR
27 Nisan 2013 Cumartesi 08:29

 Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyada bu yıl ilk kez 22-27 Nisan günleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, "Aşı her çocuk için yaşamsaldır. Aşısız çocuk kalmasın" diye konuştu.

AŞI HAFTASI ETKİNLİKLERİ ANLATILDI
Bu yıl ilk kez düzenlenen Dünya Aşı Haftası etkinliklerinde asıl amacın Sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığın artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının artması, aşı programına eklenen Hepatit A ve suçiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde aşılama talebinin artırılması olduğunu belirten Olcay Palak, şunları kaydetti:
ÜLKEMİZDE 1985 YILINDAN BERİ YÜRÜTÜLÜYOR
"Ülke genelinde 1985 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) adı altında aşı çalışmaları yürütülmekte. Doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliyomelit, Hepatit A, Hepatit B, Hemofilus İnfluenza Tip B, Pnömokok, Suçiçeği gibi 13 hastalığa karşı aşılanması ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıklarının engellemesi amaçlanmaktadır."
HER YAŞ GRUBU AŞILANMALI
Palak açıklamasında, aşıların sadece bebek ve çocuklar için değil, birçok erişkinin de aşılanması gerektiğini belirterek, "Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar sebebiyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır” dedi.
GBP BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPTI
Ülkemizde GBP kapsamında başarılı çalışmalar yapıldığını kaydeden Palak "Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, bağlı olarak aşı ile korunulabilir hastalıkların görülme oranı ve hastalık nedeniyle ölüm oranlarında belirgin düşüşler var. Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan Çiçek hastalığının 1977 yılından itibaren tamamen yok edildiği belirtilirken, hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur" diye konuştu.
BİRÇOK HASTALIK YOK EDİLDİ
Suçiçeği dışında önemli bir çocuk hastalığı ve bulaşıcı bir hastalık olan Çocuk Felci hastalığına karşı da dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapıldığının altını çizen Palak, hastalığın yok edilme aşamasına geldiğini belirtti. Dünyada 1988 yılında vaka sayısının 350 bin olduğu 2012 yılında ise vaka sayısının 223 olduğu bilgisini veren Palak, ülkemizde en son 1998 yılında 26 çocuk felci hastalığı vakası görüldüğüne dikkat çekti. Bunun yanında ülkemizde 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan eliminasyon programı kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama kampanyaları ve yüksek rutin aşılama oranları ile kızamık vaka sayılarında çok büyük düşüler olduğunu kaydeden Palak, "Yılda 30 bin üzerinde vaka görülürken 2008-2012 yıllarında görülen az sayıdaki vakaların tamamının yurt dışı kaynaklı" olduğu bilgisini verdi.
AŞILAR ÜCRETSİZ
Aşıların Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak yapıldığını belirten Palak, Aşı Haftasının aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki bilinci artırmak ve her çocuğun aşılanması gerektiği mesajını topluma ulaştırmak amacıyla her yıl düzenleneceğini belirtti. Palak, Çerkezköy'de de özellikle köy ve beldelerde sağlık ekipleri tarafından yapılan taramalarda aşısız çocuk kalmaması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.