Bahar alerjisi olanlar dikkat!

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir, bahar ayı alerjileri konusunda uyardı. Dr. Handemir, bahar ayı alerjilerinin belirtileri ve bu alerjilere karşı alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendirmelerde bulundu

Bahar alerjisi olanlar dikkat!
18 Nisan 2016 Pazartesi 08:26

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir, bahar ayı alerjileri konusunda uyardı. Dr. Handemir, bahar ayı alerjilerinin belirtileri ve bu alerjilere karşı alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendirmelerde bulundu

POLEN MİKTARINA BAĞLI OLARAK DEĞŞİKLİK GÖSTERİR

Bahar aylarının, alerjilerin en yoğun yaşandığı dönem olduğunu belirten Dr. Handemir, “Birçok ağaç poleni -meşe, karaağaç, zeytin, sedir, ceviz gibi- ve çim poleni de hem ciltte kontakt urtikere hem de alerjik rinit ve solunum yolu alerjilerinin artmasına yol açar. Atopi dediğimiz alerjik yatkınlığı olan insanlarda havadaki polenler soluma yoluyla öncelikle buruna yerleşir ve mevsimsel yakınmaların oluşmasına neden olur. Vücut bu madde ile karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah (histamin) üreterek alerjik belirtilerin ve hastalıkların oluşmasına sebep olur. Kişinin şikayetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma gösterebilir.” İfadelerini kullandı.

EN SIK RASTLANAN: SAMAN NEZLESİ

Saman nezlesi en sık rastlanan bahar alerjisi olduğunu dile getiren Dr. Handemir, “Burun, boğaz ve hatta gözde kaşıntı, sık hapşırma, nezle, geniz akıntısı saman nezlesi veya alerjik rinitte rastlanan yakınmalardır. Hapşırma kişilerin günlük yaşantısını etkiyecek kadar yoğun olabilir. Alerjik rinite sıklıkla kuru öksürük, nefes darlığı gibi astım belirtileri de eşlik edebilir.” dedi.

ASTIM HASTALIĞI ŞİDDETLENEBİLİR

Astım hastalığının da bahar aylarında şiddetlenebileceğine dikkat çeken Dr. Handemir, “Nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük, göğüste tıkanma hissi astım göstergeleri olabilir. Genellikle bu belirtiler nöbetler halinde seyreder; kendiliğinden veya tedavi ile tümüyle kontrol altına alınır. Bahar aylarında ağaç ve çim poleni dışında kedi-köpek tüyleri, iyi havalanmayan evlerde gelişen küf mantarı ve ev tozu akarı da astım belirtilerini arttırır.” açıklamalarında bulundu.

DÜZENLİ OLARAK HEKİME GİDİLMELİ

Polen alerjisi olan kişilerin bu dönemlerde yaşamlarını iyi organize etmelerini öneren Dr. Handemir, “Örneğin dış mekanlarda en az zaman geçirilme ve tatil programını bu doğrultuda yapmalıdır. Ev içinde ve araçlarda polenlere karşı önlem alınmalıdır. Astımlı hastalar özellikle bahar aylarında hekime düzenli gitmeli solunum fonksiyon testleri ve gerekli durumlarda radyolojik tetkikler ve alerji testleri ile klinik tanı netleşmelidir. Cilde uygulanan sulandırılmış alerjen ile ve özel kan testleri ile kişinin neye alerjik olduğu saptanabilir. Astımlı hastaların solunum fonksiyonları normal bulunabilir.” şeklinde konuştu.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Alerjiye karşı alınabilecek önlemlerden bahseden Dr. Handemir, bu önlemleri şu şekilde sıraladı:

“• Ev tozuna karşı, evden halıların ve toz tutacak eşyaların kaldırılması; nevresimlerin 60 derece suyla yıkanması fayda sağlar. Akarlara karşı özel üretilmiş yatak kılıfları kullanılabilir. Evin alerjik kişiden başka biri tarafından sıkça elektrik süpürgesi ile temizlenmesi, akarlara maruziyeti azaltabilir.

• Polen alerjisi olanların, polenlerin yoğun olduğu dönemde dış ortamda çok bulunmamaları ya da maske takmaları önemlidir. Araba ve evde cam açmak yerine filtresi iyi olan klimaların kullanılması ve filtreleri belirli aralıklarla değiştirilmesi önerilir. Polenler çoğunlukla sabah saatlerinde yoğun olarak yayıldıklarından bu vakitlerde evi havalandırmak amacıyla cam açılması önerilmemektedir. 

• Dışarıdan eve gelindiğinde giysiler değiştirilerek yıkanmalıdır. Mümkünse burun içi dahi yıkanarak banyo yapılmalıdır. Saçların yıkanması, yapışan polenlerin temizlenmesi açısından yarar sağlamaktadır. 

• Kedi ve köpek alerjisinden korunmanın en etkili yolu, bu hayvanların yanında bulunmamaktır. 

• Hamam böceği alerjisi söz konusu ise, ortalıkta yiyecek artıkları bırakmamak gerekir. Evde hamam böceği olduğu saptanmışsa, profesyonel ilaçlamadan yararlanılabilir. Ancak, ilaçlama hasta kişi evde yokken yapılmalı ve eve girmeden en az 2 saat önce ortam iyice havalandırılmalıdır.

• Araba ile yolculuk yapıldığında camlar kapalı tutulmalıdır. Polen tutucu hava filtreleri olan otomobillerin tercih edilmesi faydalı olacaktır. Otomobilin bakımı esnasında polen filtreleri değiştirilmelidir.

• Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder. Sıcak ve rüzgarlı günlerde ise polen yayılımı artar. Bu durumda hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıkıldığında mümkünse polen maskesi kullanılmalıdır. 

• Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir. Yine gözlerin yan taraflarını kapatan güneş gözlüklerinin faydası olabilir.”

“ALERJENDEN KAÇINMA TEDAVİNİN TEMELİDİR”

Alerjik hastalığın tedavisinde ilk yapılması gerekenin hastanın duyarlı olduğu alerjenlerle temasının önlenmesi olduğunu dile getiren Dr. Handemir, “Alerjenden kaçınma tedavinin temelidir. Çünkü birçok alerjik hastalıkta yakınmalar genellikle alerjenle teması takiben ortaya çıkmaktadır. Ancak polenler dış ortamda soluduğumuz havada var olan alerjenler olup bunlardan tümüyle uzaklaşmak olası değildir. Bu yöntemlerle maruz kalınan alerjen seviyesini bir miktar azaltabiliriz.” dedi.

“İLAÇLARIN TÜM MEVSİM BOYUNCA DÜZENLİ OLARAK KULLANILMASI GEREKMEKTEDİR”

Bu nedenle günümüzde oluşan belirti ve bulgularını kontrol altına almak için oldukça etkili ilaçlar kullanıldığını belirten Dr. Handemir, “Doktorunuz size en yararlı ilaçların seçiminde yardımcı olacaktır. Alerji ilaçlarının önleyici tür ilaçlar olduğunu ve tam etkisini göstermesi için aradan 1-2 haftanın geçebileceğini bilmeniz önemlidir. İlaçların tüm mevsim boyunca düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bu, polen yoğunluğunun düşük olduğu zamanlardaki alerji belirtilerinin kaybolduğu anlar içinde geçerlidir. Rahatsızlıkların tütün dumanı, eksoz, toz, parfüm, rüzgar, ısı değişiklikleri, enfeksiyonlar, duygusal ve hormonal etkenler, ve alkolün etkisi altında oldukça kuvvetlenip artabileceğini bilmeniz çok önemlidir. Bu ilaçlar mevcut bulgulara göre değişmektedir. Örneğin burun nezlesinde anti-alerjik ilaçlar ve burun spreyleri, astımda hava yollarını genişletici ve tedavi edici ağızdan spreyler ve tabletler, derideki lezyonlarda antialerjik ilaçlara ilaveten kremler etkili olmaktadır.” bilgilerini verdi.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.