Baş dönmenizin sebebi ne?

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde tam zamanlı olarak hasta kabulüne başlayan Kulak – Burun – Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Ömer Suha Vardareli, baş dönmesi şikayetlerinin iç kulaktaki kristallerin oynamasından kaynaklanabileceğini ifade etti. Dr. Vardareli, “İç kulak kristallerinin oynaması tüm baş dönmelerinin yüzde 30’unu oluşturmaktadır.” dedi ve hastalığın tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu

Baş dönmenizin sebebi ne?
05 Ocak 2017 Perşembe 17:23

TAM ZAMANLI HASTA KABULÜNE BAŞLADI
Daha önce Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Niğde Devlet Hastanesi, Çankırı Devlet Hastanesi, Niğde Bor Devlet Hastanesi, Çerkezköy Devlet Hastanesi ve Çorlu Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde görev yapan; tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, ihtisasını ise Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan KBB Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Suha Vardareli, Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde tam zamanlı olarak hasta kabulüne başladı.
İÇ KULAK KRİSTALLERİNİZ OYNAMIŞ OLABİLİR
Yeni hizmet yerinde baş dönmeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Vardareli, “Baş dönmelerinizin kaynağı iç kulak kristalleri olabilir.” diyerek, “Toplum içinde iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen ‘Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo (BPPV)’ başın pozisyon değiştirmesiyle aniden ortaya çıkan, kısa süren ve tüm dünyayı başınıza yıkma hissi veren bir baş dönmesidir. BPPV adını; düzelebilmesi (benign), ataklarla gelmesi (paroksismal), başın belirli pozisyonlarıyla ortaya çıkması (pozisyonel) gibi özelliklerinden alır.” açıklamalarında bulundu.
EN SIK GÖRÜLEN NEDENDİR
BPPV’nin en sık görülen baş dönmesi nedeni olduğuna değinen Dr. Vardareli, “İç kulak kristallerinin oynaması tüm baş dönmelerinin yüzde 30’unu oluşturmaktadır ve tüm baş dönmeleri içinde en sık görülenidir. Bu denli sık görülen bir hastalık olmasına rağmen hale tanısı gecikebilmekte ve gereksiz tedaviler uygulanabilmektedir.” bilgilerini verdi.
BULANTI VE KUSMA EŞLİK EDER
Kulak içi kristallerinin oynamasından kaynaklanan baş dönmesine sıklıkla bulantı ve kusmanın eşlik ettiğini dile getiren Dr. Vardareli, “Yatakta bir taraftan diğer tarafa dönerken, mutfakta en üstteki rafta bulunan kaseyi almak için başını kaldırıp uzanırken ya da ayakkabı bağlamak için öne doğru eğilirken ani başlayan ve saniyeler süren, şiddetli, etraf döner tarzda baş dönmesiyle birlikte bulantı, kusma, çarpıntı gibi yakınmalar bu hastaların tipik öyküsüdür. Hastalar, dünyanın başlarına yıkıldığını zanneder. Baş dönmesinin şiddetli fazı sıklıkla 1 dakikadan az hatta saniyeler sürer.” ifadelerini kullandı.
TANISI VE TEDAVİ YÖNTEMİ
İç kulak kristallerinin oynaması (BPPV)’nın oluşumuna etki eden faktörler ve tedavi yöntemleri hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Vardareli, “Bilindiği üzere, iç kulak denge organımızdır. Burada yer alan üç adet ‘yarım daire kanallarında’ gözle görülemeyecek bir takım kristaller vardır. Uzun süreli yatak istirahatleri, kafaya alınan darbeler, uzun süren yolculuklar, yakın zamanda geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok nedenle bu kristaller yerinden oynayarak baş dönmesi atağının başlamasına neden olur. Ani baş hareketleriyle bu kristaller yer değiştirerek baş dönmesi atağını tetikler. Tanısı, hastanın başına belli pozisyonlar verdirilerek yapılan manevralarla olur. İlaç tedavisine gerek yoktur. Hastalara bazı pozisyon kısıtlamaları önerilir. Bazen tek seferde yapılan manevrayla hastalık iyileşmeyebilir. Bu durumda 2 – 3 gün sonra hasta kontrole çağırılarak manevralar tekrar edilebilir.” dedi.
Haber: Uğur Kılıç
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.