Beyin tümörü hakkında bilinmesi gerekenler

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kamran Aghayev, beyin tümörlerinin çeşitleri, belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu

Beyin tümörü hakkında bilinmesi gerekenler
26 Ağustos 2016 Cuma 08:59

BEYİN TÜMÖRÜ NEDİR?
 
Beyindeki normal hücrelerin anormalleşerek büyümesi sonucunda kötü huylu ve iyi huylu olarak kitleleşen yapıların beyin tümörleri olarak nitelendirildiğini belirten Dr. Aghayev, “Bu sonradan meydana gelen kitle kafatası içi basıncının artmasına sebep olarak beyin üzerine baskı yapmaya başlar ve birtakım olumsuz belirtiler gösterir. Beyin tümörleri yeni doğan çocuklar dahil olmak üzere tüm yaş dönemlerinde görülebilir.” dedi.
 
İYİ HUYLU TÜMÖRLER
 
İyi huylu tümörlerin beyin dokusundan kolaylıkla ayrılabildiğini ve tamamına yakınının çıkartılabildiğini dile getiren Dr. Aghayev, “Bu nedenle operasyon sonrası sonuçları iyidir. Ancak tümör her ne kadar iyi huylu da olsa beyinde bulunduğu bölge hayati önem taşıyan bir bölge ise ameliyat sonrası sonuçlar maalesef yüz güldürücü olmayabilir. Yavaş üreme hızına sahip olmalarına rağmen öldürücü olmasalar dahi vücutta kalıcı harabiyete ve işlev bozukluklarına sebep olabilirler.” bilgisini verdi. 
 
KÖTÜ HUYLU TÜMÖRLER
 
Kötü huylu tümörlerin ise çok hızlı üreyen ve operasyonla tamamen alınması oldukça zor olan tümörler olduğuna dikkat çeken Dr. Aghayev, “Opere edilseler dahi belli bir süreçten sonra tekrar nüksederek beyne baskı yapmaya devam ederler. Dolayısıyla operasyondan sonra ektedovilere (ışın,kemoterapi vs.) gerek kalıyor.” diye konuştu.
 
BELİRTİLER NELERDİR?
 
Beyin tümörü belirtileri, tümörün boyutuna, tipine ve yerleşimine bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söyleyen Dr. Aghayev, “ Tümörün bir sinire baskı yapması veya beynin belli bir alanına zarar vermesi ile belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtiler, beyin şiştiği veya kafa içinde sıvı arttığında da oluşabilmektedir. Beyin tümörlerinin en sık rastlanan belirtileri şunlardır:
 
Baş ağrıları (genellikle sabahları daha kötüdür).
Mide bulantısı veya kusma.
Konuşma, görme veya işitmede değişiklikler.
Denge ve yürüme problemleri.
Duygu durum, kişilik veya konsantre olma yeteneğinde değişiklikler.
Hafıza problemleri.
Kas seğirmesi veya kasılması (nöbetler veya havaleler).
Kol veya bacaklarda hissizlik veya karıncalanma.
Bu belirtiler bir beyin tümörünün kesin belirtileri değildir. Başka durumlar da bu belirtilere neden olabilir. Belirtileri olan kişiler mümkün olduğunca çabuk doktora gitmelidirler. Sadece bir doktor problemi teşhis ve tedavi edebilir.” ifadelerini kullandı.
 
HER BAŞ AĞRISI BEYİN TÜMÖRÜNÜ MÜ İŞARET EDER, İLK İŞARET BAŞ AĞRISI MIDIR?
 
Baş ağrısı ve kusmanın uzun sürelerdir var olması ön planda migren gibi tümör dışı patolojileri düşündürdüğünü belirten Dr. Aghayev, “Ancak beynin kendisi ağrıya hassas bir organ olmadığından beyinde gelişen bir tümör beyin içerisindeki yerleşimi ile uyumlu olarak belirli bir büyüklüğe erişene kadar pek baş ağrısına sebep olmaz. Özellikle büyüme hızı fazla tümörlerde baş ağrısı ve diğer belirtiler daha sık ve gürültülü görülürken yavaş gelişen beyin tümörlerinde beyin adapte olarak tümöre yer açabilir. Bu takdirde çok büyük boyutlarda dahi baş ağrısı hastada görülmeyebilir.” dedi.
 
BEYİN TÜMÖRÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
 
“Eğer kişide beyin tümörünü düşündüren belirtiler varsa, doktor şu işlemlerin birini veya daha fazlasını uygulayabilir:
 
Fiziksel muayene:  Doktor, genel sağlık işaretlerini kontrol eder.
 
Nörolojik muayene: Doktor, uyanıklık, kas gücü, koordinasyon, refleksler ve ağrıya cevabı kontrol eder. Doktor aynı zamanda, göz ve beyni birleştiren sinir üzerine bir tümör basısı nedeniyle oluşan bir şişlik olup olmadığını anlamak için gözü de muayene eder.
 
CT tarama: Başın bir dizi detaylı resmini çeken, bilgisayara bağlanmış bir röntgen ışınları ile çalışan bir cihazıdır. Filmlerde beynin daha net çıkabilmesi için, özel kontrast bir madde hastaya enjekte edilir. Filmler, beyinde tümörü gösterebilir.
 
MRI: Bilgisayara bağlı güçlü bir mıknatıstır ve vücut içinin ayrıntılı görüntülerini verir. Bu görüntüler bir monitörde izlenir ve basılabilir. Bazen, beyin dokusundaki farkları göstermeye yardım etmek için özel bir madde enjekte edilir.”
 
BEYİN TÜMÖRLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
 
“Beyin tümörlerinin günümüzde pek çok tedavisi mevcut olmakla beraber ana başlıklar halinde özetlersek:
 
Birinci seçenek Cerrahi; Tümörün en hızlı ve en etkili bir şekilde vücuttan alınarak yok edilmesi ancak cerrahi ile gerçekleştirilebilir.
 
İkinci başvurduğumuz yöntem Radyoterapi; Özellikle kötü huylu beyin tümörlerinde cerrahi sonrası ek tedavi olarak uygulanır.
 
Üçüncü yöntem ise Kemoterapi; Yine kötü huylu beyin tümörlerinde cerrahi tedaviye ek olarak radyoterapi ile birlikte yapılır.”
 
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.