Beyinde hastalık yoksa da beyin kanaması gerçekleşebilir

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde hasta kabule başlayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serhat Aydıner, beyin kanamaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Beyin kanamasının, beynin kendi dokusu içine, içinde bulunan boşluklara veya zarların arasına olan kanamaların hepsine verilen genel isim olduğunu ifade eden Dr. Aydıner, beyin kanamalarının nedenleri hakkında açıklamalar yaptı.

Beyinde hastalık yoksa da beyin kanaması gerçekleşebilir
04 Nisan 2018 Çarşamba 14:52

BEYİN KANAMASI NEDİR?
“Beyin kanaması, beynin kendi dokusunun içine, içinde bulunan boşluklara veya zarların arasına olan kanamaların hepsine verilen genel isimdir. Kanamaların tehlikesi ve seyri hastanın yaşına, sistemik hastalıkların olup olmamasına, kanamanın yerine ve büyüklüğüne, kullandığı ilaçlara, tanısının erken veya geç konmasına göre gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir.”

KANAMALARIN NEDENLERİ
Beyin kanamalarının, nedeni bilinmeyen kanamalar ve nedeni bilinen kanamalar olarak iki grupta incelenebileceğini ifade eden Dr. Aydıner; nedeni bilinmeyen kanamaların, beyninde hiçbir hastalık veya anamoli olmadığı halde sağlıklı bir insanda da olabilen, kendiliğinden gelişen kanamalar olduğuna dikkat çekti. Nedeni bilinen kanamaları da kendi içerisinde sınıflandıran Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serhat Aydıner, bunları şu şekilde açıkladı:

TRAVMA
“Travma (kaza) sonucu olan muhtelif kanamalardır. Bu kanamaların hepsi olmasa da büyük kısmı acil cerrahi girişimini gerektirir.

HİPERTANSİYON
Hipertansiyona bağlı kanamalardır.

DAMARSAL YAPI BOZUKLUĞU
Damarsal yapı bozukluğu olan kanamalardır. Bunda da damar yapısında doğumsal olan yapı bozukluğu vardır. Damar duvarında olan bölgesel zayıflık nedeniyle damarda balonlaşma olur. Balon yırtılırsa kanama oluşur. Arteriovenöz malformasyonlar (AVM)olarak tanımlanan anomoni, doğumsal büyük damarlarda olan yumak şeklinde anomonlerdir. AVM'lerin erken tanısı yapılsa bile hepsinin cerrahi endikasyonu yoktur. Kanamaya sebep olan tüm AVM'lerin operasyon endikasyonu vardır. Gerek AVM'ler gerekse anevrizmalar yakın zamana kadar açık cerrahi girişimiyle müdahale edilse de şimdi endevasküler cerrahi denen yöntemle tedavi ediliyor. Burada damardan (kasıktan) sokulan patater ile anormal damarlar kapatılıyor veya anevrizmanın kubbesi bir maddeyle dolduruluyor.

İLAÇLAR
İlaçlara bağlı olarak da beyin içinde kanamalar oluşabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç alanlarda nispeten sık görülebilir. Bu nedenle bu tip ilaçları kullananların sık sık kan değerlerine baktırmaları önemlidir. Bunun sıklığı, ilacı başlatan hekim tarafından hasta bilgilendirmeli ve sıkı takip edilmelidir.

DAMAR DUVARLARI
Damar duvarını tutan mikrobik hastalıklarda da kanama oluşabilir.

BEYİN TÜMÖRLERİ
Beyin tümörlerinde de kendiliğinden kanama gelişebilir. Erken dönemde kanamanın altında yatan etken tümörü hemen saptayamayabiliriz. Kontrollerde saptanabilir.

TANI VE TEDAVİ
Tanıda hastanın muayenesi ve tetkik yöntemleri uygulanır. Acil tanıda ilk tercih edilen yöntem bilgisayarlı beyin tomografisidir. Çok büyük çoğunlukla acil MR gerekmez. Halk arasında en büyük yanılgı en üstün tetkikin yapılmasını istemeleridir. Her tanı yönteminin diğerlerine göre üstünlüğü vardır. Yani ‘En üstün yöntemi kullanalım, her şey açıklansın’ düşüncesi doğru değildir. Bu konuda hekim ne aradığına bakarak tetkik yöntemlerini belli bir sırada ister.

Her hasta tek başına her yönle değerlendirilerek en uygun tedavi uygulanır. Ayrıca tüm beyin kanamaları opere edilmez. İlaç tedavine alınarak da tedavi edilen hastalarda çok iyi sonuçlar alınabiliyor. Beyindeki kanamanın yeri hangi yöntemi kullanacağımızı belirler. Örneğin; beynin deri yerleşimi kanamaları opere edilmez. Bunun nedeni kanamayı boşaltacağız diye beyinde büyük hasara neden olabilmemizdir.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.