Böbrek sağlığı ve beslenme

Türk Böbrek Vakfı ile Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen ‘Böbrek Sağlığı ve Beslenme’ konulu seminer, Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencilerine aktarıldı. Seminerde, “Sağlıklı olmak için nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz?” gibi soruların cevapları öğrencilere anlatıldı

Böbrek sağlığı ve beslenme
11 Mart 2016 Cuma 16:12

PAKİZE NARİN ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE ANLATILDI

Türk Böbrek Vakfı ile Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen ‘Böbrek Sağlığı ve Beslenme’ konulu seminer, Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi çok amaçlı salonunda gerçekleştirildi. 3 seans halinde gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Ali Ardağ katılırken; Dr. Onur Durmaz ve Dyt. Nazmiye Seymen de öğrencilerin sorularını yanıtladı.

“ÖLÇÜLÜ VE DENGELİ BESLENEREK İSTEDİĞİMİZ HER ŞEYİ YİYEBİLİRİZ”

İnsanların, yaşamlarında gerçekleştirmek istedikleri şeyler için öncelikle sağlıklı olmaya ihtiyaç duyduklarını belirten Ardağ, sağlıklı bir birey olarak kalma yolunda beslenmenin büyük bir önemi olduğuna dikkat çekti. Ardağ, “Ölçülü ve dengeli beslenerek istediğimiz her şeyi yiyebiliriz.” diye konuştu.

BESLENME ALIŞKANLIĞI TERCİHLER BÜTÜNÜDÜR

Doğru beslenme alışkanlığının bir ‘tercihler bütünü’ olduğunu ifade eden Ardağ, “Hiçbir şey yasak değil. Her şeyden yiyeceğiz ama miktarına ve ne içerdiğine dikkat edeceğiz. Yetersiz ve dengesiz beslenirsek, gelecekte yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp ve damar hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği gibi birçok hastalığa yakalanabiliriz.” diye konuştu.

TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 19.9’U OBEZ

Türkiye nüfusunun yüzde 19.9’unun obez olduğunu dile getiren Ardağ, “Türkiye Sağlık Araştırmasına göre, Türkiye’deki obez bireylerin oranı yüzde 19.9 olarak belirlendi. Kadınların yüzde 24.5’inin, erkeklerin ise yüzde 15.3’ünün obez olduğu görüldü. Uzmanlar, tüm dünyayı tehdit eden ve giderek artan obezite konusunda uyarıyor.” ifadelerini kullandı.

“BÖBREKLERİMİZ VÜCUDUMUZU ARITMA TESİSİDİR”

Böbrek sağlığı ve beslenme konusunda bilgilendirmelerde bulunan Ardağ, öğrencilere öncelikle böbreklerin işlevinden ve neden önemli olduğundan bahsetti. Ardağ, “Böbreklerimiz vücudumuzu arıtma tesisidir.” dedi.

GÜNDE 6 GRAMDAN FAZLA TUZ TÜKETİMİ ZARARLI

Bir kişinin günde tüketmesi gereken toplam tuz miktarının 6 gram yani 1 çay kaşığı olduğuna dikkat çeken Ardağ, Türkiye’de kişi başına tüketilen tuz miktarının 18 gram olduğunu belirtti. Gereğinden fazla tuz tüketiminin neden olacağı rahatsızlıklardan da bahseden Ardağ, “Tuz, yüksek tansiyon (hipertansiyon) oluşumunda önemli bir etkendir. Kan basıncının yükselmesi; damarlarda, kalpte ve böbreklerde hastalıklara yol açar. Hastalıkların tedavisinde tuz kısıtlaması, ilaç kullanımı kadar önemlidir. Yüksek tansiyonu tetikleyen dış etkenler böbrek sağlığının da bozulmasına yol açar.” açıklamalarında bulundu.

GÜNLÜK İHTİYAÇ DUYULAN ŞEKER MİKTARI 12 ÇAY KAŞIĞI

1 günde 12 çay kaşığından fazla şeker tüketilmesinin zararlarından bahseden Ardağ, Günlük beslenmemizde yediklerimizin bir kısmı şekere dönüşerek vücudumuzun ihtiyacını karşılar. Şekerli besinler tükettikçe, daha fazla şeker isteriz. Şeker, bağımlılık yapar. Aşırı şeker tüketimi dişlerimizi çürütür, aşırı kilo almamıza, cildimizde bozukluklara ve unutkanlığa yol açar.” bilgilerini verdi.

ÖĞRENCİLERE TAVSİYELERDE BULUNDU

Böbrek sağlığı, beslenme ve sağlıklı hayat tarzıyla ilgili bazı tavsiyelerde bulunan Ardağ, “Gıda alışverişlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini, bunun ailenizin sağlığı için ne kadar önemli olduğunu aile fertlerinize anlatın. Mevsiminde, meyve ve bol bol taze sebze yiyin. Günde en az 8 bardak su için. Gazlı meşrubat, buzu çay, kutulanmış meyve suları yerine ayran, süt veya evde yapılmış limonata içebilirsiniz. Çay içmeyi seviyorsanız, çayınıza 1’den fazla şeker atmayın. Şekerli çay, gazlı içeceklerden daha zararlıdır. Yemeğinize fazladan tuz eklemeyin. Canınız abur cubur isterse, tuzda ve yağda kavrulmamış 1 çay bardağı kadar kuruyemiş yiyebilirsiniz. Gün boyu bilgisayarın, tabletin ya da televizyonun karşısında zaman geçirmeyin. Her fırsatta hareket edin, sevdiğiniz sporu yapın, ip atlayın, koşun, top oynayın. Yediğiniz besinlerin, içtiğiniz içeceklerin paketlerindeki “İçindekiler” bölümü ile “Besin Değerleri” tablolarını okuma alışkanlığı edinin ve ailelerinizi de bu konuda bilgilendirin. Tuvalete gitmeniz gerektiğinde asla ertelemeyin, tuvaletinizi tutmayın. Tuvaletinizi tutarsanız; idrar kesesinin normal gücü bozulur. idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek hastalıkları gelişir ve idrarınız böbreklere geri kaçabilir.” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLADILAR

Konuşmacı Ali Ardağ’ın gerçekleştirdiği slayt sunumunun ardından, Dr. Onur Durmaz ve Dyt. Nazmiye Seymen, Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencilerin böbrek sağlığı ve beslenmeyle ilgili merak ettikleri soruları yanıtladı.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.