Bronkoskopi nedir?

Bronkoskopi hakkında bilgilendirmede bulunan Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir, “Bronkoskopi İlk kez 1897 yılında Gustav Killian tarafından uygulanmıştır. Bronkoskopi hastanın hekim ile yüksek düzeyde işbirliğini gerektirdiğinden her şeyden önce hastaya yapılacak bronkoskopinin amacı, yapılmaması durumunda olası kayıplar ve işlemin nasıl uygulanacağı detaylı bir biçimde anlatılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılan fiberoptik bronkoskopi öncesi hastaya en az 6 saat aç kalması önerilir” dedi.

Bronkoskopi nedir?
04 Ağustos 2015 Salı 09:02

İLK KEZ 1897 YILINDA UYGULANMIŞ

 

Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir, Bronkoskopi hakkında açıklamalarda bulundu. Hademir yaptığı konuşmada, “Bronkoskopi İlk kez 1897 yılında Gustav Killian tarafından uygulanmıştır. O tarihte rigid (sert boru şeklinde) bronkoskoplarla uygulanmaya başlanan bu işlem, 1970'li yıllarda Ikeda tarafından geliştirilerek cihazın (bükülebilir) fleksibl olmasından sonra günümüzde özel durumlar haricinde bu tarz bükülebilir bronkoskoplarla ve lokal anestezi altında uygulanmaktadır” diye konuştu.

 

TÜMÖR HÜCRELERİNİN VARLIĞI İNCELENEBİLİR

 

Çok genel bir tanımlama ile bronkoskopi havayollarının yani bronş ağacının içerden görüntülenmesi işlevini görmektedir diyerek konuşmasını sürdüren Bahar Özçelik Handemir, “Bu işlem esnasında bronş ağacının anatomisi incelenir ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilir. Bugün için yaygın olarak kullanılan bronkoskoplar fleksibl özellikte olup bu cihazlarda hastanın bronş ağacına giren kısım oldukça incedir ve bu sayede hastada fazla bir rahatsızlık hissi uyandırmaz. Cihazın uç kısmında yer alan mercek ile havayollarından alınan görüntü fiberoptik sistem ve bu sisteme ilave edilen bir kamera ile monitörden izlenir. Ucunda ufak bir pens bulunan bükülebilir bir telle görülen hastalıklı bir odaktan ufak bir doku parçası alınır. Buna biyopsi diyoruz. Bu doku parçası laboratuvara gönderilerek mikroskopla tetkik edilir. Biyopsi ile elde edilen patolojik bulgu, hastalıkların, özellikle akciğer kanserinin teşhisinde çok önem taşır, fırçalama ile materyal elde edilebilir, ya da bronş ağacına serum fizyolojik verilip geri çekilerek elde edilen bu sıvıda bakteri veya tümör hücrelerinin varlığı incelenebilir” dedi.

 

2 ANA NEDENLE BRONKOSKOPİ YAPILIR

 

Kimlere bronkoskopi yapılmalı sorusunu da cevaplandıran Dr.Handemir, “Bronkoskopi iki ana nedenle yapılır; 1. Tanı amaçlı: Çeşitli nedenlerle çekilmiş akciğer grafisi ya da bilgisayarlı tomografide anormal bulgular saptandığında, 2 haftadan uzun süren ve doğrudan ses tellerinin bir hastalığı düşünülmemiş ses kısıklığı varlığında, nedeni açıklanamamış ve uzun süredir devam eden öksürük varlığında, öksürükle birlikte kanlı balgam ya da kan tükürme durumunda, patolojik ve mikrobiyolojik örnek alınması amacıyla uygulanır.

2. Tedavi amaçlı: Havayollarındaki yabancı cisimleri çıkarmak amacıyla, nefes borusu veya ana bronşlardan kaynaklanan iyi ya da kötü huylu tümörlerin girişimsel bronkoskopi uygulamaları yani lazer, argon plazma koter, elektrokoter, kriyokoter ile tümörün çıkarılması amacıyla, nefes borusu ve ana bronşların çeşitli nedenlerle oluşmuş darlıklarının tedavisi için stent uygulaması amacıyla, terapötik bronkoskopi uygulanır” ifadelerini kullandı.

 

GECE 12 DEN SONRA YEME İÇME KESİLİR

 

Bronkoskopi öncesi hastanın hazırlanması hakkında da bilgi veren Göğüs Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir şunları söyledi; “Bronkoskopi hastanın hekim ile yüksek düzeyde işbirliğini gerektirdiğinden her şeyden önce hastaya yapılacak bronkoskopinin amacı, yapılmaması durumunda olası kayıplar ve işlemin nasıl uygulanacağı detaylı bir biçimde anlatılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılan fiberoptik bronkoskopi öncesi hastaya en az 6 saat aç kalması önerilir. Bu amaçla eğer işlem sabah yapılacaksa gece 24:00 ten itibaren yeme ve içme kesilir”

 

REFAKATÇİ EŞLİĞİNDE EVİNE GİTMELİDİR

 

Handemir konuşmasının sonunda ise, “Bronkoskopi odasına alınan hastanın ağız ve boğazı bir sprey yardımıyla uyuşturulur. Burada yapılan lokal anestezinin amacı öksürük ve öğürtü refleksini baskılamak hastanın endoskopun ağzına girmesi ile oluşacak bulantı hissini ortadan kaldırmaktır. Bronkoskopi esnasında ağrı olmaz bu nedenle yapılan anestezi ağrıya yönelik değildir. Ağız ve boğaz uyuşturulduktan sonra eğer gerekiyorsa sedasyon (sakinleştirme) sağlamak amacıyla damar yoluyla bir iğne daha yapılarak hemen arkasından bronkoskop ağız ya da burundan önce gırtlak ve buradan ses tellerinin arasından ana hava yoluna (trakea) ilerletilir. Bu esnada hastanın ses tellerinin hareketleri ve anatomisi de incelenir. Bronkoskopun havayoluna ilk girişi esnasında ve uygulama sırasında zaman zaman öksürük olabilir. Öksürüğü baskılamak için ise bronkoskop içinden lokal anestezik madde verilerek uygulamaya devam edilir. Bronkoskop içersinden biyopsi alınabilir, lavaj yani yıkama yapılabilir ve elde edilen materyaller bakteriyolojik ve sito-patolojik incelemeye gönderilebilir. Fleksibl bronkoskopi işlemi ortalama 10-12 dakika sürmektedir. İşlem sonrası takiplere göre hasta evine gönderilebilir. İşlem sonrasında ağız ve boğaz uyuşuk durumda olduğundan 2 saat boyunca hasta yememeli ve içmemelidir, yatıştırıcı ilaç kullanıldığından araba kullanmamalı ve refakatçisi eşliğinde evine gitmelidir” dedi.

 

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.