Burun Estetiği Operasyonu

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hekimi Op. Dr. Abdurrahman Tokmak, Burun Estetiği (Rhinoplasti) hakkında bilgilendirmelerde bulundu

Burun Estetiği Operasyonu
12 Ağustos 2015 Çarşamba 16:52

 BURUN AMELİYATININ KAPSAMI

Burun estetiği operasyonunun kapsamları hakkında açıklamalar yapan Op. Dr. Abdurrahman Tokmak, “Burun estetiği ameliyatı burna yeni şekil vermek için uygulanır. Burun ucu kaldırılıp indirilebilir, burun ucu inceltilip sivriltilebilir veya tam tersi kalınlaştırılabilir. Burunda sağa sola eğrilikler varsa düzeltilebilir, burun sırtı çökükse dolgunlaştırılabilir, kambursa fazlalıkları alınabilir, burun delikleri büyükse küçültülebilir, asimetri varsa düzeltilebilir. Burnun şekli ile ilgili problemlerin yanı sıra septumdeviasyonu adı verilen iç kıkırdak ve kemik eğrilikleri, buna bağlı nefes alma zorluğu varsa burun estetiği ameliyatı ile birlikte septumdeviasyonu ameliyatı da yapılarak nefes almada rahatlama sağlanır. İdeal burun estetiği, buruna yüz ile uyumlu doğal bir şekil vermekle birlikte nefes almayı da rahatlatmalıdır. Burun estetiği ameliyatında doğal görünüm en önemli unsurdur. İyi bir burun estetiği ameliyatı sonrası burun hem güzel olmalı, hem de ameliyat yapıldığı başkaları tarafından anlaşılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

 BURUN ESTETİĞİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Burun estetiği olmak isteyen kişilerin biyolojik ve psikolojik gelişimleri açısından sıkıntısız olmalarının gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Abdurrahman Tokmak, “Burun estetiği, gelişim çağının sona ermesiyle burun şeklinin son halini almasından itibaren yapılabilir. Bu ortalama 17-18 yaşlarına denk gelmektedir. Bu yaştan itibaren burun şeklinde bozukluğu olan kişilerde burun estetiği ameliyatı uygulanabilir. Burun estetiği adayının fiziksel gelişimini tamamlamasının yanında kişilik gelişimini de tamamlamış olması gerekir. Henüz kişiliği tam oturmamış veya kişilik problemleri olan kişiler burun ameliyatı için uygun değildir. Burun ameliyatı olacak kişinin gerçekleri doğru olarak algılayabilecek kapasiteye sahip olması, gerçek üstü beklentiler içinde olmaması gerekir. Burun estetiği, hayalperest kişilerde, örneğin, kendi burnunun hayranı olduğu bir kişiye benzetilmesini isteyen kişilerde hayal kırıklığı oluşturabilir. Çünkü herkesin yüzü, burnu farklıdır, her yüze her burun modeli olmaz.” diye konuştu.

 OPERASYON SONRASI BELİRGİN İZLER KALIR MI?

Burun estetiği operasyonu ile ilgili en sık soruların başında ‘Yüzümde iz kalır mı’ sorusunun geldiğini belirten ve bu konuya açıklık getiren Op. Dr. Abdurrahman Tokmak,“Cilt üzerinde açılan her kesik, bir iz bırakır. ‘Ameliyat izi’ denince akla büyük, çirkin dikişler geliyor. Ancak estetik burun operasyonlarında açılan kesikler ve dikişler çok daha kontrollü bir şekilde yapıldığından, gözle görülmeleri çok zordur. Açık burun operasyonlarında burnun tabanında küçük bir dikiş izi kalır. Endonazal, yani kapalı operasyonlarda ise kesikler zaten burnun içinde olduğundan bütün izler de içeride kalır. Açık operasyon yapmamızı gerektiren bir durum olursa bunu önceden hastamızla paylaşır, onu bilgilendiririz.”

BURUN AMELİYATI SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

Ameliyatın bitiminin ardından yapılması gerekenleri ve iyileşme sürecinde karşılaşılabilecek durumları sıralayan Op. Dr. Abdurrahman Tokmak şu şekilde konuştu:

“* Ameliyattan sonraki ilk hafta içinde burun deliklerinizden açık kırmızı renkli sıvı gelmesi normaldir.

* İlk hafta içinde göz çevrenizde morluklar ve yüzünüzde şişlik olması doğaldır. Bunu önlemek için başınız yukarıda olacak şekilde yatmanız gerekmektedir. Gün içinde yatmaktan çok oturun veya ayakta dolaşmayı tercih edin. Televizyon seyredip bilgisayar başında zaman geçirebilirsiniz ancak bunun gözlerinizi yoracak kadar çok olmamasına dikkat edin. Ayrıca kendinizi iyi hissediyorsanız dışarı çıkmanızda da bir sakınca yoktur.

* Aksi söylenmediği takdirde yüzünüze buz uygulaması yapmayın.

* Lütfen doktorunuz aksini söylemediği takdirde ameliyattan 48 saat sonra mutlaka duşunuzu alın. Suyun çok sıcak olmamasına, ılık veya ılıktan daha soğuk olmasına dikkat edin. Sabun ve şampuan kullanın.

* Burun temizliğinizi yaparken önce size verilen spreyle burun içinizi yıkayın. Ardından kremle doktorunuzun burnunuzda gösterdiği dikiş yerlerini kulak çubuğuyla yağlayın. Lütfen doktorunuz size söylemeden kulak çubuğuyla burnunuzun dip taraflarını temizlemeyin.

* Hapşırmak burnunuza zarar vermez. Ancak burun kanamasına neden olabilir.

* Ameliyatınızdan sonra 6-8 hafta boyunca burun deliklerinizden parça parça sümüklü, kanlı, kuru kabuklar gelebilir. Bunları temizlemek için ekstra bir şey yapmayın. Bunlar geldiği sürece krem ve spreyinizi kullanmaya devam edin. Gece yatmadan önce her iki burun deliğinize nohut büyüklüğünde krem sıkıp kuvvetlice içinize doğru çekin. Sabah kalktığınızda burnunuzu sıkmadan hafifçe sümkürerek temizleyin.

* Ameliyattan sonra 6-12 hafta koku almanız eskisi gibi olmayabilir. Kendiliğinden normale dönecektir. Ancak çok rahatsız olursanız günde 1-2 kez çekilmiş Türk kahvesi koklama egzersizleri yapabilirsiniz.

* 3-6 aya kadar burun deliklerinizde asimetriler, burun ucunda hissizlik, burun kemiğinin çıkartıldığı yerde (burun sırtı ) deri fazlalığı olabilir. Bunlar için gerekli masajları doktorunuza danışın. Lütfen arkadaşlarınızın ve yakınlarınızın önerdiği değil doktorunuzun önerdiği masajları yapın. Eğer doktorunuz masaj önermediyse bunu unuttuğu için değil ihtiyacınız olmadığı için önermemiştir.

* Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda zaman zaman burnunuzda tıkanıklık ve nefes alma problemi, burun içinde kuruluk, burnunuz sabah kalktığınız zaman şiş ve ucunun hissiz olması görülebilir. Telaşlanılacak bir durum yoktur bu şikayetleriniz zamanla geçecektir.

* Güneş gözlüğü veya başka bir gözlük kullanmak için en erken 3. ayda doktorunuza danışın. Ancak bu 3. ayda kullanabilirsiniz anlamına gelmez.

* Eğer doktorunuz size aksini söylemezse 2. haftadan sonra denize girebilir ve güneşlenebilirsiniz.

* Burnunuza dokunmaktan çekinmeyin. Ameliyattan sonra 3-6 hafta cildinizde sivilceler çıkabilir. Lütfen bunları uygun PH’lı sabunlar ve yüz temizleme jelleri ile temizleyin. 3 aydan önce sıkma tarzında cilt bakımı yaptıramazsınız.

* Aşırı güneş, hamam, sauna, solaryum operasyondan sonraki 3 ay boyunca önerilmez. Dilediğiniz zaman ılık banyo yapmakta sakınca yoktur.

* 3 ay boyunca burnunuza sert darbeler almaktan kaçınınız.

* Ameliyattan sonraki ilk 6 ay boyunca burun şeklinizde değişiklikler olacak, burun oturup daha doğal bir hale dönecektir. Özellikle erken dönemde burnunuza yönelik çevrenizin yaptığı yorumlardan etkilenmeyiz.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.