Çayın insan sağlığına etkileri

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ, çay bitkisinin insan sağlığıyla ilişkileri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Çayın sağlığa olumlu etkilerinden bahseden Dyt. Dünlüdağ, çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlara da değindi.

Çayın insan sağlığına etkileri
30 Ağustos 2016 Salı 14:39

3 ÇEŞİT ÇAY ÜRETİLİYOR
 
Çay bitkisinden ticari kullanıma uygun 3 çeşit çay üretildiğini söyleyerek açıklamalarına başlayan Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ, “Toplanan bitki eğer fermantasyona uğratılmıyorsa yeşil çay; kısmi olarak fermente ediliyorsa oolong çayı ve tam fermente ediliyorsa siyah çay olarak isimlendirilir. Çay dünya üzerinde sudan sonra en çok tüketilen içecektir.” dedi.
 
“YEŞİL ÇAYIN ANTİOKSİDAN MİKTARI DAHA FAZLADIR”
 
Çayın insan sağlığına olumlu etkilerini sıralayan Dyt. Ünlüdağ, “Sütsüz ve şekersiz içildiği sürece kalorisi yoktur. Çay flavonoidler bakımından zengindir ve flavonoidler güçlü antioksidan özelliktedirler. Özellikle yeşil çay fermantasyona uğramadığı için antioksidan miktarı daha fazladır. Bu sayede çay çeşitli kanser türlerine karşı korucuyudur. Çaya rengini veren fenolik bileşikler damar çeperini güçlendirir, koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir. Ilımlı yeşil çay içimi yağ oksidasyonunu artırarak karaciğer yağlanmasını azaltmaktadır. Ayrıca yeşil çay yapılan diyetlere yardımcı olarak zayıflamayı kolaylaştırır.” dedi ve çayın, ishale neden olan bakteriler ile dişlerdeki çürümelere neden olan bakteri plakları üzerinde etkili olduğunun tespit edildiğine dikkat çekti.
 
“GÜNDE 6 FİNCANDAN FAZLASI ZARARLI OLABİLİR”
 
Çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlara da parantez açan Dyt. Ünlüdağ, “Öte yandan günde 6 fincandan fazla çay tüketmek de sağlık açısından zararlı olabilir. Çayın içeriğinde doğal olarak kafein bulunmaktadır. Kafeinin canlandırıcı etkisi vardır. Ancak fazla tüketilmesi vücut sıvı dengesini etkileyebilir, bunun yanı sıra sinirlilik, uykusuzluk ve çarpıntıya neden olabilir. Yeşil çaydaki kafein oranı siyah çaya oranla daha düşüktür. Yemekler ile çay arasında en az 1 saat fark olmalıdır. Bu şekilde çayın demir emilimi üzerindeki olumsuz etkisi en aza indirilmiş olur.” bilgilerini verdi.
 
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.