Cildiye Uzmanı Aslan İrmet’te

Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Uzm. Dr. Melike Aslan, Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde dün hasta kabulüne başladı

Cildiye Uzmanı Aslan İrmet’te
19 Ağustos 2015 Çarşamba 16:58

 HASTA KABULÜNE BAŞLADI

Lisans eğitimini İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, ihtisasını ise İstanbul Üniversitesi’nde tamamlayan ve daha önce Uzunköprü Devlet Hastanesi’nde görev yapan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Melike Aslan’ı kadrosuna katan Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi, Çerkezköy’lü vatandaşların ihtiyaç duyduğu bir birimi daha bölgeye kazandırmış oldu.

AKNE (SİVİLCE) HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde dün hasta kabulüne başlayan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Melike Aslan, Akne (sivilce) hakkında açıklamalarda bulunurken tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler verdi.

MS 6. YÜZYILA DAYANIYOR

Açıklamalarının başında ‘Akne’nin kökenine inen Aslan, “Akne deyimi ilk olarak MS 6. yüzyılda İmparator Justinian'ın hekimi Aetius Amidenus tarafından kullanılmış, 1800’lü yıllarda tıbbi sözlüklerde yerini almıştır.” ifadelerini kullandı.

EN SIK ERGENLİK DÖNEMİNDE GÖRÜLÜYOR

Aknenin daha çok ergenlik döneminde görüldüğünü belirten Aslan, “Halk dilinde bilinen adıyla sivilce en sık ergenlik döneminde görülür ve 12 ile 24 yaş arasındaki genç insanların % 85'in etkiler. Her ne kadar genç hastalığı olduğu düşünülüyorsa da 40 yaşlarına kadar görülebilir. Ergenlikte erkeklerde daha sık rastlanırken,  erişkin dönemde kadınlarda daha sık görülür.” açıklamalarında bulundu.

ÇİKOLATA VE YAĞLI GIDALARLA İLİŞKİSİ YOK

Halk arasında ‘sivilce’ diye bilinen Aknenin oluşum nedenlerinden bahseden Aslan, “Sivilce nedenleri arasında emosyonel stres, aile öyküsü, mekanik tıkanma (parazit, dar yakalar) artmış hormonal aktivite (menstrüasyon, ergenlik),  kozmetikler ve nemlendiriciler,  anabolik steroidler, lityum, barbitürat gibi bazı ilaçlar sayılabilir. Bilinenin aksine aknenin çikolata ve yağlı gıdalarla hiçbir ilişkisi yoktur.” bilgilerini verdi.

PEK ÇOK ŞEKİLDE GÖRÜLEBİLİYOR

Aknenin oluşabileceği bölgeleri ve hangi şekillerde oluşabileceğini açıklayan Aslan, “Akne; yüz, boyun, göğüs, sırt, omuz, kollarda yerleşebilir ve iyileşme süreci aylar sürebilir. Açık komedon (siyah nokta), kapalı komedon( beyaz nokta ), papül ve püstül (irinli yaralar), nodülokistik (deri altında sert kıvamlı ağrılı büyük sivilceler) şekilde görülebilir.” diye konuştu.

TEDAVİLER HASTAYA GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Hastalığın tanısının konmasında görünüm yanı sıra, hormonal bozuklukların araştırılması ve ilaç kullanımının sorgulanmasının önemli olduğunu vurgulayan Aslan, “Akne tedavisi hastanın yaşına, cinsiyetine, aknenin yaygınlığı ve şiddetine göre değişkenlik göstermektedir.  Hafif vakalarda cilt temizliği ve bazı topikal (sürme) ilaçlar yeterli olabiliyorken, şiddetli aknede antibiyotik,  a vitamini türevleri ve hormonal tedaviler gerekebiliyor.” açıklamalarında bulundu.

YAPILMASI GEREKENLER

Sözlerine devam eden Aslan,“Bu tedaviler yanı sıra bilinmesi gerekenler ise şunlardır:

*Sabun ve deterjanlar cildin yağını temizler fakat oluşumunu azaltmaz.

*Yüzün sık yıkanması yağ dengesini bozduğundan günde sadece 2 kez yıkanması yeterlidir.

*Kurutmayan, tahriş etmeyen temizleyici ürün kullanımı tercih edilmelidir.

*Su bazlı kozmetikler, yağ bazlı olanlardan daha az siyah nokta yapar.” maddelerini sıralayarak günlük hayatta dikkat edilmesi gereken unsurlara da değindi.

UZMAN KONTROLÜNDEN GEÇİLMELİ

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Melike Aslan, “Ergenlik döneminde ortaya çıkan aknenin tedavisiz ve kendiliğinden iyileştiğini hepimiz bilmekteyiz, fakat zamanında tedavi edilmemiş, şiddetli aknenin kalıcı olabilecek bazı yan etkileri olduğunun bilincinde olmalı, tedavisi için zamanında uzmanına başvurulmalıdır.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.