Çocuklarda ateş

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Erkut Karasu, çocuklarda görülen ateş yükselmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Karasu, “Anneler ve babalar için çocuklarının ateşi, en çok endişe edilen durumların başında gelir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını doktora götürmesinin en sık nedeni ateş yüksekliğidir. Oysa ateş, enfeksiyonlara karşı verilen savaşın göstergesidir ve çoğu zaman mikrobik bir hastalığın belirtisi olabilir. Dikkatlice takip ve kontrol edilebilirse, bu yönüyle yararlıdır.” diye konuştu

Çocuklarda ateş
09 Ocak 2016 Cumartesi 15:39

 ATEŞİN NEDENLERİ

Çocuklarda ateşe en sık neden olan enfeksiyonlar arasında viral üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre, menenjit, eklem iltihabı, ishalin sayılabileceğini belirten Dr. Karasu, ateşli çocukların bir kısmında hastalığın öyküsünün sorgulanmasına ve fizik muayenesinin yapılmasına rağmen ateşin kaynağının bulanamadığına dikkat çekti.

İLK MÜDAHALE EVDE YAPILMALI

Ateş yüksekliğinin çoğu zaman daha çok akşam saatlerinde aile bireyleriyle evde otururken ateşi çıkan çocuğun her zamanki davranışlarından daha uysal ve daha yorgun bir şekilde davranması, uyuklama halinin görülmesiyle fark edildiğini dile getiren Dr. Karasu, “Akşam yemeğinde iştahsız olması veya yemek sonrası kusma görülmesi yine ateşin yükselebileceğini işaret etmektedir. Birçok aile bireyinin yaptığı en büyük yanlış çocuğun ateşi yükseldiğinde evde hiçbir müdahale yapmadan büyük bir telaş içinde acil servise başvurulmasıdır. Şu unutulmamalıdır ki ateş yüksekliğine ilk müdahale yöntemi sıvı içirilmesi, ince kıyafetler giydirilmesi ve çocuğun aktivitesinin azaltılmasıdır. Ateş 39 C üzerinde ise ateş düşürücü daha önce hekimin önerdiği dozda verilmelidir. Ateş düşürücü verildikten 30-60 dakika sonra hala ateş yüksekse ılık su ile duş aldırılmalıdır. Çocuğunuza duş aldırırken dikkat etmeniz gerek nokta kesinlikle titremesini engellemenizdir. Eğer çocuğunuz titremeye başlarsa suyun sıcaklığını kademeli olarak artırıp titremesini azaltınız.” diye konuştu.

YAPILMASI GEREKENLERİ AKTARDI

Çocukta ateş görülmesi durumunda yapılması gerekenleri maddeler halinde açıklayan Dr. Karasu şu şekilde konuştu:

“• Ateşli çocuk tamamen soyulur veya üzerine ince bir şeyler giyilmesi sağlanır.

• Ateşin yükselmesi cilt aracılığı ile sıvı kaybını arttıracağı için ateşi olan bebeğin veya çocuğun yeterli sıvı aldığından emin olunur. (doğal meyve suları, sulu meyveler, turunçgiller, kavun, karpuz, ılık çorbalar ve bitki çayları gibi)

• Islak bez uygulaması sırasında kullanılacak su ılık olmalıdır. Ilık su ile ıslatılmış pamuk veya temiz bez parçaları ile alın bölgesi, boynun iki yanı, kasıklar, dirseklerin iç yüzleri ve koltuk altları silinerek bu işleme vücut ısısı normale dönene kadar devam edilir.

• Çocuğun bulunduğu ortamın ısısı mümkünse 21°C ve 22°C arasında ayarlanır.

• Doktorunuz tarafından önceden önerilen bir ateş düşürücü şurup çocuğa ağızdan uygun miktarda verilir, ağızdan şurup veremiyorsanız makattan yaşına uygun ve yine doktorunuzun önerdiği ateş düşürücü fitil kullanabilirsiniz.

• Çocuk hiçbir şey yemiyorsa veya yediklerini kusuyorsa, ağlıyorsa ve halsizse çocuk yakından takip edilmelidir.  
 • Orta dereceli ateş (37,5 - 39) 24 saatten daha uzun sürerse ve ateşten başka burun akıntısı veya öksürük gibi başka hastalık belirtisi yoksa, ateşin neden kaynaklandığının bulunması gerekir.
 • Çocuğunun ateşi, 39-40 derece ise ve düşmüyorsa, ateşli havale geçirme riskine karşı doktora başvurulmalıdır. Ateşli havale, genellikle çocuğu
n ateşi normalden çok yüksek ise oluşur.  

 • Çocuğun ateşi, orta derecede 2 günden daha uzun sürüyorsa ve ateş düşürücü ilaçlarla bile düşmüyorsa doktora başvurulmalıdır.” 

“BESLENMESİ KONUSUNDA ÇOCUKLARINIZA ASLA ISRAR ETMEYİNİZ”

Ateş yüksekliği olan çocuklara yeterli derecelerde sıvı takviyesinin mutlaka yapılması gerektiğine değinen Dr. Karasu, “Çocuklarda ateş yüksekliği sıvı kaybına neden olur. Bu yüzden ateşli hastalık dönemlerinde çocuklarınıza normalden daha fazla sıvı vermeniz gerekmektedir. Su, ılık çorba, taze sıkılmış meyve suları ile günlük ihtiyacı olan ve ateş nedeni ile kaybedilen sıvıyı yerine koymanıza yardımcı olacaktır. Beslenmesi konusunda çocuklarınıza asla ısrar etmeyiniz. Unutmayınız ki çocuklarınızın da yemek yememe gibi bir hakları vardır. Hasta oldukları zaman onların daha çok istedikleri yemekleri yemesini sağlayınız. Bol sıvı ile birlikte yemek yemesini amaçlayınız.” açıklamalarında bulundu.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.