Çocuklarınıza karne korkusu yaşatmayın

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Psikoloğu Meltem Keser, “Karne, öğrencilerin tutum ve davranışlarını, başarı veya başarısızlıklarını gösteren bir çizelge olarak düşünülür ve her dönem sonunda bütün okullarda büyük bir coşku içinde öğrencilere verilir. Bu coşku bazen istenmedik ve beklenmedik sonuçlara, pişmanlıklara, hüzne ve yasa dönüşür. Bu nedenle bu konuda bizlere, hepimize düşen sorumluluklar var.” dedi.

Çocuklarınıza karne korkusu yaşatmayın
17 Ocak 2018 Çarşamba 18:13

KÖTÜ NOTLARA SEBEP OLABİLECEK DURUMLAR
“Aile, çocuğun birincil eğitim yuvasıdır. Bu yuva içinde yaşanan sorunlar, çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci ilişkisi, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi sorunlar zayıf bir karnenin alt yapısını oluşturabilmektedir. Bu problemlerin çözümlenmemesi çocuğun okula ve derslere uyumunu azaltacak ve bu da karneye kötü not şeklinde yansıyacaktır.
ÇOCUK, ZARAR GÖRMEYECEĞİNİ BİLMELİDİR
Ailelerin, özellikle karne haftası içinde çocuklarıyla karne konusunda olumlu konuşmaları hatta karnedeki kırık notlardan dolayı kendisini üzmemesini, hiçbir şekilde kızmayacaklarını ifade etmelidirler. Kesinlikle korkutucu, suçlayıcı veya tehdit edici konuşmalar yapılmamalıdır. Karneyi almadan önce çocuklara bazı güvenceler verilmelidir. Çocuk bu konuda ailesinden zarar görmeyeceğini veya baskı altında tutulmayacağını bilmelidir.
YANINDA OLDUĞUNUZU HİSSETMESİ GEREKİYOR
Çocukların karnelerindeki notlara göre değerlendirilmesi çocuklara yapılmış büyük bir haksızlıktır. Eğer çocuğumuz beklemediğimiz bir karne getiriyorsa, öncelikle kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Bunun yanında her ne olursa olsun her koşulda ve her zaman onların yanında olduğumuzu belirtmemiz ve hissettirmemiz gerekmektedir. Unutmayalım ki çoğu zaman karnelerindeki düşük notların nedeni, uygun imkân ve şartların olmaması, yeterli desteğin verilmemesiyle ilişkilidir. Yapılması gereken, çocuğun okuldaki başarısızlığının nedenlerinin araştırılması ve çözüm yolları için çaba gösterilmesidir.
AİLELERE BİRÇOK GÖREV DÜŞÜYOR
Başarısız karnelere gösterilen aşırı tepkiler, çocuklarda yaşamları boyu silinemeyecek olumsuz izler oluşmasına neden olabiliyor. Karne dönemi yaklaşırken her öğrencide düşük not kaygısı nedeniyle stres durumu yaşanmaktadır. Bu stresin azaltılması ve ilerleyen zamanda sıkıntılı olan derslerle baş edilmesi için ailelere birçok görev düşmektedir.
HER ŞEYİN YOLUNA GİRECEĞİNE İNANDIRMALISINIZ
Çocuklara okuldaki başarısının kişiliğiyle alakalı olmadığı, kişiliğinin değerlendirilmediği sadece başarı yönünden çeşitli eksikleri olduğunu belirtmek gerekir. Okuldaki başarısındaki, eksiklikler tamamlandıktan sonra her şeyin yoluna gireceğine çocuklar inandırılmalıdır. Bu sayede çocukta herhangi bir özgüven eksikliği probleminin oluşmaması sağlanacaktır.       
CESARETLENMESİNİ SAĞLAMALISINIZ
Çocuğunuzun başarısız olduğu derslerin üzerinde durmak yerine, başarılı olduğu konuları, spor, müzik ve resim vs. gibi alanlarda var olduğunu, bunları başardığına göre dersleri de kolaylıkla halledebileceğini ona söyleyerek cesaretlenmesini sağlayabilirsiniz. Önemli olanın o derste başarılı olmak yerine onun ne kadar çaba sarfetmiş olduğunu belirtirseniz çocuğunuz için önemli olan olumlu adımı atmış olursunuz.
ANNE-BABALAR DEĞERLENDİRMEYİ NASIL YAPMALI?
Ailelerin en büyük yanılgılarından biri çocuğun tüm derslerde başarılı olmasını beklemektir. Bunun gerçekçi bir beklenti olmadığını bilmememiz önemlidir. Bir çocuğun matematikte başarısız olması, onun yetersiz, beceriksiz olduğu anlamına gelmez. Belki bu çocuk tarih dersinde çok daha başarılıdır. Bu yüzden çocuğun gerçek yetenek ve performansının iyice araştırılması ve başarılı olduğu yönlere yöneltilmesi önemlidir. Çocuğun benlik saygısı için de olumlu katkısı olacaktır.
UYGUN BİR DİLLE PAYLAŞIN
Çocuğunuzun karnesindeki notlar hakkında konuşurken onun kişiliğine yönelik incitici aşağılayıcı, küçük düşürücü, suçlayıcı, yargılayıcı davranılmamalıdır. Çocuğun o anki yaşadığı kaygı durumuna göre duygu ve düşüncelerinizi uygun bir dille, açık bir şekilde paylaşın. Bu paylaşımı duruma göre erteleye bilirsiniz.
ONA, KARNEDEKİ NOTLARDAN DAHA ÖNEMLİ OLDUĞUNU SÖYLEYİN
Özellikle arkadaşlarıyla kıyaslamayın herkesin farklı olduğunu unutmayın. Arkadaşlarıyla sürekli kıyaslandığında kendini yetersiz hisseder. Ailesine iyi bir evlat olamadığını, onları hayal kırıklığına uğrattığını düşünür. Kendini sürekli suçlayıp eleştirir. Bu da depresyon ve kaygıları beraberinde getirir. İçine kapanan çocuğun benlik saygısı düşer. Aksine her zaman yanında olduğunuzu hissettirin. Kendisinin karnedeki notlardan daha önemli olduğunu, bunun telafi edilebileceğini ve ona destek olacağınızı söyleyin.”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.