Diş Kliniği Cumartesi 18.00’a kadar hizmette

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Esra Olgaç, hastanenin Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nin Cumartesi günleri saat 18.00’a kadar hizmette olduğunu belirtti. Hamilelikte ağız ve diş sağlığıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Dt. Olgaç, “Planlı hamileliklerde anne adayı ağız ve diş muayenesini yaptırarak sorunlu dişlerini tedavi ettirmeli, diş hekiminden doğru diş ve dişeti bakımını öğrenmeli, hamilelik süresince ağız hijyenini üst seviyede tutmaya gayret etmelidir.” dedi

Diş Kliniği Cumartesi 18.00’a kadar hizmette
07 Şubat 2016 Pazar 17:33

HAFTA İÇİ YOĞUNLUĞUNDA HASTANEYE GİDEMİYORLAR

Hafta içi yaşanan yoğun iş temposundan dolayı ağız - diş tedavi ve kontrollerini düzenli yapamayan vatandaşlar için Cumartesi günleri saat 18.00’a kadar hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Esra Olgaç, “Yaşadığımız bölgenin sanayi bölgesi olmasından dolayı vatandaşlarımızın büyük bir bölümü sanayi dallarında çalışıyorlar. Onların iş çıkış saatleriyle Hastanemizin Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nün mesai bitimi neredeyse aynı zamanlara denk geliyor. Hal böyle olunca da hastalarımız ağız – diş tedavi ve kontrollerini düzenli olarak yaptıramayabiliyor. Bizler de hastane yönetimimizle bu konuyu görüştük ve hafta içi yoğun iş temposu dolayısıyla tedavi ve kontrollerini yaptıramayan hastalarımız için Cumartesi günleri saat 18.00’a kadar Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğimizde hizmet vermeye devam etme kararı aldık.” ifadelerini kullandı.

AĞIZ HİJYENİ ÜST SEVİYEDE TUTULMALI

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Esra Olgaç, hamilelikte ağız ve diş sağlıyla ilgili bilgilendirmelerde de bulunarak, “Planlı hamileliklerde anne adayı ağız ve diş muayenesini yaptırarak sorunlu dişlerini tedavi ettirmeli, diş hekiminden doğru diş ve dişeti bakımını öğrenmeli, hamilelik süresince ağız hijyenini üst seviyede tutmaya gayret etmelidir.” diye konuştu.

“HAMİLELİK DİŞETİ İLTİHABINI BAŞLATMAZ”

Hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler ve ilk aylardaki bulantı, kusma nedeniyle ihmal edilen ağız bakımı sonucu dişlerde çürük eğiliminin artacağı gibi dişetlerinde de kanamaların görüleceğine dikkat çeken Dt. Olgaç, “Kanama dişeti iltihabı nedeniyle oluşur ve kanadığı için dişetine dokunulmadan fırçalamak ya da hiç fırçalamamak dişeti iltihabını artırır. Hamileliğin son aylarına doğru ağrılı bir hal alır. En sık karşılaştığımız yanlışlardan biridir. Aslında hamilelik dişeti iltihabını başlatmaz, var olanı artırır.” açıklamalarında bulundu.

DOĞRU BESLENMEK ÇOK ÖNEMLİ

Hamilelikte diş çürüklerinin artmasının nedeninin ağızdaki asidik ortamın artması ve yetersiz bakım olduğunu belirten Dt. Olgaç, “Yoksa yanlış bilindiği üzere bebeğin annenin kalsiyumunu tüketmesi değildir. Yani her hamilelikte bir diş kaybı söylemi doğru değildir. Bebek kalsiyum ihtiyacını annenin dişlerinden sağlamaz. Ama anne doğru beslenerek, vitamin ve kalsiyumdan zengin besinlerle tüketerek bebeğin gelişmekte olan diş dokusunun sağlıklı ve güçlü olmasına yardımcı olabilir. Abur cuburdan ve asitli içeceklerden uzak durarak, dişlerindeki bakteri plağını uzaklaştırarak kendi diş sağlığını koruyabilir.” ifadelerini kullandı.

“DİŞ TEDAVİSİNİN BEBEĞE HERHANGİ BİR ZARARI YOKTUR”

Hamile olduğunu öğrenen anne adayının, jinekoloğun ardından diş hekimini de ziyaret ederek diş ve dişetlerini kontrol ettirmesi gerektiğini dile getiren Dt. Olgaç, “Bu dönemde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini öğrenmelidir. Dişlerinde veya dişetlerinde sorun varsa diş hekiminin önerisi doğrultusunda tedavi planını yapmalıdır. Acil olan dişler tedavi edilmeli; aciliyeti olmayan tedaviler hamileliğin üçüncü ve altıncı ayları arasındaki döneme bırakılmalıdır. Bu dönem tedavi ya da çekimler açısından en güvenli dönemdir. Ama bu demek değildir ki ağrılı bir durumda bu dönemin dışında tedavi yapılamaz. Jinekoloğun görüşü alınarak aciliyeti olan dişler her dönemde tedavi edilebilir. Diş tedavisinin bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Hamilelikte röntgen çekmeyi sevmeyiz, ama çekmek gerekirse kurşun önlük kullanarak röntgen bile çekebiliriz.” bilgilerini aktardı.

TETRASİKLİN GRUBU ANTİBİYOTİKLERDEN UZAKDURULMALI

Hamilelikte tetrasiklin grubu antibiyotiklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Dt. Olgaç, “Bu antibiyotik grubu çocukların dişlerinde renkleşmeye neden olur. Diğer grup antibiyotikler için jinekologdan görüş almalıdır.” şeklinde konuştu. “Sonuç olarak hamilelik süresince günde iki kez, kuralına uygun dişler fırçalanmalı, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılmalıdır.” diyen Dt. Olgaç açıklamalarını noktaladı.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.