Fizik tedavi hakkında merak edilenler ​

Çerkezköy Özel Optimed Çorlu Cerrahi Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hicran Yeşilyurt, fizik tedavi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Fizik tedavi hakkında merak edilenler ​
10 Eylül 2018 Pazartesi 14:01

FİZİK TEDAVİ NEDİR?
“Fizik tedavi çok geniş bir yelpaze. Tabi ki halkımızın genelinde tanışması bir fizik tedaviyle sıcak torbalar vardır havluya sarılır, bir şeyler yapıştırılır biraz elektrik gıdıklar, jel sürülür bir şeyler yapılır. Bunlar aslında geçmişte bizim elimizde olan en önemli silahlardı. Konvansiyonel dediğimiz geleneksel silahlardı ama artık bunların çok üzerine çıkıldı. Artık o kadar gelişmiş silahlarımız var neler var mesela lazerlerimiz var lazerler aynı zamanda savaş döneminde kullanılan firmalar tarafından geliştiriliyor zaten direkt problemli dokuya ulaşan lazer o bölgedeki beslenme sorunlarını ortadan kaldırıyor ağrıya neden olan her şeyi ortadan kaldırıyor hatta 5-7 seans gibi kısa sürelerde hasta tedaviden fayda görebiliyor. Fıtıklar için yeni geliştirilen cihazlar var bilgisayar kontrollü cihazlar. Bunlara spinal dekompresyon cihazı adı veriliyor. Tabii ki bu cihazlar her yerde bulunmuyor pahalı oldukları için. Diyelim ki sizin belinizde 4 ve 5. omurunuzun arasında bir fıtık var yani diskiniz ilerlemiş durumda. Cihaz direkt o bölgeye yöneliyor ve fıtığın olduğu bölgedeki omurların arasını açıyor. Sonunda %70-80 gibi bir oranlarda fıtıkta küçülme sağlayabiliyor.

Tabi ki elle yapılan tedaviler de var. Hastaların %70-80 inin bel boyun ağrıları aynı gün içinde tedavi edilebiliyor. Özellikle omurganın problemli kas ve eklem yeri bulunup o bölgedeki elle yapılan bir takım manevralarla ağrıda rahatlama sağlanabiliyor. Biz buna manuel terapi diyoruz. Aynı zamanda bu tedavinin hastaya eğitimini yeterince almış bir ftr uzmanı tarafından uygulanması gerekiyor, çünkü bir takım riskleri olabiliyor. 

Bel ağrısı olan hastalara uygulanabilen bir diğer fizik tedavi yöntemi traksiyon yani çekme tedavisi. Bu tedavinin en çok ağrı yakınması 6 haftadan az süredir devam eden, omurlar arasındaki sinir kanallarında baskı olan hastalarda fayda sağladığını biliyoruz. Traksiyonun omurga eklemleri üzerindeki esas etkisi mekaniktir. Omurların arası açılarak fıtıkların geri çekilmesi ve sinirlerin rahatlatılması, gerilen kasların gevşemesi sağlanır. Onun dışında bel ağrısında çeşitli enjeksiyon uygulamaları yapılabiliyor.

OPERASYON GEREKTİRMEYEN HASTALAR HANGİ BÖLÜME YÖNLENDİRİLİYOR?
Hastalar 4 4 lük operasyon gerektiren durumda olmadığı müddetçe bir FTR uzmanına uğramalarını istiyorlar. Çünkü bizim işimiz bu hastaların cerrahi tedavi seçeneğini kullanmadan şifaya kavuşmalarını sağlamak. FTR uzmanı arkadaşımızda ülkemizde çok sayıda var hemen hemen büyük ilçelerde veya özel sektörde de bulunabiliyor.

ÇÖZÜMÜN KALICILIĞI AÇISINDAN HANGİSİ DAHA ETKİLİ?
Aslına bakarsanız cerrahi tedaviyle fizik tedavi birbirinin alternatifi tedaviler değil. Bu tedaviler kesinlikle öyle algılanmamalı. Doğru hastaya doğru tedavi yapmak gerekiyor. Örneğin güç kaybı olmayan, mrı görüntüsünde büyük ve riskli fıtık görünümü olmayan hastaya cerrahi müdahale yapmak ne kadar yanlışsa idrar kaçırma gibi nadir görülen, fıtığa bağlı gelişen istenmeyen bir durum hastada gelişmişse eğer hastayı acilen cerrahiye göndermemekte o kadar yanlış diye düşünüyorum.

CERRAHİ GEREKTİĞİ HALDE FİZİK TEDAVİYE GELEN HASTALAR OLUYOR MU?
Biz zaten cerrahi gerektiren hastaları mutlaka ilgili bölümlere yönlendiriyoruz. Ancak hastanın çeşitli sağlık problemleri vardır o anda ameliyat olması mümkün değildir o anda bir enfeksiyon ya da mikrobik hastalık geçiriyordur ya da kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olması risk teşkil ediyordur veya hasta kesinlikle ameliyat olmayı düşünmüyordur ve kendisi bütün olumsuz sonuçlara razıyım dediği anda biz yine de sorunu ve ağrıyı azaltmak gibi nedenlerle devreye girebiliyoruz.

FİZİK TEDAVİ SONRASI SÜREÇ NASIL İŞLER?
Özellikle fıtık hastaları için bunu söyleyebilirim, kesinlikle kendilerini rahat hissetsinler. Ben fıtık oldum bundan sonra hayatım çok kötü olacak nerdeyse engelli pozisyonuna düştüm gibi yok böyle bir şey. Herkesin yapması gereken şeyler var. İnsanların bel fıtığı olmamak için veya böyle bir hastalığa tanı konulduktan sonra daha rahat yaşamak için yapacakları şey bir kere mutlaka kilo almayacaklar veya fazla kiloları varsa kilo verecekler. Artık sadece kas iskelet sistemi rahatsızlıkları için değil kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığı riskini arttırdığı için çok dikkat etmemiz gereken bir durum. Kilo omurga sağlığımızı bozuyor, diyabet, damar tıkanmaları gibi ciddi rahatsızlıklarla bizi karşı karşıya bırakabiliyor sonuçta kalp damar sistemimiz olumsuz etkileniyor. Kanserlere karşı eğilim yaratıyor.  Bu nedenle yediklerimize, içtiklerimize dikkat edeceğiz düzenli egzersiz yapacağız. Hem kilo kontrolü için hem de kaslarımızın güçlü olması için aynı zamanda uzun süre aynı pozisyonda kalmamak için egzersiz yapmak çok önemli.

Sabit pozisyonda çalışıyorsanız yarım saatte 1 en fazla 1 saatte bir odanın içinde ya da koridorda biraz yürüyüş yapmalısınız. Ya da ofisteki arkadaşlarının yanına gitsinler orda otursunlar tekrar geri dönsünler. Eğer bunları yaparsak uzun süre aynı pozisyonda kalmamış oluruz. Ayrıca mutlaka günde 1 kez yürüyüş yapalım. Günde yaptığımız 1 saatlik egzersiz bizi birçok hastalıktan koruyacaktır. Omurga sağlığı açısından biz tabii ki yüzmeyi de çok öneriyoruz.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.