Geniz eti nedir?

Özel İrmet Hospital Hastanesi KBB uzmanı Op.Dr. Abdurrahman Tokmak, Geniz eti hakkında bilgilendirmede bulundu. Geniz’in burunun gerisinde, boğazın üst kısmında kalan bir bölge olduğunu ifade eden Tokmak, “Bu bölgede doğumdan itibaren var olan ve dışarıdan gelen mikropların öldürüldüğü bir bağışıklık sistemi organı olan geniz eti bulunmaktadır. Geniz eti, çocukluk çağında mikropların öldürüldüğü ve bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olan bir organdır” dedi

Geniz eti nedir?
10 Şubat 2016 Çarşamba 15:52

ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNUNU BERABERİNDE GETİREBİLİYOR

Geniz eti rahatsızlığı hakkında açıklama yapan Özel İrmet Hospital Hastanesi KBB doktoru Op.Dr. Abdurrahman Tokmak, “Her insanda bulunan geniz eti çocuklarda bazen önemli bir sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Özellikle kreşe giden çocukların sürekli olarak birbirlerini enfekte etmeleri sonucu geniz eti büyümesi daha sık görülüyor. Üst solunum yolları nefes alma esnasında sürekli olarak mikroorganizmalarla temas halindedir. Nazofarenks denilen geniz bölgesinde mukoza altında, burundan gelen mikroplarla mücadele eden çok sayıda lenfoid oluşumlar mevcuttur. Pasif sigara içiciliği; yani anne babanın sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyüyerek geniz etini oluşturuyor” diye konuştu.

ÇOK SIK ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU GEÇİRİR

Geniz’in, burunun gerisinde, boğazın üst kısmında kalan bölge olduğunu sözlerine ekleyen Abdurrahman Tokmak, “Bu bölgede doğumdan itibaren var olan ve dışarıdan gelen mikropların öldürüldüğü bir bağışıklık sistemi organı olan geniz eti bulunmaktadır. Geniz eti, çocukluk çağında mikropların öldürüldüğü ve bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olan bir organdır. Geniz eti büyümesinin belirtileri ise; Çocuk gece öksürüyor ve horluyorsa geniz eti olabilir. Geniz etin lenf hücresi yapımında rolü vardır. Yeni doğan döneminde küçüktür. 4-5 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyür. İleri yaşlarda küçülme eğilimi gösterir. Geniz etinin büyük olması burundan solunuma engel oluşturur ve burun tıkanıklığına yol açar. Burundan nefes alamayan çocuk, ağız solunumu yapar; ağızdan giren hava filtre edilemediği için dışarının kirli ve mikroplu havası boğaza ulaşmış olur ve çocuk çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirir” dedi.

GÖRÜLEBİLECEK BELİRTİLER

Geniz etinin büyük olması durumunda görülebilecek belirtiler hakkında da bilgi veren Dr.Tokmak, “Burun tıkanıklığı oluşur; dolayısıyla çocuk, burundan nefes almakta zorlanır, Nefes almak zorlaştığı için, uykuya dalmada zorluk ve horlama meydana gelir. Bu nedenle çocuk uykusuz kalır ve yorgun olur. Boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü görülür. Boyunda bezeler meydana gelir, Kulak problemleri oluşur. Geniz eti büyümesinin tanısı koymak için doktorunuz öncelikle kulak burun boğaz muayenesi yapacaktır. Bazı durumlarda endoskopik yöntemle geniz eti muayene edilebilir ya da röntgen istenebilir” ifadelerini kullandı.

ÇOK SAYIDA LENFOİD OLUŞUMLAR BULUNUR

Özel İrmet Hospital Hastanesi KBB doktoru Op.Dr. Abdurrahman Tokmak konuşmasının devamında ise şunları söyledi; “Geniz bölgesinde mukoza altında, burundan gelen mikroplarla mücadele eden çok sayıda lenfoid oluşumlar bulunur. Anne babanın çocuğun yanında sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyüyerek geniz etinin oluşmasına neden olur. Kaliteli bir uyku çocuklar için büyüme ve öğrenmenin altın anahtarı. Araştırmalar kaliteli bir gece uykusunun, çocuğun gün boyu öğrendiklerini düzenlemesini, enerji depolarını yenilemesini, zihinsel gelişimini hızlandırdığını ve bol bol büyüme hormonu salgılamasını sağladığını gösteriyor. Çocuklarda uyku bozukluğunu etkileyen en önemli faktörün geniz eti büyümesidir. Geniz eti büyüyen çocuk ağızdan nefes aldığı için mikropları süzemez. İhmal edilen geniz eti problemi enfeksiyon hastalıkları, sinüzit, ortodontik bozukluklar, büyüme geriliği, dikkat eksikliği ve okul başarısızlığı gibi sorunlara neden olur. Kronik ağız solunumuna bağlı olarak yüz, diş ve damak problemleri görülür”

DİŞLEK BİR GÖRÜNÜME YOL AÇMAKTADIR

Çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir diyerek konuşmasını sürdüren Tokmak, “Alerjik problemler, kalıtımsal nedenler ve pasif sigara içimi bu etkenlerden sadece bir kaçıdır. Bademcik ve geniz etinin büyük olması öncelikle burun solunumuna engel olmaktadır. Uzun süreli ağız solunumuna bağlı olarak çocukta yüz, diş, damak gelişim problemleri görülebilmektedir. Bu çocukların zaman içerisinde gelişimleri bozulmaktadır ve uzun, ince bir yüz ve yanaklarda basıklık görünümü ortaya çıkmaktadır. Üst kesici dişler ayrık hale gelerek dişlek bir görünüme yol açmaktadır” açıklamasında bulundu.

TİPİK BİR YÜZ İFADESİ ORTAYA ÇIKIYOR

Geniz etinin çocukların yüz yapısını değiştirebildiğini sözlerine ekleyen Abdurrahman Tokmak, “Geniz eti iki ana nedenle sorun yaratıyor. Birincisi; çok büyüdüğünde mekanik olarak genizi kapatıyor ve tıkayıcı uyku apnesi denilen uykuda solunumun duraklamasına kadar varan ciddi problemler yaratıyor. İkinci neden ise; tıkayıcı özelliğinden bağımsız olmak üzere geniz eti mikroplarla istila edildiğinde bir çöplük gibi onların büyümesine ortam hazırlıyor. Bu durum, geniz etinin yerleştiği anatomik bölüm tam bir kavşak olduğundan, üst ve alt solunum yollarında tekrarlayan enfeksiyonlara sebep oluyor. Problemin uzun sürmesi ise çocuklarda yüz yapısını değiştirmeye kadar varabiliyor. Bu problem uzun sürerse çocuklarda uzun ve ince yüz yapısı, yüksek damak, üst çenenin öne doğru büyümesi, ağızın sürekli açık olması hali, bozuk dişler ve göz altlarında çöküklükle karakterize “adenoid yüz” denilen tipik bir yüz ifadesi ortaya çıkıyor” dedi.

ERGENLİK ÇAĞI İLE GERİLEME BAŞLIYOR

Kaliteli uykunun herkes için, özellikle de çocuklar için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Tokmak, “Çocuklar gün içinde gördüklerini gece uykularında öğreniyorlar. Geniz eti büyüyen çocuk düzgün ve sağlıklı uyku uyuyamıyor. Bu çocuklar, horluyor, hatta uykuda nefesleri bir süreliğine durabiliyor. Ailesinin çocuğun nefes alıp almadığından şüphelendiği anlar bile oluyor. Sabaha kadar çocuğunun uykusunu gözlemleyen ebeveynler bile oluyor. Hangi nedenle olursa olsun ağzı açık uyumak zorunda olan çocuk solunum için burnunu kullanamıyorsa kalitesiz ve kötü bir uyku dönemi geçirir. Fizyolojik solunum burun solunumudur. Öğrenmenin uykuda olabilmesi için uyku hijyeninin hiçbir şekilde bozulmaması gerekiyor. Çevre şartlarında olduğu gibi kişinin kendine has şartlarının da sağlıklı olması gerekiyor. Bu şartların ilki fonksiyonel hava yoludur. Bunun da en başında düzgün nefes alıp verme gelir. Çocuklarda en sık karşılaşılan hava yolu tıkanıklığı sebebi geniz eti büyümesidir. Solunum sisteminin girişinde yer alan geniz eti dokusu, havadaki antijen ve mikroorganizmaların insan vücudunun bağışıklık sistemi ile ilk temas noktasını oluşturuyor. Geniz eti dokusu esas olarak antijen taşıma ve antikor üretiminde rol alıyor, antikor üretimine yol açıyor. Geniz eti 4-10 y aşları arasında immünolojik olarak en aktif döneme geçiyor. Ergenlik çağı ile gerileme başlıyor” diye konuştu.

ÇEŞİTLİ PROBLEMLERE YOL AÇABİLİYOR

Özel İrmet Hospital Hastanesi KBB doktoru Op.Dr. Abdurrahman Tokmak son olarak Geniz etinin birçok rahatsızlığı da beraberinde getirdiğini belirterek, “Geniz eti nedeniyle yaşanan bu sorunlar çocuklarda tıkayıcı uyku apnesi, üst solunum yolu direnç sendromu, horlama, burun tıkanıklığı ve buna bağlı ağız solunumu, dikkat dağınıklığı ve buna bağlı ders başarısında azalma, huzursuzluk ve asabiyet, gece altına işeme, yutma ve konuşma bozukluğu, tat ve koku almada azalma, orta kulakta sıvı toplanması, işitmede azalma, anormal yüz ve diş gelişimi, büyüme ve gelişme geriliği, pulmoner hipertansiyon, kor pulmonale, orta kulak iltihabı, sinüzit, bademcik iltihabı, farenjit, ses teli iltihabı, akciğer iltihabı gibi çeşitli problemlere yol açıyor” ifadelerine yer verdi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.